петък, 21 октомври 2011 г.

Лепидоптерология



Разпознаваше в себе си запаления лепидоптеролог. Знаеше много от теорията, а и практиката не беше никак чужда. Имаше своя класификация за тези удивителни създания и отношението на хората към тях. 

Първият вид, на който искрено се възхищаваше бяха онези, чието докосване в началото не усещаш. Те са кацнали някъде по теб, но ти си толкова вглъбен в ежедневието или мечтите си, че не ги виждаш.  А те присъстват, ненатрапчиво,  вълшебно затаили полет, за да не те притесняват. Едва когато отлетат, полъхът от движението на крилете им те връща в действителност, която вече си изгубил, без дори да осъзнаеш.

Непреставаше да се учудва колко натрапчиви, досадни и противни могат да бъдат другите от типа на Tineola bisselliella. Ти ги гониш, с ръце протегнати напред, за да ги унищожиш, а те си мислят, че им ръкопляскаш.
 
Интересът понякога се отправяше към изучаване поведението на създанията, от семейство Noctuidae. Изборът на активен живот през нощта и причините за това, непрестанното търсене на огън, около който да кръжат, да се сгреят, играещи с непрестанния риск да обгорят криле и да паднат безпомощни, неспособни да оцелеят.

Виждаше, че хората, когато се сблъсват с тези странни, вълшебни понякога красиво-нереални създания реагират по различен начин. .
Едни очакват появата им с нетъпрение, търсят и ги намират, възхитени, доволни, че са реализирали желанието си. При някои от тях, пеперудите живеят необезпокоявано своя жизнен цикъл, възход и падение.
Други са наясно с целия процес на раждане на пеперудите. Целенасочено и търпеливо го провокират, а когато това се случи възтържествуват и изживяват своя миг/период на щастие или ...загубват интерес.
Трети наблюдават в захлас полета на кръжащите кралици на нощта...
Но има хора, които умират от желание да ...забият кърфица в нежните тела и да си направят сбирка от тях. Дали ще я излагат в последствие на показ или сами ще я изучават, за колекционерите е без значение,  смъртта е неразделна част от познанието, а то е висша цел, която работи с понятия като Collateral damage.

Познаваше много добре процеса на раждане на пеперудите. Смътното усещане за безпокойство и опияняващия ентусиазъм и състоянието на душевен покой, който го следваше.
Знаеше с математическа точност кога започва началото на края на жизнения им цикъл и трагедията на смъртта...но, не можеше да се примири с краткостта на живота им

Затова не спираше да търси методи, премахваше или прескачаше бариери, водеше своите битки ЗА живота на пеперудите, със стрели на мечтите си, отпратени високо нагоре.



Фото

5 коментара:

  1. ДИве, много красиво ... напомни ми колко е важно винаги да си имаме своите битки и да не се отказваме от мечтите си :) Вълшебен уикенд ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. А, ти говориш за онези пеперуди, които живеят в стамха, нали?... колко жалко, че някои ги смятат за паразити :)

    ОтговорИзтриване
  3. Надявам се да е добър и за теб, Еви :)
    ...а за други необходима част от симбиозата,Катя,но ти ме разбра :)

    ОтговорИзтриване
  4. И аз ще напиша:
    Благодаря, Ива!
    Красиво - написано, подбрано и препращащо...
    Сърдечни поздрави и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Ciao and greetings from California! I can't read your posts but your photos are beautiful. Of course my favorite is this incredible butterfly! As we say here in California, it's Awesome! Your blog has a cool layout. Sharp colors and crisp images. All very cool.
    I write a blog on food with my musings on life and love. Please visit. Maybe follow. That would be great.

    ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails