събота, 16 април 2011 г.

Rock you with

 ...Brioches


Невинните тестени изделия със звучно име "Бриоши" бяха подложени на небивал аудио тормоз, последвал от продължителен и всеобхватен дебат. 
Името звучи толкова подвеждащо, че въвежда в дълбок размисъл обикновените хорица, на които това им прилича на съвсем обичайни козуначени кифли с мармалад, но завити на охлювчета. Чудят се със сирене "Бри" и "Уши" ли се правят и на кого му е притрябвало да се забавлява с направата на такова нещо, че и да се изразява така завъртяно. А когато тръгнеш да обясняваш, те питат какво общо трябва да имат /пак/ франсетата с това какво слагаш във фурната и/или устата си.
На всичкото отдолу в ефира /ти/ звучи нещо странно между звукове от събаряне на къща и караница на семейство на средна възраст от онзи симпатичен /и непосилен за мен като постижение / цвят на кожата и сладурски изказ "Како ма, дай да`т вържъ идна..../опашата лъжа/ алоуууу, чаровницеййй, ила да ти гледам, гулям късмет имаш да знайш" /, че и придружено с дране на гърла.
Едно е сигурно /поне/ зурни и маанета няма, за нечие съжаление и мятане на шкемб...оф, казваха се гюбеци ...
Хайде, не се оплаквайте, ами замезете с:

Бриоши с конфитюр от горски плодове





И на това моля ти се му казват - Шум. Да не ви започна като онези, които цитирах.
Алоуууу, вие от музика въобще ....


Оф, няма пък да си слушам музиката на слушалки!
Ще е толкова силно, колкото си пожелая, който не му харесва, да си сложи запушалки на Ошите, а ако иска и сирене Бри да добави!

Всъщност, като им е затворена устата, защото похапват сладко, сладко, никак не се вълнуват каква музика им дъни.




Необходими продукти:


300 мл прясно мляко;
200 гр захар;
3 бр. яйца;
7 гр. суха мая;
1 бр ванилена захар;
150 гр. краве масло;
конфитюр от горски плодове.
брашно колкото поеме, аз личн работя с по-меко тесто, използвах около 1 кг /500 гр. бяло тип 450 и около 500 гр пълнозърнесто/


В приготвянето на тестото се спазват същите изисквания, както при всяко друго козуначено тесто. Оформлението на охлювчета само е различното. Разтила се  тесто като квадратна кора, разнася се конфитюра и се навива на руло. Отделните сегменти се срязват с конец-лесен и много чист срез става така.  Подреждат се в тавичка, поръсват се с кристална захар и се оставят да втасат.



Може да се сложат за печене в студена фурна и така да осигурите още малко време за втасване. Пекат се до красив златист загар.



P.S. Насладете се на утрешния ден и...
Честит Имен Ден на всички, които ще празнуват днес и/или утре!






14 коментара:

  1. Диве, нещо май сме на една вълна? :)))
    Страхотни бриоши си спретнала !
    А аз съм се забъркал с по-стандартно нещо - козуначени кифлички , но не по рецептата на мама!
    :)))
    А дали ще мога да те омагьосам и да се докопам до някое бриошче, а ?
    Приятна вечер и весел празник утре! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Иве, така добре ми дойдоха с кафенцето :)
    А тези горски плодове са омайващи!
    На мен "бриош" пък ми гали ушенцата!
    Прегръдки и слънчев, празничен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Маг, бартер ще правим с теб, ясна е работата :Р

    Дани, сходно е и при моите ушета, само да чуят тази реч и...ех, мечтиии, спомениии :)

    Слънчево настроение ви желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Ива,
    неутоими бриоши и прекрасни снимки!
    Честита Цветница, Диана!

    ОтговорИзтриване
  5. Хахаха, много се смях на "бри" и "уши" :-) Но фактът си остава, че бриошът е невероятно изкушение! А твоите охлювчета са мечтание!

    Весела и цветна идна седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Обмислям и аз тези бриоши :) не думата, а рецептата :)
    Разкошни :)
    Поздрави, ДИве и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Като ти гледам плейлистата няма начин да не си запозната с едно интересно четиво - дневничето на Джейн :)

    Аз по повод празник забъркан едно панфорте с пекан, "суши" се на терасата в момента.

    ОтговорИзтриване
  8. Любими са ми:) Много хубави и апетитни снимки си им издокарала:) Пък и се посмях на встъпителното слово:)
    Поздрави и много цветна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Ди!

    Милена, за кулинарите това име действа подобно рефлекса с лимона :))),но виж за другите, хммм, забава някаква, прегръдка :Р

    Зори, и аз им се канех от известно време,само трябваше по-широки срезове да направя, че малко тънички се получиха, но за следващия път ще знам :Р

    Катя, ако си спомняш първият ми пост при теб беше по повод друго "четиво", пак любимо POTF се нарича :Р А виж, с панфорте ме заинтригува, планирах го за някой различен път от "друг път" :D

    Лу, ти много вдигна летвата относно изискванията ми по фотосите, както и очарователния начин на представяне на рецептите, уча се, уча, благодаря ти!

    Хубава страстна седмица ви желая!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасни бриоши.
    Запланувала съм да приготвя тези апетитни тестени изделия.
    А, градинката ти е чудесна. Моите незабравки вече цъфтят. Толкова са красиви.
    Желая ти успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Друго си е да те оценят с поглед откъм кулата :Р
    Започнахме се вече, страсти, светлини, магически кръгове....опасна работа :D
    Усмихнати дни в очакване на празника!

    ОтговорИзтриване
  12. Леле, СТРАХОТНИ! Не стига, че изглеждат уникално, ами и с вкус на горски плодове (любимият ми плодов вкус)... Много искам да ги направя вече! :D Да те питам: един път ли втасват?

    Поздравления - страхотна публикация, много апетитно и примамливо изглежда!

    Снимките с цветенцата са другите, пред които занемях...

    ОтговорИзтриване
  13. Ай, прекрасни са и бриошчетата и цветенцата, Ивчик :)
    Преглъщам ли... преглъщам :)))

    Хубави празнични дни :)

    ОтговорИзтриване
  14. Вили, аз ги оставих да втасат два пъти, един път стартерно рядко тесто, после замесвам и оформям, оставям да втасат готовите бриоши и после пека. Може и три пъти, но аз си го спестих :)

    Иночка, прекрасно си подхождат двете, цъфтета и бриоши, само дето времето нещо не позволява напоследък да ги съчетавам често :Р

    Ох, хайде вече слънце, плаж....мореее, може и океан, но с плаж, миди и раковини, казах ли...плаж, пхахаха, мечтиии :D

    ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails