неделя, 11 декември 2011 г.

Сладко очакване


Странно нещо е очакването! Искаш да го преживееш пълноценно, но същевременно ти е толкова нетърпеливо, че желаеш да го прескочиш. Ако случайно реализираш такъв скок и направо налетиш върху  целта, докопваш я, но...вместо да си удовлетворен си някак празен от емоции.
Няма угода!
- Добре де, сега не мога да разбера, искаш ли го или не в крайна сметка?
-Разбира се, че го искам! Но ако може да не е съвсем веднага, а да извървя един пълен с емоции път до ...
-Хм! Навеждаш ме на мисъл, че не ти е много, как го казваше ти..."тръпка да го имаш". Виж ме, започнах да се изразявам по твой начин.
- Хихи, стават и чудеса, нали? А кога, ако не сега му е времето за това!
 Не целта, а пътят към нея е от значение, нали?Сега и аз говоря като теб.

Две седмици преди Коледа при нас отвори сладкарската работилница:

Marshmallow & Whoopie pies - Christmas Is Coming 




Необходими продукти за Маршмелоу:
- 20 гр. желатин;
- 200 гр захар
- 100 гр мед;
- 5 гр готварска сол;
- 3 гр лимонена киселина;
- 100 мл студена вода;
-овкусители, ароматизатори, сладкарска боя по избор и желание;
-царевично нишесте за овалване на готовите бонбони.


Следвах стриктно указанието от тук.
Своеволие проявих в замяната на глюкозен сироп с мед.
Желатинът се залива с половината количество студена вода и се оставя да набъбне. Останалите продукти /останалото количество вода, захарта, меда и лимонената киселина се загряват до кипене. Оставят се сместа да поври 8 минути.
Понеже нямах под ръка желаният аромат, използвах инстантен чай с вкус на ябълка. Поставих чая някъде след 4-тата минута от кипене на сместта. 
Горещата захарна смес след махане от котлона на тънка струйка се влива в желатина при непрекъснато разбиване с миксер. Избива се приблизително за 15 минути, докато не се опразува гъста и плътна пенообразна маса. 
Излива се върху тавичка, застлана с фолио  и се оставя да стегне в хладилни условия /5 градуса/ за 24ч /може и по-малко, ако нямате търпение :). 

След като необходимото време изтече, сместта се обръща върху тавичка или плот, покрит с царевично нишесте. Отстранява се внимателно /може и с помощта на нож/ фолиото. Следва  най-веселата част - из/разрязване  в желана форма и са готови за похапване или...

...Направих маршмелоу, защото отдавна бях хвърлиа око на тези пайчета:


Неолбходими продукти за Whoopie pies
- 150 гр бяло пшеничено брашно, тип 500;
- 50 гр. какао;
- 1 бр. бакпулвер;
- 3 гр. сода бикарбонат;
- 120 гр. краве масло;
- 100 гр. кафява захар;
- 1 бр. яйце;
- 125 гр. кисело мляко;
ванилия

Маслото се избива със захарта до пухкава маса, в която се слагат последователно яйцето и кисeлото мляко. Към така получената смес се добавят предварително пресятите брашно, какао, бакпулвер и сода. Овкусява се с ванилия. Получава се достатъчно плътна смес, която се разпределя с помощта на две чаени лъжички / или както ви е удобно/ върху тавата за печене.
След изпичане се оставят да се охладят върху решетка и се слепват с маршмелоу.


Тук една снимка в стил Ина /да се чете като  разрез, захапка, хапка или отхапка в много близък план :Р/   :



Сега очакването ни е тоооолкова лепнещо, че не знаем докога и как ще издържим в този дух :))))
Но пък се забавлявахме!


33 коментара:

  1. Ооо тези Woopie pies и аз съм ги правила и изглеждат невероятно. Само, че моите са с банан и са толкова вкусни. Поздравления за труда, много коледно настроение носят.

    ОтговорИзтриване
  2. Ивче,
    много е вкусно и Коледно при теб :)
    И аз залепнах за монитора!
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Сигурно и с банан ще ги пробвам, Дани, имма и още други идеи, въобще, страхотна рецепта се оказва !

    Дани, що ли не ми се иска да те отлепвам :)))

    Благодаря ви, Дани & Дани :)

    ОтговорИзтриване
  4. Диве,
    като чета теб, а после и Дани. май ще се окаже, че много съм пропуснала досега:-)
    Ще гледам и ние да се позабавляваме така;-)
    Снимките са супер празнични!

    ОтговорИзтриване
  5. ДИве, страхотни са :)
    Стана ми празнично :)
    Целувки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Ехх ДИве, каква красота и лепнща вкусотия ... много хубаво е във вашата коледна сладкарска работилничка искам и аз :)
    Приказна и сладка нова седмица в очакване ... :)

    ОтговорИзтриване
  7. Мъхче, не са за пропускане, повярвай :)

    Зори, с настроение трябва да се заредим, че има време още, имааа :)

    Еви, само от теб зависи кога и каква ще е работилничката :Р

    Сърдечни прегръдки, момичета, много ви благодаря за вниманието! :*

    ОтговорИзтриване
  8. Много ми харесаха и двете рецепти, а резултатите са фантастични! Много сръчни ръце е имало в работилницата! Празнично и много вкусно... Успешна нова седмица, Иве! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти, Ева! Малките сръчни ръчички доста помогнаха,така си е, на линия бяха и в правенето и в похапването :)))

    Сладки сънища от мен и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Може да е лепкаво, но е и много вкусно! ;)
    Чудесно сте се справили!
    Приятна седмица! :)
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  11. Честита нова премяна на блога! :)

    ОтговорИзтриване
  12. O, премяната и аз я фиксирах! В синьо ;)
    А аз отдавна се отказах да очаквам. Просто се оставям да си изживея нещото както му е писано да се изживее, без излишни разочарования.
    Но твоето очкване пък е много пухкаво и бяло :)
    Каква ли наслада са тези пайчета?

    ОтговорИзтриване
  13. Сега е 2 и 30 сутринта, а много ми се приядоха от тези твои сладкиши, ами сега!Поздравявам те и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Коледна приказка!!! Прекрасни са и снимките и сладките изкушения! Толкова празнично настроение създават и на човек му става едно такова хубаво...
    Благодаря ти и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Маг-а, ахахах, как прозвуча това, особено след вчерашния концерт на Х-фактор ...задължително ги пробвай, съкровището ще ти се възрадва :Р

    Ив, изживей момента и изненадата покрай него, а? И това е добра философия!!!
    Пайчетата са трепач направо, смятам да ги причисля към "върха на тортата" :Р а лекият ябълков аромат на маршмелоу как допълва шоколада, лелееее, ако съм вярвала, че е толкова вкусно ...ох...ще ги направя пак!
    Прегръдка и благодаря ти :*

    Павлина, не искам да те мисля в 2.30 и пред тези снимки, даже аз сега ги гледам с лека носталгия, защото вече свършиха ...пайчетата :)))

    Кенди, хмммм, какво име само :Р и аз благодаря :)

    feldefel.arts - Thanks :)

    ОтговорИзтриване
  16. Приказно очакване, Ива!
    Прекрасни идеи, рецепти и снимки -
    много красиво, празнично и изкушаващо вкусно изглежда твоята коледна сладкарска работилница.
    Сърдечни поздрави и благодаря за удоволствието, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Диве,снимките създават страхотно коледно настронеие и аз с удоволствие си взимам едно пайче,много ми е любопитен вкуса на домашен маршмелоу!

    Пожелавам прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Диве и аз се наредих на опашката:)))
    Дали остана и за мен?
    Много красиви и нежни снимки:)))
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Роси, домашния маршмелоу, особено този, който направихме /заради инстантния чай, това си беше добра хрумка/ е като този на зелените маршмелоу ябълки,с леко кисело фуре във вътрешността, премирах по тях, но не ги намирам навсякъде :( освен това много лесно се прави! Пробвай, любопитно ми е :)

    Кате, правя замяна на моите с твоите бонбони :Р Съгласна ли си? :))) Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  20. Много идейни и вкусни изглеждат, мммм! Браво!

    ОтговорИзтриване
  21. Красиво, с настроение, с очакване...Лека вечер и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря ви- Мариана, Цвети!

    ОтговорИзтриване
  23. Ах ти, малка маршмелоу принцесо :)) Казах ли ти, че като видя машмерлоу бонбони и се сещам за тебе? Сетих се и когато правих бисквитки капачета за чашките от Катя, в които си направихме капучино с няколко от тези бонбонки за глезотия :))
    Чудесни снимки, рецепта и много коледно настроение в работилницата! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Хихих,принцеса, ще взема да се разглезя съвсем, Иночка :Р
    Какво да се прави като много, ама много-много ги обичам/е, тези маршмелоу, пихме ги с горещ шоколад ние, малкия иска да ги пъхне в камината да ги изпече на шишчета /но аз го разубедих да го направим на открит огън, навън...засега поне/, а са толкова пухкави, че чак ми иде да си направя легло от тях :D
    Обаче бисквитки-капачета ми звучи много, ама много добре :Р :*

    ОтговорИзтриване
  25. Вкусноооо.... :)))
    Внимавай, че другата седмица е много магическа!
    И в началото - и в края! ;)

    ОтговорИзтриване
  26. Пхахах, я, не ме издавай така :Р

    ОтговорИзтриване
  27. ДИвеее :) Честит Рожден Ден!!! Да си жива и здрава и много много щастлива! Все така вдъхновена и вдъхновяваща!
    Целувки и хубав празник!!!

    ОтговорИзтриване
  28. Диве, ти не само пишеш хубаво, ами и заниманията в сладкарската работилничка много ти се отдават! :) Бонбони снежинки и пайчета,слепени със снежинки- успя и мен тотално да ме залепиш с вкусните снимки!
    От сърце ти пожелавам за всички отминали и настоящи празници много щастие, здраве, любов и още повече ентусиазъм и вдъхновения! Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  29. Мммм, пайчетата са чудесни! Изглеждат толкова апетитно, че ми потекоха лигите... Малко труднички ми изглеждат за правене предвид, че не съм много веща в занаята - кулинария. В случая не мога да се съглася, че важен е пътя, а не целта. При готвено е важен пътя, но важна е и целта. Все пак това, което си сътворил трябва да нахрани и тялото не само душата ти :)

    ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails