събота, 12 януари 2013 г.

Искам! Може ли?


или...3 Up



Характерът на хлапето "Самодивска омая" се очерта в основни линии, за три години и малко над 300 публикации. Първо /Искам!/, казано с неподлежаща на съмнения категоричност, а второ /Може ли?/, за да подчертае присъствието на  куртоазия.
Извън категорията личен блог, всичко останало би наложило граници, които ще наруша рано или късно. 
Залитам в различни насоки за неопределен период от време. Имам своите кратки или по-продължителни мании, които поддържам с хъс и настървение, за ужас или наслада на близки и приятели.

Ще прибавя днешното кулинарно предложение към тоталната наслада:

Мини пай с ябълки, белтъчно-орехово тесто и ганаш




Необходими продукти на 12 бр:
За тестото:
- 3 белтъка от яйца XL / или 4 от по-малките/;
- 70 гр. кристална захар;
- 70 гр. млени орехи;
- 40 гр. брашно;

За основата:
- маслени бисквити /използвах "Престиж"/;
- около 40 гр. краве масло;
- около 250 гр. обелена ябълка, нарязана на парченца.

За ганаша:
- 120 мл. течна сметана с висока масленост;
- 100 гр. натурален шоколад или такъв за готвене;
- 50 гр. краве масло;
- 40 гр. какао на прах.




Напоследък правя всички застройки за супи само с жълтък и събирам белтъците в хладилника с тайната идея да опра някой ден до направата на макарони, понеже това така и не се случва, белтъците ги превръщам в сладки или сладкиши. Така се появи идеята за белтъчно-орехово тесто, което според мен е и по-добър вариант от пандишпаново.
Белтъците се разбиват със захарта до получаване на сняг, а после се прибавят млените орехи и брашното. В основата на хартиени капсули се поставят бисквитите, парченце масло и нарязаните късчета ябълка:



Отгоре се разпределя тестото:


Пекат се при температура около 180 градуса за 15-20 минути. Готовите, изпечени мини се оставят да се охладят, а през това време се приготвя ганаша. Хубаво е той да се разлее, докато е топъл върху пайчетата.
Оставят се на студено /желателно е поне за 4-5 часа/ преди...нападението.


Мммм...ще се правят скоро пак!


31 коментара:

  1. Честити три годинки! Нестихващо вдъхновение, безброй читатели и приятели пожелавам, Иве! Пайчетата изглеждат толкова апетитно, че се изкушавам да се пресегна... Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Както се казва: "От твоите уста, Еви...";)
      Семпло и вкусно...меко казано и за двете, пхаха, напоследък не си падам по твърде засуканите десерти, сигурно и на тях ще им дойде времето...т.е. надявам се!

      Изтриване
  2. Честити три годинки!
    Чудесни пайчета си приготвила!
    Желая ти вдъхновение, приключения и нови приятели!
    Всичките ти "залитания" много ми допадат!
    Остани си все такава творческа натура и претворявай света през очите и ръцете си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По-добре такова залитане, нали, Бети? Но пък както съм хвърлила мерак на домашните ликьори на Еви....няма голяма гаранция дали само с такъв тип световъртеж ще си остана :)))))

      Изтриване
  3. Честити 3 години, Диве! От сърце желая хиляди читатели, вдъхновение, креативност и още много години занапред на това прекрасно място! :)
    Радвам се, че мога да надничам тук и да черпя идеи от човек като теб!

    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, надявам се, Дани! То едва ли ще открия "топлата вода" но пък мога да я ароматизирам с нещо различно от иланг-иланг, ветивер и пачули :)))) или най-малкото ще ги смеся по различен начин :Р

      Изтриване
  4. Хлапето "Самодивска омая" е страхотно и си има собствен характер :)
    Който отстоява :)
    За това си го обичам <3
    А белтъчно-ореховото тесто го открих преди доста време и го използвам
    редовно като основа за сладкиши!
    И за питка с белтъци :)
    Твоето изкушение е чудесно!
    Прегръдка, Ивче и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз так, Дани, отдавна си ми е любимо това тесто, но за този пай не се бях сещала да го пробвам....в интерес на истината звучи доста по-добре ;)

      Изтриване
  5. Честит омаен празник, ДИве :)
    Страхотни са сладкишчетата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като на тЛи, Зори, белите не са ми чужди, а и ми се иска много да порасна :)))))

      Изтриване
  6. Браво! Честито мила!Нашите блогчета са се родили в един и същи ден, но моето е само на 1 годинка:)
    Твоето местенце е красиво , и е удоволствие да науча нещо интересно от човек с тригодишен опит в блогоправенето:)
    Желая ти от сърце, много почитатели и още повече приятели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха, интересно съвпадение, наистина, един вид се явавам "кака-та", така де, значи съм пораснала достатъчно :))))

      Изтриване
  7. Честита годишнина!Скоро те открих,но предстои да те опозная!Желая ти успех,който вече го имаш,вдъхновение,което не ти липсва,нови кулинарни сладости,за да им се наслаждаваме,нови хоризонти,за да ги покоряваме заедно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Успехът е много променлива величина, но виж приятелите са малко по-константна...т.е. дано, заедно, защо не!

      Изтриване
  8. Честито, Дивотийо! Три е хубава възраст, дори за дете;)
    Много супи ще да си сготвила напоследък, но затова пък виж как добре си оползотворила белтъците.
    Харесва ми!Много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, у нас без супа рядко оставаме, особено през зимата, а и задължително ги разстройвам подобаващо:))))

      Изтриване
  9. Честита годишнина!
    Създала си прекрасно местенце, което с удоволствие посещавам!
    Прекрасни пайчета!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесни са, Иве! Много оригинални пайчета, при това и с ябълки :)
    Снимките също много ми харесват, залитаща самодиво :)))

    С пожелание за едно хубаво неделно утро с чаша топло капучино и няколко капки любов :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, не се съмнявам, че с всякакъв друг плод ще се получат ;)
      Мммм, вкусно капучино :Р може ли да прекаля с ....подправянето му :))))

      Изтриване
  11. И аз искам! Може ли? :))) Страхотни са ДИве, усещам "прегръдката" на вкусовете на това великолепие! Поздравления, честито и още много години да ни радваш с творчеството си! Прегръдки и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, да же е желателно :))))

      Благодаря ви, момечта,Еви, Бети, Дани В. и Дани, Зари, Гоголина, Таня, Марта, Тилия, Ина, Снеже !
      !!! Не знам дали ще го празнувам този РД три дни, но на там се очертава поне засега :Р

      Изтриване
    2. Хихиххи, един вид, моми-Мечета, щото сте много сладички като пухена играчка Мече :))))

      Изтриване
  12. Честита трета годинка ДИвенце и мнооого се надявам да ти се радвам още дълго! Блога ти е едно от най богатите и разнообразни места, пълни с красота, вкус, аромат и много идеи, а има и винаги нещо за душата :)
    Сладкишите са трепач, сега ще заспя с мисълта за тях :))
    Прегръдки и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви ;) А аз ще очаквам с нетърпение да списваш често впечатления от Прага :Р

      Изтриване
  13. Честито на блогчето ти,Иве!Да ти носи много забавни и удовлетворяващи мигове и контакти!
    Мъфинките страшно ми допаднаха,правила съм подобни,но са още в черновите,бисквитката отдолу се съчетава страхотно с пълнежа,но при теб са с допълнителна екстра-шоколадов ганаш,ммммм,какво блаженство!Ще ги опитаме и в тази версия непременно!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, аз пайчета си ги кръстих, но нищо, името не променя факта, че са безобразно вкусни ;) Благодаря, Роси!

      Изтриване
  14. Честити три вкусни години и четири дни!
    Аз пак закъснявам с поздравленията, но изтървах хорото и фрассс - право в огъня, пък там топличко и съм задрямала.
    Всичко най-добро ти желая, синеока магьоснице! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ...и повечко магии в и извън горите тилилейски, нали :Р

      Изтриване
  15. Честита трета годишнина на блога ти, Иве!
    Желая ти още много вдъхновение, за кулинарно и интелектуално творчество.
    При теб винаги ми е много приятно да се отбивам. Публикациите ти са наситени с толкова емоции, а храната е истинско изкушение.
    Кексчетата са прекрасни.
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мони, надявам се повечето да са такива, както ги описваш :)

      Изтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails