сряда, 15 септември 2010 г.

Музика за ...

...самодиви и кулинарни изкушения предлага следващата ми гостенка:

Дани, от "Музика за свободното време"

Освен общи споделени интереси- класическата музика, театър и литературата няма как да не обърнете внимание на изявената и страст към кулинарното изкуство. Шоколадовото и лакомство с маракуя и досега витае във фантазиите ми. Дани смело експериментира с всякакъв вид ястия, от предястия до десерти, но и с вкусовете на различни кухни, наскоро с арабската, с което ме спечели за пореден път !
За мен е истинско удоволствие да я познавам и гастрономическо изкушение всяко посещение в блога и!!

Ето нейното неустоимо и екзотично предложение:

Пиле с кокосово мляко и чътни от манго
 
Вече сте разбрали, че обичам да експериментирам и да използвам сладко-солени сосове :) Харесвам мангото като плод, а изкушението да посегна към индийската кухня, беше голямо. Отдавна искам да направя  чътни и реших, че сега е момента.
Ако и вие сте любопитни, първо прочетете до край, а след това експериментирайте.

За това ще са ви необходими:

800 г пилешко филе /количеството е по желание/
1 глава червен лук, настъргана
3-4- скилидки чесън, счукани
2 с.л. рибен сос, или сос за стриди
1/2 бурканче смляна лимонова трева

сол
черен/бял пипер

Всички продукти се разбъркват добре в купа и се оставят за час в хладилник.

След това в 2 с.л. масло/зехтин се изсипват и се завъртат за 4-5 минути.
Изсипва се 1 ч.ч. кокосово мляко, покрива се с капак за не повече от 5 минути.
Опитвате на вкус и добавяте подправки, ако е необходимо.

За чътни-то:

1 манго, обелено и нарязано на парчета
1 ябълка, обелена и нарязана
2-3 с.л. кафява захар/ може и бяла/
1/4 ч.ч. ябълков оцет
1 глава червен лук, нарязана
3-4-скилидки чесън, нарязани
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. канела
1/ 2 чл.л кориандър
1/2 ч.л. джинджифил / в рецептата се използва пресен, но аз не разполагах/
лют чили сос /количество по желание/
черен пипер на зърна /аз сложих повечко млян и няколко цели зрънца/
стафиди/ по желание/

Всички продукти се смесват, слагат се на огъня и се варят, докато плодовете омекнат
и стане гъсто / като сладко/

За кускус-а

По указанията на опаковката 1 ч.ч. вода, завира, изсипва се 1.ч.л.сол и 1ч.ч.кускус, покрива се
и се оставя да набъбне.
На мен се наложи да сложа почеве вода,
куркума и 1 с.л. масло/може и повече  на вкус и според марката кускус.
Поръсва се с прясна мента.

Е, това е !

Получи се едно много ароматно и благодарение на чътни-то пикантно ястие.
Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Поздравления за гостенката, ДИве :)
    Хубав утрешен ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. И тук се нареждам за дигустатор:D:D:D

    ОтговорИзтриване
  3. Ивче, ние си "побъбрихме" теб, но още веднъж :
    благодаря за омайната покана :)

    ОтговорИзтриване
  4. Иве,
    поздравявам те за милата и чаровна гостенка!
    Рецептата е едно екзотично и неустоимо предложение!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, много интересно екзотично ястие си ни представила, както винаги.
    Дива, поздравявам те за гостенката ти! Тя е не само смело експериментиращ кулинар и човек с бодър дух, както изглежда от публикациите й, но е и много добър комуникатор. По времето, когато стартирах блога си и се чудех кой ме чете и за какво ги пиша тези неща, тя ме подкрепи. Бих искала да й благодаря за човещината и да ви поздравя и двете. Хубав край на седмицата ви желая!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз да поздравя за екзотичната нотка, тя и без друго върви ръка за ръка със самодивите :)))

    Чудесно гостуване!

    Целувки на двете морски нимфи :)))

    ОтговорИзтриване
  7. С такива гостенки като Дани, Федора времето не е просто четвъртото измерение, а поредната струна от душата ми ! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Дани може да бъде чудесен гост!Удоволствие би било да се разговаря с нея на каквато и да е тема!
    Екзотичната рецепта е предизвикателна!
    Поздрави и за двете!:)

    ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails