четвъртък, 30 август 2012 г.

The Taste of Summer

Замислен спонтанно, селекциониран лесно, без излишна претенциозност, с щипка екзотика, ненатрапчив, сладък и натежал от желание, с почти неуловима, лека кисела жилка, ароматен, в кехлибарени нюанси...него искам да запазя.
Ще го отворя в сив, мокър есенен ден или мразовито, неделно утро, когато всеки допълнителен стимул за сетивата ще стопля и внася така необходимата живителна енергия.
Сега е подреден на рафта, и въобще не бърза да бъде официално представен като:

Сладко от манго и папая



Приготвянето на това сладко стана с рецептура "на око" от два броя манго и една папая /захар около килограм/.


Добив - четири бурканчета, различен калибър, в зависимост от бъдещото предназначение.



Нарязани, след почистването на кубчета, поръсено обилно в захар си престояха почти 20 ч в хладилника. На другия ден се учудих, че от сравнително сухите при рязане плодове може да се образува толкова сладък сок. Не очаквах! Освен това не миришеше особено обещаващо :))) Предвид, че обожавам нектар от манго, началото на направата на това сладко направо ме отчая! 
След първите 5 минути кипване, по всички тертипи, отпених сладкото /както ме е учила мама и баба, и не без участието на първата, а в допълнение и на втората и дъщеря. И трите /дядо Попе/ надничащи през минута-две над тенджерата да проверят има ли напредък в "разгръщането на аромат" или не.


Сигурно на финал /вареше се общо 40 минути, нито повече, нито по-малко/ не ни е устояло на магиите, миличкото, защото като започнахме да го опитваме и...мненията преминаха през "хм, прилича на тиква, но някак по-особена", "ми..., не мога да преценя, някак по- по е", а когато капката сладко започна да стои по наклонена чиния без да се стича /тихо, тихо, това си е запазена марка на мама/ и сложихме мъничко лимонена киселина се чу "я, какво си е хубаво" :)))
- Много е хубаво, който не го харесва - да не го яде! - с тежкия глас тати рече и отсече :D

P.S. Е, с този цвят  /за аромата ще придобиете представа, ако си направите :Р/ как мислите, дали няма да е великолепно допълнение към някой есенен или зимен десерт?

21 коментара:

  1. Иве, представям си вкуса и аромата!!!!!
    И няма начин да не го използваш в сладкиш :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Подхвърлиха ми вече идея, Дани, и ще се възползвам от нея ;)
      Хубава вечер ти желая :)

      Изтриване
  2. Страхотно! наистина екзотично и само предполагам колко вкусно!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, получи се много добро сладко :) въпреки опасенията :)))

      Изтриване
  3. Страхотно въведение и представяне на това толкова кехлибарено и слънчево сладко! Заслужава си да се изчака до есента, та дори и до зимата! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали??? Не ми се искаше нещо да го изпробвам още сега, докато е лято :Р

      Изтриване
  4. О, уникален цвят, вкус и аромат, Иве! Колко красиво си украсила бурканчетата само - истинска наслада за сетивата! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Реших, че семплата декорация върху разновсякаквите /ама че дума измислих :)))/ бурканчета, най-отива на това сладко, много се радвам, че ти хареса Еви :)

      Изтриване
  5. Обаче :D, забравих да споделя, че сладкото си остана на парченца, навярно престоя в хладилника и това, че изтече доста сок предварително не позволи да се размажe като при мармалад, така де, конфитюююр :Р, е, и за 40 минути варене, да не забравяме, което си е чисто предимство според мен! Това ще си проличи в десертите, когато започна да го използвам.

    ОтговорИзтриване
  6. Като човек на рачелите, конфитюрите и мармаладите казвам браво :Р
    Ии , кой обра тавата с пръстче :Р

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Познай! :))))Добре, че нямаше възможност да се взима с вилици, че щеше да стане много дупчесто :D

      Изтриване
  7. Направо си го представих с едни домашни кроасани! Великолепно! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мхммм, страхотна друга идея ми даде, Лина :Р Ще си я отбележа в лилавото тефтерче :)))

      Изтриване
  8. :))Красиви снимки и забавен разказ,Диве!Все едно и аз бях там,край печката с вас и надничах над тенджерката :)!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси :) още една орисница нямаше да е зле :Р

      Изтриване
  9. Оооо, какви чудни бурканчета! И за като си затварям моите, точно такива моменти на отваряне си представям! :)
    Чудесни снимки-много уютни и вкусни!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети :)ще ги изследваме тези моменти, да видим какво още ще ни поднесат ;)

      Изтриване
  10. Диве,
    едно парче слънце си имаш. Гледай само да не го преохладиш в хладилника, че няма да сгрява в студените дълги дни;) С други думи, загрей ни сега и с по една порция сладкиш със сладко от манго и папая;) Един златен лъч добре ще ни дойде;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам вас дали ще загрея, но от няколко дена съм в треска /то по-скоро като тресната от светкавици, няколко на брой/, въобще не ми е до това сладко, а и още се грея по тераси и морави ...на сън по-често, отколкото наяве ;):D
      Обещавам, обаче...ще заплета няколко слънчеви лъча на фльонга, когато му дойде времето :Р

      Изтриване
  11. Доста креативно предложение :)

    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ...и вкусно, вече потвърдено и в торта :) Благодаря!

      Изтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails