понеделник, 28 юни 2010 г.

Тайни и лъжи

Не си припадам принципно по "теория на коспирацията", "колко е жесток света, в който живеем" и редица други теми в тази гама! Въпреки това има книги/филми които си е струвало да прочета/видя, било то заради една реалност, за която не си давам ежедневно, ежеминутно сметка, било то заради другия поглед или просто, за да съм в час - "аз във времето и то в мен" :)

Предвид, че прекарвам времето пътувайки в четене, /то и подготовката за страната на сънищата, но това е друга тема, по-многостранна:)))/, попаднах на това заглавие:

"Тайни и лъжи" на Гордън Томас

Странното е, че в първите страници, докато се описват действията на агентите от ЦРУ, както и предходното БСО по мисията " The Truth Will Set You Free" се сетих за филма Unthinkable, който гледах наскоро.


Каква е цената, която си склонен на платиш, за да спреш/защитиш страната си? Като цената се измерва и финансово /огромен ресурс, огромен бюджет/, но и в брой човешки жертви, хм, дори си имат термин за това -допустими жертви. 

Можеш ли да рискуваш живота на един, двама, трима, семейство, ...деца,  да престъпиш всякакви етични и морални правила, за да защитиш милиони? Кой трябва да ти оправдае действията и по какъв начин, за да направиш нещо подобно? И тогава си какъв? Светец? Или инквизитор от страшния съд?

Истината се постига с цената на много жертви, но и с ...лъжи, манипулация, безскрупулно отношение към т.нар."враг" в името на...! Но тя, истината, дали те прави свободен?!

Unthinkable  

А ако случайно попаднеш сред заподозрените...какво се случва? 
Rendition


В книгата се обсъждат и множеството дългогодишни опити /меко казано/ за постигане на контрол върху съзнанието. Възхищение от методите на Светата инквизиция и резултатите по признанията, които постига, китайските методи за признание, както и възхищение, но и тайна завист от  постиженията на руски специалисти, в областта на психологията и психотерапевтиката. Методичният прием на наркотични вещества, електрошокове и всякакъв арсенал от въздействия върху поведението, с цел разрушаване на самоличността ми припомниха друг великолепен филм:
Frances


Не е важно какво ще ми кажеш, важното е как ще го изтълкувам! 

 P.S. Не всяко бягство от реалността ме събужда с добрите пожелания по пътя към ада и не, това не е противоотровата на...рая:)))

6 коментара:

  1. Това ме напомня за едни книжки, на които е фен мъжлето (нещо на Бор).

    Едно поздравче с две любими руски песни към два филма, които от много време се каня да изгледам, но само с каненето си оставам.
    Вечно молодой

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Е, как може да не ми! :)))
    Да не би да е нещо на ...Борн?

    ОтговорИзтриване
  4. Същият, първият коментар как го оплесках, то и вторият, но реших, че ако изтрия и първото си "творчество" (линкът как работи хахах) ще е грубо. Ще внимавам повече, обещавам... но не много :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Ахаххаха, сладурка, самоличността щом не се бърка, другото е бял кахър :) А и разсеяността е характерна за всеки...математик, то и за професорите, а става и за Ph.D. :)

    ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails