сряда, 7 април 2010 г.

Chopin - Fantasie Impromptu

Шопен е причината да обичам класическата музика, още от съвсем невръстно дете.  А 2010-а е „Годината на Шопен" и из цяла Европа се организират концерти, фестивали и конгреси, посветени на композитора и неговото творчество. 
 Шопен е написал три импромптюта (опуси 29, 36 и 51), които обаче се изпълняват рядко днес. Но Фантазия-импромптю е сред най-популярните му композиции, а прочутата й тема е един от малкото примери за абсолютна красота. Тази доста трудна за изговор дума всъщност означава характерна клавирна пиеса, типична рожба на Романтизма. Тя има за цел да създаде илюзията за импровизация, за спонтанна, сътворена на един дъх композиция.
 P.S. Безсъниците са време за размисъл, но и време за мечти, за развихряне на въображението, отдаване на ...хм, тук има вариации, какво ли ще е тази нощ ?

8 коментара:

 1. Благодаря ти, че ме върна при Шопен, един от любимите ми композитори. И то с изпълнение на Валентина Игошина. Много ми допада нейната интерпретация.
  Преди време подарих всички дискове на Шопен, които бях събрал, понеже пианистите (всъщност много добри) бяха далеч от моите представи.
  Разбира се, мнението ми е субективно, но знам, че всеки възприема музиката по свой начин. Както и живота. :)

  ОтговорИзтриване
 2. Някъде чух, прочетох или и аз не помня вече, че най-свиреният композитор е Шопен. Това ме учуди. Ако някой ме попита за предположение, аз щях да отговоря Бетовен, Морцарт или Щраус.
  Когато бях ученичка не мога да забравя как вместо Шопен някой бе поправил в учебника името му на Шопар... гледай какви работи помня :)))

  П.П. Пожелавам ти тази нощ да е вълшебна :)

  ОтговорИзтриване
 3. Опс, време е да си лягам - гледай какви ги пиша?! Моцарт

  ОтговорИзтриване
 4. Обожавам Шопен!!
  И аз съм свирила много години на пиано и по тази причина Шопен ми е "стара" любов.
  По Великден гледах по телевизията директно от Варшава концерт по случай 200 години от рождението му и беше страхотен!
  Благодаря за удоволствието да се пренеса в един прекрасен свят!
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 5. Хубава музика преди лягане,и не само тогава,цяло удоволствие е да се слуша Шопен,днес научих нещо ново,наистина не бях чувала думата "импромптю"....хубав ден:)

  ОтговорИзтриване
 6. Благодаря, че направи по-красив деня ми!
  Прегръдки!

  ОтговорИзтриване
 7. За мен беше удоволствие !

  Благодаря ви за сърдечните отзиви :)

  ОтговорИзтриване
 8. Това изпълнение е много силно и може да разчуства всеки...

  ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails