неделя, 17 февруари 2013 г.

Вкусни спомени

или ...Пещерски татлии



Изключително елементарна откъм продукти и изпълнение рецепта; считана за една от любимите за цялото ми семейство, за всички времена... досега; атомна и вкусова бомба за организма; препоръчителна в малки количества, но пък толкова рядко я правя, че ...дори и това предупреждение лекинко отпада.

Необходими продукти за 12 бр:
- 250 гр краве масло;
- около 450 гр брашно топ 500;

Маслото се оставя да поомекне извън хладилника. Към него се прибавя брашното и се замесва тесто, само от двата продукта. Оформянето също е семпло, първо се откъсва топче от тестото, после се оформят ето такива овални татлии:


С вилица се правят по желание разрези с различна форма, татлиите от моето детство обаче са като тези, на първата снимка.

Пекат се в затоплена предварително фурна на около 180-200 гр до хубав златист загар :)

За сиропа:
- 1,5 л вода;
- около 500 - 600 гр захар
- щипка лимонена киселина, за да не кристализира сиропа след охлаждане.

Водата със захарта завира и така...до сгъстяване...може би около час вря при мен, трябва да се получи достатъчно плътен. Сиропирането - върху охладените татлии се излива горещ захарен сироп. Желателно да престоят поне 12ч преди консумиране, за да са сочни, не че и сухи не ги нападаме :D трудно се удържа желанието по тях!
Силно препоръчвам опитването на татлии с тази вкусна хапка:



44 коментара:

  1. Това не съм го опитвала никога, но изглежда много, много вкусно. А и как обичам сиропирани сладкиши...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е десерта от моето детство, свързан с гр.Пещера, в градчето има няколко сладкарски къщи, където ги правят и наистина си заслужава опитването им :)

      Изтриване
  2. Не съм опитвала, ДИве :) но е лесно и определено ще направя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отдавна мислех да направя и представя точно с идеята, че не са много хората, кото знаят за този десерт, Зори :)

      Изтриване
  3. Извинете ме,но не мога да разбера на колко градуса ги печете?Благодаря за отговора предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добавих, разсеяно съм пропуснала този важен момент ;)

      Изтриване
  4. Неустоими и толкова лесни за приготвяне. Благодаря за споделената наслада, Иве! Спорна нова седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, и за теб, Еви нека е такава :)

      Изтриване
  5. В първия момент помислих, че е шекерпаре, но се оказа , че е нещо още по-изкусително.......с маслоооооо...
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз не съм опитвала шекерпаре :))) добра размяна на идеи! ;)

      Изтриване
  6. Интересен, непознат, лесен и вкусен десерт!
    Ива, много хубаво е че го споделяш.
    Интересно оформление, а снимките ти са супер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Семпло, а безобразно вкусно...любимата ми комбинация, Тилия! :)

      Изтриване
  7. Никога до сега не съм опитвала, но звучат много сочно и вкууусно! Не съм била и в Пещера, така че май имам две неща да поправям, като най- добре е да започна от сладкиша :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бубе, ако отидеш до Пещера запомни това като стигнеш "след моста при голямото дърво в ляво третата къща" :))) там ги правят най-добре, а и да попиташ за татлии хората в града ще ти кажат :Р

      Изтриване
    2. ох, като стигнеш центъра исках да напиша, но явно не успях :)))

      Изтриване
  8. И аз никога не съм опитвала татлии! Много интересен десерт, изглежда страхотно, ДИве! Благодаря за рецептата!
    Хубаво начало на новата седмица и прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като ги опиташ, ще се радвам да споделиш, Лети ;)

      Изтриване
  9. бомба, но каква:) изглежда ми много вкусно... дали ще стане с пълнозърнесто брашно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разликата в полза на диетичен режим е толкова незначителна, че лично аз не бих си го причинила :Р

      Изтриване
  10. От кога се каня да ги направя! Твоята вкусна хапка ме подкукуроса пак! Усмивки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На мен ми даде начален тласък свободната неделя и непреодолимо желание за татлии :)

      Изтриване
  11. Дори не прочетох как се правят, гледам нагоре, гледам надолу, всичките по няколко пъти и се чудя защо в къщи си нямам една такава чинийка с това изкушение вътре! Сега ще чета рецептата, ясно е, че ще се прави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пхахах, верно, понякога и снимките стигат да се зарибя по нещо :) Благодаря, Кате!

      Изтриване
  12. Никога не съм опитвала подобно нещо, но пък звучи лесно и изглежда доста вкусно.
    Очевидно някой има хубави спомени :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мхм, от Пещера само хубави и доста вкусни спомени пазя, Ина ;)

      Изтриване
  13. Всичко сиропирано обичам! Тооолкова лесно звучи, чак се чудя как не съм попадала на тази рецепта до сега. Ще се пробва, и още как :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз не обичам принципно сиропирани, но това ми прави изключение :)))

      Изтриване
  14. Татлии не знам какво е, още повече, че има пещерски такива;) Ма ми допадат отвсякъде;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай, Марте...неустоима вкуснота е :)

      Изтриване
  15. И аз не съм чувала и опитвала това чудо, но изглежда много вкусно и лесно за приготвяне ... та може и ние да хапнем ;)
    Прегръдки ДИве и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, нали виждаж каква забава падна с надписите върху татлиите...там участва моя магарлив :)))

      Изтриване
  16. Само името съм срещала някъде, но що за чудо е на вкус нямам идея. Благодаря, че сподели, Диве! Ще се татлисаме по пещерски :)) някога. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотно десертче,обичам всякакви сиропирани,стига да не ме съборят от шекер!
    Хубав ден,Иве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А при положение че в тестото няма захар...вярвай ми, не е байгън сладко, е зависи колко допълнително сироп си сложиш върху порцията де :)))

      Изтриване
  18. Това е изненада и за мен. Опитвала съм разни сиропирани десерти в Турция. Разкошни са. Само предполагам как твоите татли са топят в устата и разнежват душата. Ех, че и рима се получи.
    С поздрав от Кулата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз съм твърде скромна в опита си със сиропираните десерти - даже много не ме привличат, но този е едно великолепно изключение!

      Изтриване
  19. Страхотни изглеждат! Не съм ги опитвала, но изглеждат лесни и ще трябва да поправя тази несправедливост.
    С толкова масло и захар няма как да не са хубави.
    Хубава сряда, Иве !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лесни до безобразие, Пепи, и също толкова лесно се....приключват! ;)
      ...а днес е едва понеделник :))))
      Хубава седмица си/ви пожелавам!

      Изтриване
  20. Честита Баба Марта, Диве!!! С пожелания за здраве и щастие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита да, и още други мартенски да са ни честити, Кате!

      Изтриване
  21. супер са който не ги е опитвал само може да мечтае.....благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
  22. Привет, направих ги вчера, точно по рецептата, но при мен останаха сухи и твърди, дори на сутринта не бяха омекнали. Каква може да е причината, за да мога следващия път да станат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато захарният сироп е с много високо съдържание на захар се случва това, остават доста твърди, обратното е още по-неприятно - недостатъчно съдържание на захар ги прави невъзможни за поднасяне цели, превръща ги в кашкава маса.

      Изтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails