Има книги, в които гастрономията, да си го кажем по нашенски чревоугодничеството, на някой от героите е вплетено в сюжетната линия като вътък. Не можеш да си представиш дори липсата му, защото това би довело до силно ограничаване на възприятието. Това си има един много сериозен, съпътстващ четенето, недостатък. Докато си се задълбочил, отдал на/във въпросното произведение или откровено умираш от глад, или перманентно ровиш из шкафове, хладилник и т.н., или ти се отваря огромна дупка от мерак по нещо, точно в средата на коремата област, която може да се запълни само от ...това, което я е причинило. Много ми е дразнещо, ей, направо си умирам от мъка, защото гладът е в експоненциална зависимост спрямо размера на входните данни. Има и още едно голямо неудобство, то се причислява към графа литерутурни разочарования - ако от произведението ти се е запазило в паметта единствено този възникнал...глад.
Не помня кога за първи път се сблъсках с достатъчно вече популярния наан, но знам, че през последната година ми отваря перманентно онази дупка, за която говорех. Ароматът на току-що изпечен наан може да се долови дори от затворените страници на "Ловецът на хвърчила", Халед Хюсейни.
Тормози ме по време на моите разходки, от витрината на всякакви специализирани магазинчета за хлебни изделия.
Но край! Днес достигна предел моето търпение, а и мързелът е редно от време на време да бъде побеждаван /от онзи така тежък грях /.
Прости ми **** , защото съгреших, не само в мислите си...
Запретнах ръкави на ризата, прерових рецептите и се спрях на тази тук. Хареса ми подробното описание. Това е нещо, което за съжаление нямам търпение да правя винаги в моите постове на кулинарна тема. И така се появи той, пардон...те:
Индийски хляб - Наан
Необходими продукти за 8 бр:
7 g суха мая;
5 g захар;
125 ml топла вода;
525 g пшеничено брашно тип 500;
10 g захар (допълнително)
60 g кисело мляко;
60 ml топла вода (допълнително)
1 бр. яйце
60 g масло, разтопено
8 g сол;
125 ml кисело мляко (за намазване)
маково семе за поръсване, количество - по желание.
Начин на приготвяне:
Смесват се 150 g от брашното, топлата вода, маята и 5g от захарта.Това е стартерното тесто, което се оставя за около 15 min за първо втасване. Останалото брашно се пресява в голяма купа, добавя се още от захарта и в направено кладенче се изсипва стартера, киселото мляко, допълнителната вода, яйцето, маслото и солта. Меси се до получаване на еластично тесто. Измесва се на набрашнена повърхност /колкото повече, толкова по-добре, а може да служи и за намаляване нивото на стреса с удари на тестото в плота поне 100 на брой :Р/ и се оставя да втаса за около 45 min на топло. Когато удвои размера отново се измесва за около минута на набрашнена повърхност, след което се разделя на 8 равни части. Оставят се да починат за 5 min. Тази повторна почивка се оказва много важна, за да се получи пухкав хляб.
В намаслена тава или покрита с хартия за печене се разтеглят с ръце /аз направих така/ или разточват 8-те части от тестото на плоски, 15 cm питки. Намазват се с останалото кисело мляко и се поръсват с маково семе.
В рецепта, която ползвах, нанът е овкусен с млян кимион. Аз избрах натуралния вкус и посолих само с тази розова сол, която имам от известно време и за мой срам / и почуда на една сладурка с кулинарен блог :*/, не бях използвала до днес.
Отново се оставят за около 10 min, преди да се сложат във фурната за печене. Може да се поставят и в студена фурна, така ще продължи втасването по време на затоплянето. Пекат се около 25 min, при температура 190-200 °C.
Чудесен хляб е това! Спор няма!!!
Леле, какви апетитни питки?!? А бива ли така, преди вечеря да ги изпраскаш в блогосферата? Сега какво, да си хода и да меся ли?
ОтговорИзтриванеПепи, имаш време ...до едно среднощно похапване, под лунната светлина :Р
ОтговорИзтриванеДива(че),много хубаво са станали питките!Снимките също са невероятни,но ти си го знаеш!Прегръдки:)))
ОтговорИзтриванеЕ, страхотни питки, ще се възползвам някой ден и аз от рецептата.
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Катерина,питаш ли ме какво ми беше ...при вида на твоите снимки ? :Р
ОтговорИзтриванеМария, благодаря, чудесен вкус има този наан, надявам се да ти хареса и на теб :)
Дива, прекрасни са ти станали питките. Май ще се прави...:-)))
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Прекрасно изглежда!
ОтговорИзтриванеНа мен пък са ми се прияли едни най-обикновени мекички, които смятам утре да извъртя ..., ако до зарана не ми се е затворила гореспоменатата дупка, защото и това се случва понякога. :)
Е, толкова апетитен наан не съм виждала!
ОтговорИзтриванеИ сега какво :искаш да ме вкараш в грях!!!!!!
Голяма изкусителка си, Ивче:)
Не знам как си запомнила наан-а от "Ловци на хвърчила"
Хубава , но тежка книга, която те хваща за гърлото!
Прегръдки и си взимам една питка!!!/най-малко/
Превъзходен... умирам от глад :)
ОтговорИзтриванеМони, и аз усещам, че ще, ще...се правят по-често :)))
ОтговорИзтриванеГлокси, аз пък нещо съм обърнала гръб на мекиците...виждат ми анфаса само, ако докато съм на гости ми ги сервират :)))
Дани, благодаряяяя ....нека аз да те хързулна по тази грешна пътека, струва си, да знаеш :Р
Виж, за книгата ...ох, едва ли ще имам сили да и отгърна пак страниците, но пък трябва да се прочете!
Зори, на време се появи, докато все още се намират :Р
Иве,за първи път чувам,че съществува такъв хляб с такова име-интересно наистина,и сигурно и вкусът е различен,браво:)страхотна си както винаги!
ОтговорИзтриванеСтрахотен хляб... изглежда много пухкав и вкусен!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Книгите имат милост, Д'Иве, поне апетитни снимки няма в тях. Отивам да запълвам дупката.
ОтговорИзтриванеДИве, поздравления за наана! Аз преди време направих един, който се доближаваше доста до оригиналния, който бях харесала на времето, но толкова бях изгладняла, че познай дали съм го снимала :). Ще трябва да го правя пак, за да споделя :). Иначе, много добре разбирам онази празнота в стомаха, когато четеш книга, в която в подробности и изкусително се разказва за храни. Такива описания са ме преследвали с години (няма да казвам колко точно години, че наистина са много:). Сега наана от книгите се умири най-накрая, нали?:) Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеДиве, при първите прочетени редове веднага се сетих за хобитчетата, които имат едни малки сладки къщички, много обичат да пият чай със сладки и непрекъснато пекат, варят, ядат:))))
ОтговорИзтриванеА твоят хляб е просто прекрасен!
Поздрави:)
При вида на тези питки ми идва посред нощ да замеся!
ОтговорИзтриванеМного апетитни!
Оффф аз докато ти Ах-на по красивите бижута ... от предишната публикация ... ПРЕЛЕСТ!!! ... и ти взе, че и наготви ... все ти се чудя, ама колко много неща умееш и все красоти ти се получават! Диве, чудни са тези питки, па и засукани :) Хайде ... отивам да си лягам с твоите питки в очите и прискърцване в корема :)) Поздрави и весели почивни дни :)
ОтговорИзтриванеЛеле, напоследък много красиви неща си сътворила, Иве. Видях ти произведенията в предишните публикации - красота! А сега и питки, че и индийски :))) Много вкусни изглеждат. Трябва да модифицирам приказката за житената питка на приказка за индийската житена питка :))
ОтговорИзтриванеХубав петък :)
Ей, нахилила съм се от сутринта, а в главата ми всякакви щури идеи, а като влизам тук и гледам колко сте изписали ехееее, какво ли пък толкова му трябва на човек, един хляб и няколко топли думи :Р Благодаря за което!
ОтговорИзтриванеСилве, чудно как си го пропуснала, аз вече бях ослепяла от гледки и обезумяла от аромати...въображаеми и истински :)))
Аелис, точто такъв се получава, тази рецепта е бетонирана...и от мен вече :Р
Катя, не подозирах, че и аз съм в кюпа на отварящите дупки, но...май така се получи :D
Мира,вече укротих глада за наан, остават само още няколко стотина други, включително от твои рецепти :Р
Ел, ами те хобитите с техните късни обеди, ранни вечери, посреднощни похапвания и т.н., храната е основна част от бита им, ей, голяма книга си е това, обаче не си спомням да съм умирала от глад с нея...ох, повреждам се явно :)))
Марияна, ще се радвам да споделиш, ако и когато го направиш :)
Еви, нещо са ме хванали бесовете тези дни и нямат пускане, то не е сърбеж в ръцете, то не е глад в коремчето...ох, да идва тази отпуска, че да се укротя и аз :)))
Инче, къде пак потъна Слънце, метна ми в очите онзи медовик и забегна, и аз какво да правя, творя си тук ей такава една, изоставена :)))
Пожелавам ви хубави почивни /творчески или мързеливи/ дни!
Никога не съм правила такъв хляб, изглежда страшно вкусен! Ще стане ли не-наан, ако го поръся със сусам, вместо с маково семе (май в момента нямам вкъщи)или по-добре не?
ОтговорИзтриванеМеждудругото- великолепен блог!
Благодаря :)
ОтговорИзтриванеЩе стане, защо да не стане със сусам, а и ще ...отвори вратата на пещерата :Р
Прекрасно изглеждат питките!Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗа такъв наан и аз се обявявам за чревеугодница :-) Само да има кой да ми направи наана :-)
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки, ДИве!
Поздрави, Милена :-)
Пан много изискана и много красива обичам, обичам ви рецепти, имате красива кухня, топли прегръдки.
ОтговорИзтриванеIt looks very delicious!!!!
ОтговорИзтриванеHugs,
Yvonne
Цвети,благодаря:)
ОтговорИзтриванеМилена, като си помисля само, че принципно не налитам на хляб...но този е нещо съвсееем друго:Р е, малко си е врътка, докато го навъртиш, но пък от време на време - става :) Благодаря ти!
Thanks Rosita,Yvonne!
Would love to try, looks really yummy, hughs Anja
ОтговорИзтриванеИва,
ОтговорИзтриваненаписала си го точно и ясно -
Чудесен хляб е това! Спор няма!!!,
ще допълня само - и чудесни презентация, и снимки.
Сърдечни поздрави и усмивки, Диана
Благодаря ти, Ди!
ОтговорИзтриванеСамо мога да кажа едно, впечатлена съм, от всичко в този блог.
ОтговорИзтриванеАз съм нова в тези среди и от ден на ден откривам все по-големи чудеса.Тук е приказно!
Относно тези великолепни питки, аз съм голям почитател на тази кухня и ако не сте посещавали индийски ресторант, посетете и хапнете заедно с наана една "дал макхни".Поздрави от мен и до скоро!
It looks delicious! I like so much homemade bread, in this case Indian bread. Please to meet you!
ОтговорИзтриване