сряда, 28 април 2010 г.

Ябълки La Vallière

...или Д`Ивини вариации на тема

В последно време "лесно, бързо и вкусно" е мотото на всяко избрано ястие или десерт, който се прави в кухнята ми. Помощник-готвачът е много словоохотлив, сръчен и вечно срежда нещо за чудо и приказ, а в същото време е в недоумение как точно така се случва все на него. Главният готвач, поради невъзможност да го замени /то и не иска, въпреки щетите нанесени по инвентара, суровините и технологичното оборудване/, не само е приел участта си, но и се възползва, доколкото е възможно от положението /неговата длъжност е с доживотна присъда, по-добре да се забавлява, отколкото да мърмори :)))/.

И...в изблик на вдъхновение си направиха ето този десерт:






Необходими продукти:

- 400 гр. ябълки, предпочитам "Златна превъзходна";
- 200 гр. орехови бисквити;
- 200 гр. захар;
- 500 гр. заквасена сметана;
- 150 мл. прясно мляко;
- 50 гр. краве масло;
- 30 гр желатин;
- 150 гр. овесени ядки;
- есенция "Ром";
- какао "Нескуик", за поръсване.
Бисквитите се смилат ситно и се поставят в подходящ съд, може форма за торта, аз използвах форма за пай. 
Ябълките се почистват, нарязват и задушават в маслото и 50 гр. от захарта. В края на топлинната обработка се слага есенцията. След това се подреждат във формата, върху бисквитите. Поръсват се с овесените ядки.
Сметаната се разбива с останалото количество захар. 
Желатинът се накисва в студена вода, а когато набъбне достатъчно се разтваря в затопленото прясно мляко. Изчаква се желатиновата смес да изстине достатъчно и се смесва със сметаната. Така приготвеният сметанов крем се поставя за малко в хладилника, докато започне да желира леко. Разбива се отново с миксер. Целта е да се получи добре аерирана пяна, с която да се покрият ябълките.
Отново се поставя в хладилни условия за около два часа.

P.S. Биквитите стоят малко неспоени, но пък не исках да използвам голямо количество масло. А и ако бях заляла сметановата смес директно, без да я чакам да желира щях да постигна този ефект, но пък нямаше да е така прекрасно лек и въздушен крема...
Ех, има какво да се желае до съвършенството, но пък е тоооолкова вкусно така :)))

6 коментара:

  1. Самодивке, невероятно вдъхновение ти е дошло :))
    Прекрасно предложение!
    Слънчева и "ароматна "седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Кремчето отгоре е като много апетитно одеялце за ябълчиците отдолу. Много ми допада.
    Дали да не подхвърля на мъжлето, че в новата кухня освен, че си сменяме официално ролите искам и ето това ябълково сладкишче хихиххи

    Слънчева и спорна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ооооо, обичам неща с ябълки, а това изглежда мноооооого примамливо!
    Напоследък и на мен не ми остава много време, така че лесни, бързи и вкусни рецепти са добре дошли :)
    Поздравления за помощник-готвача - предполагам се забавлява отлично в кухнята :)
    Поздрави на главния готвач, с пожелания за много вкусни, нежни и уютни преживявания на домашната трапеза ;-)

    ОтговорИзтриване
  4. Момичета, знам как да мина на поправката на този изпит /Мн.добър съм се вдигнала на Отличен по електротехника, та една кулинарна технология ли ще ми се опре?/! Нахвърлих идеи преди да ми секне вдъхновението, с една дума ще има издание ІІ :)))

    Дани, то като се вдъхновим, разфъртуним, знаеш ли какво чудо е в нас ? :)))

    Ина, сладурка, кога ще видим снимки от новата кухня /...и вихрещите се двама мъже там ? :)))/

    Лети, забавата е с яко покачване на адреналина:)))

    Хайде, спорен ден, че днес каквото завихряне се заформяяя ...

    ОтговорИзтриване
  5. Колко апетитно и ароматно изглежда само. Прияде ми сеееееееееееееее:)
    Слънчев и усмихнат ден:):):)

    ОтговорИзтриване
  6. Ако помощник-готвачът ти прилича на моя, половината от продуктите и полуготовите смеси ще изчезнат в подпалубното му пространство по време на цялата готварска еуфория...
    :)

    ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails