неделя, 2 декември 2012 г.

Sunday sweets Vol.2

Вкусът на детските спомени от зимните дни, мъничко променен, с взаимствани идеи от две много специални дами в блог пространстовото, се разположи върху неделната ни трапеза:

Масленки гъбки с орехи



Сладките са неустоимо вкусни и ужасно бързо се приготвят!
Необходими продукти:
- 200 г свинска мас / масло
- 250 г захар
- 360-380 г брашно
- 1 ампула аромат ванилия;
- 200 г млени орехи;
- 10-15  гр. кисело мляко.

Ако използване кристална захар, вместо пудра, докато са топли сладките ще получите леко дъвчащ ефект, а после ще бъдат по-хрупкави. 
Ако ви харесва мекият ронлив ефект на масленото тесто, задължително използвайте пудра захар! 
Всичко е въпрос на желание и предпочитания!
Оформянето на сладките е забавно. Откъсва се тесто и се оформя топче, приблизително с големината на орех. Отворът на шишенце/епруветка или някакъв съд с достатъчно малък диаметър се потапя в какао и после с лек натиск се поставя върху топчето. Така се обрасуват пънчетата на гъбките.


 Пекат се в затоплена фурна около 180-190 градуса и ...започват да се изяждат още топли, та чак парещи :Р



25 коментара:

  1. Прекрасни малки бисерчета Диве.И на мен ми навяват хубави спомени от детските дни.:) :) :) Чаша топло мляко и маслени гъбки...неустоима вкусотия.Топла и уютна неделна вечер ти желая Диве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! Сладурски са тези сладки, припомних си с удоволствое правенето им, както и чувството, което навяват ;)

      Изтриване
  2. Е, стопиха се в устата ми!
    Чудесни са, Диве!
    Гуш :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, точно такива са, топят се :Р Прегръдка :*

      Изтриване
  3. Ах,много сладурски изглеждат, а и щом са ронливи и дъвчащи...направо са си моите сладки! Ще ги пробвам.
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, задължително с кристална захар и да те предупредя, ефекта с дъвчащото е само докато са топли ;) кратък, но запомнящ се :Р

      Изтриване
  4. Страхотни гъбки, ще ги направя!!!!!!!!!!!!! Дано ги докарам като твоите! Прекрасна нова седмица, Иве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катее, ще ги докараш, то не е никак сложно, съжалявам, че не снимах самата им направа, но толкова се бях омазала, че до фотоапарат въобще не стигнах, после ме отнесе вихъра и ...ох, добре щеше да е да го направя ...май ;(
      Хубава и за теб!

      Изтриване
  5. Май маста ( така ли се членува?) е незаменима при подобен род дейности. Аз обаче нямам откъде да взема домашна, освен че днес забелязах в ХИТ да продават някаква немска, разбираш ли, и тъкмо за сладки си помислих;)
    Чудесни са, Диве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти призная, Марте, с масло се получават много хубави, но маста е точно вкусът на детството, на това баба да ти направи сладките, докато си играеш на колената на дядо ;) верно, проблем е откриването на домашна, хубава мас, но пък си струва усилието :Р Добавянето на кисело мляко и аромата на ванилия, облагородява иначе малко тежкия, остатъчен вкус на маста ;)

      Изтриване
  6. Прекрасен спомен от минало време!
    Вкусни и топящи се в устата гъбки!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Ах че вкусотийка ! ДИве вихриш се ти без спир, този ароматен спомен от детството ще бъде на почит и у дома, така че запретвам ръкави и ще ядем и ние гъбки :)
    Мниги хубава седмица ти желая ДИвенце :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мхм, сега като се завихрят едни снежни бури, с нежни имена :)))
      хубава, дааа, пренатоварена, но пък хубава, какво ли чак толкова му трябва на човек: денят да свършва бързо, чак неусетно, топъл и уютен дом, сладък сън и...е, не е малко:Р

      Изтриване
  8. Диве, много много хубави бисквитки и такъв аромат се разнася от снимките ти, направо се размечтах! Усмивки и сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази мечта е поне от лесно реализуемите, Дани :Р
      Хубава вечер ви желая:)

      Изтриване
  9. И аз се включвам, въпреки, че вече нищо не е останало но... ще се храня със снимки:D
    Целувам те*)
    Моля те дрсни ми, че затрих мейла:(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Готово :Р а и има още сладки, май прекалено бия през ръцете, който ги яде :)))))

      Изтриване
  10. Много са симпатични,бих си грабнала цяла шепичка!Прегръдка и хубав уикенд,Ивка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хихи, смятам да повторя и аз, а малкия ги гризка като катеричка орехче :)))

      Изтриване
  11. Диве, че това са истински гъбки! По-истински не бях виждала. Мога спокойно да ги взема и да реша да си направя гъбена супичка... :) Ех, че са сладуреcти, ех че красиви. Много ми харесват твоите гъбки, прекрасни са!

    Прегръдки, Диве и една чудесна сряда от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хихи, верно, реалистично изглеждат, ама аз нали все каквото си нямам, окото ми там...искаше ми се да са някак по-събрани,ще пробвам и рецептата на Катето-Бонбонче! Благодаря ти, Вени;)

      Изтриване
  12. Не се бях замисляла за мляко в тестото, Иве. А щом казваш, че убива и мириса на мас, ще опитам и с него :) Мастта която купувам не мирише толкова, но все пак ще опитам.
    Прегръдки :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com

    ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails