понеделник, 5 април 2010 г.

Крем "Дипломат"

...вместо великденски бисквити :)))

Бях на гости тази година по Великден, казаха ми: "Нищо няма да правиш !"
Речено - сторено!
Не боядисвах яйца, не правих козунаци, не правих бисквити...и т.н.
Преди да замина обаче направих това:


 Крем "Дипломат" със сладко от зелени смокини



 Необходими продукти:
- 6 яйца;
- 500 мл. прясно мляко;
- 200 гр. захар;
- 20 гр. желатин;
- 30 гр. брашно;
- сладко от зелени смокини;
- 40 гр. какао;

Желатинът се залива със студена вода и се оставя да набъбне. Какаото на прах също имам навика да го смесвам с вода, преди да го вложа в сладкишите. Смокините се нарязват.




Приготвя се крем от млякото, захарта, брашното и жълтъците на яйцата. Когато се свали от котлона се прибавя желатина.



Белтъците се разбиват на сняг. Кремът се разделя на две части. В едната част се слага какаото и 2 с.л. от разбитите белтъци. В другата част от крема, останалото количество от снега.







Аранжира се във форма по желание като се редуват светлата част от крема, смокиново сладко и най-отгоре какаовата част.





Оставя се да се охлади в хладилника. При сервиране, преди да се обърне, формата се потапя за секунди в гореща вода, за да се отдели по-лесно крема от стените на съда.

Добър апетит е това, което остава да се пожелае ! :)

P.S. Това е крем, в който се използват термично необработени белтъци. Препоръчително е да сте сигурни в качеството на яйцата ! За тези, които не искат да рискуват, може да заменят белтъчният сняг със сладкарска сметана.

И нека го пожелая макар и на втория ден:
Честито Възкресение Христово !
Нека вярата и любовта бъдат с вас по пътя, който сте избрали да следвате !

6 коментара:

  1. Самодивке, обичам сладко от смокини!!!
    Много хубаво кремче ни предлагаш!
    Много слънчева, Светла седмица!!

    ОтговорИзтриване
  2. Честито Възкресение Христово!

    Много обичам кремчета и твоето предложение ми допада (е, мисля че белтъците ще ги заменя както предлагаш със сметана).
    Някой има ли представа защо се казва "Дипломат"? От чисто любопитство питам.

    Слънчева и усмихната седмица :)

    П.П. Имаш награда при мен :)

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, благодаря за хубавите пожелания! Обожавам смакините, любим плод сами, а тези, зелените правят сладко с уникален вкус!

    Видях, за наградата, Ина,трогна ме, но и доста ще ме затрудниш с тези въпроси ! Трябва сега да видя кой параван ще се наложи да махна...от всичките :)))
    Защо, "Дипломат" ли ? Идея си нямам, сигурно някой е бил поставен в ситуация като моята, да се представи подобаващо и да не се чувства гузен, пхахаха, наистина, не знам защо нака се казва.
    Хубава вечер ви желая :)

    ОтговорИзтриване
  4. Какви са тия изкушения?
    Страх ме е да надникна в другите постове...
    А наближава и обяд...
    :)

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей и добре дошла, Nightwish El !
    Не ме съди строго, само погледни част от обкръжението ми, знаеш ли какви магьосници са, как да не се поддам ?

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна идея за крем "Дипломат" със сладко от зелени смокини!
    Относно пимето на крема:
    Крем "Дипломат" е вид "Баварски" крем.Тези кремове са най-фините и леки десерти. Когато към Баварския крем се прибавят захаросани плодове (конфитюр или сладко) се получава крем "Дипломат".
    Хубав и усмихнат ден Самодивке!

    ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails