четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Трите "Л" в шест хода

...или Лесно и любимо за лакомници!

Ход Първи - Осигурявате си следните  необходими продукти за

Tarte aux poires et loukoum

3 бр яйца;
125 гр краве масло,
200 гр захар;
300 гр брашно;
1 бакпулвер;
1 бр  круша, около  200 гр
орехи, локум

Замесва се ронливо маслено тесто по следния начин. Маслото се разбърква със захарта, после се прибавят един по един жълтъците на яйцата,предваритeлно отделени, след това брашното и бакпулвера. Тук магията е свързана с Ледената кралица - маслото трябва да е меко, но в никакъв случай разтопено!  Работи се със студени ръце,  а когато тестото е готово, разстила се във форма и отново на гости при кралицата при температура под 4 градуса поне за 30 минути. Спокойно може да и го оставите за повече време, тя си знае работата!
Междувременно сте си подготвили плънката от круша /може и друг плод/, локум и орехи.


Локум се реже трудно, но пък си имам Santoku за тази цел, последната ми страст по хладните оръжия :Р 

Ход Втори - Оставяте на чирачето /упс, вашият незаменим помощник, дразнител, дзверо, тролчо, гарджо ...или каквото си имате на разположение/ да се постарае в аранжировката, а вие се оттегляне достолепно в .....тук варианти валяло, аз предпочитам канапе, огън горящ и чаша ...въх, кафе не съм пила от няколко дни, повредила съм се здраво :(


Ход Трети - Поклащате одобрително глава и приемате извършената задача като с насърчителен тон и награда в левия джоб отпращате ...помощника :D


Ход Четвърти - С няколко мацвания на лъжицата разпределяте разбитите на сняг три белтъка с 50 гр от цялото количество захар върху красивата аранжировка от предната снимка. Това е майсторска работа и в никакъв случай не я предоставяте на друг!


Поставяте да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути. Желателно е да изберете вариант с по-силно долно нагряване, за да предпазите изгарянето на белтъчния сняг, а също и в опредеен момент може да покриете формата с алуминиево фолио.

Ход Пети - Поглеждате творението, хммм, добре е запечено  :)))


Ход шести - Важно, важно правите разрез, поставяте в чиния и си избирате кого да титулувате със званието  Първи дегустатор :)))


Остава да се добави само:

Добър апетит!

33 коментара:

  1. хахах
    С право си носи името :))
    Много оригинална рецепта, поднесена още по-духовито :)))
    Тези малки ръчички добре се справят с приготовлението, но хич не се чудя кой ще да е бил първият дегустатор :))

    Искрено ме развесели, Иве!

    ОтговорИзтриване
  2. Противопоказно е да влизам в блога ти без преди това да съм се натъпкал като за световно, иначе ще си докарам някой гастрит. :D Снимките са почти толкова изкушаващи, колкото и десерта. :))

    ОтговорИзтриване
  3. Върна ме назад във времето,когато с баба правихме "целувков" крем,зашото исках да проверявам дали този път ще потече, като наклоня купата.

    Обичам да си спомням за детството,а рецептата ще се опита задължително.

    ОтговорИзтриване
  4. Милена, веселбата е част от цялостното мероприятие наречено също и "Приключение в кухнята" :D

    Ина,място за чудене има само по повод ...новата му титла, за колко време ще му остане :Р Радвам се, че ти харесва :)

    Ностромо, я приеми съдбата си по мъжки де, а ма ха, противопоказания все още никой не ти е предписал, а сам да /си/ го причиниш ще е непростимо! Освен това не ми се свидят ...погледите върху снимките, нито ми пречи шумното преглъщане :D :P

    Петя,благодаря, мил спомен си имаш, а рецептата се надявам да ти хареса :)

    ОтговорИзтриване
  5. Така е идеите са безкрайни.Трудно се върви ...

    ОтговорИзтриване
  6. Иве, аз не съм много по сладкишите и рядко консумирам.И сега като се замисля, в редките такива случаи, никога не съм изяждала цяло парче сладкиш или торта. Ям ги така: ако е с ядки, започва едно ровичкане докато изнамеря и хапна всички ядки. Ако е с шоколадова глазура,обирам само нея. ако е с плодова декорация, хапвам само плодовете. Ако е торта-само крема между блатовете.
    Ако се докопам до твоя обаче, малко ще оставя. Първо ще разчопля белтъчно-запечената коричка(е,ще я вкуся, естествено), после ще "изловя" всички орехови ядки, ще подложа с ароматни запечени ябълки и за десерт-локум:)
    Изключително апетитно изглежда!!!

    Лека и сладка вечер:)

    пп. сега с този дълъг коментар вече трябва да изместя Лилето от почетната стълбица;)

    ОтговорИзтриване
  7. Много интересна рецепта и резултатът е превъзходен! Поздрави и приятно хапване:)

    ОтговорИзтриване
  8. Хм, стана ли ясно, че повече обичам ябълки отколкото круши? :D

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно изкушаващ и хумористично-майсторски поднесен сладкиш!
    Чудесен е!

    ОтговорИзтриване
  10. Този сладкиш е представен толкова забавно, че просто няма как да не събуди човешкото любопитство и апетит. Особено на такъв запален любител на сладкото като мен.
    Приятна вечер.

    ОтговорИзтриване
  11. Ивче, прекрасно предложение, и като рецепта, и като представяне :)
    Нашият малчо нали е на детска градина и обяснява, че "леля сама ги е правила, защото котето спи":)
    Та от време на време ще ползвам сръчните ръчичики на твоя малчо!
    А локум мноооого обичам!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Ох, запреглъщах, а локума не го обичам в сладкиши уж. На тролчо какви са му сладки пръстенцата :))).

    Пак добра идея ми даде, аз съм пробвала само тарт татен (с ябълки/круши или с банани, второто е по-добро), но той се пече обърнат и после ми се разтрошава, а за белтъчната шапка като алтернатива не се бях сещала, а 100% ще се получи и по-вкусно.

    ОтговорИзтриване
  13. Лиле, този път поне не бях затруднена де, айде малко пощада прояви :D

    Ахахахха, Миленка, разбрах аз много неща от постовете, и другият път ще е нещо солено с ядки и ябълки :D и истински ти се възрадвах на дългия пост, така че не мрънкай :Р

    Цвети, благодаря ти :)

    Русанка, радвам се, че ти е допаднал стила и десерта :)

    Мони, от такъв любител и майстор на сладки изкушения похвала има особена тежест!Благодаря ти! :)

    Дани, те тези дечковци само ни вкарват в някакви приключения безброй :) Хихихи, за локум кой ли пък не мре около мен, а колкото до сръчните ръчички на дечо, ооо, с радост ще ти помага :)))

    От мен лека и послушна...нощ :)))
    добре де, за Ностромо може и малко дива и неопитомена да е :P и за други, които я искат такава, хайде, от мен да мине, давам :D

    Аааа, сладки били пръстенцата, ама колко белички върши с тях, не е истина, обаче верно, и ми помага, че и на защитник ми се прави :))) Ама, Кате, ти ще излезеш и ти някой скрит кулинар, щом тарт татен си правила, ехееее, въздигна ми се и на тази тема :Р

    ОтговорИзтриване
  14. Самодивке, специални благодарности, но така се натъпках преди да ти прочета коментара (вече си знам урока), че сега се очертава една изключително лежерна... нощ. :)))
    Утре вечер ще наваксвам, обещавам! :D

    ОтговорИзтриване
  15. А такааа, само да не си наваксал, ще ти го търсим с адвокат като наследство от потомствен благородник, да знаш :D

    ОтговорИзтриване
  16. Докато (ми) го търсите, остави ключовете под изтривалката и ми начертай карта как да стигна до хладилника. :D

    ОтговорИзтриване
  17. Ако нослето ти е влажно, ушите стърчат нагоре, а опашката е подвита, ориентираш се по аромата, при неналичие на едното условие няма как да стигнеш, дори и карта в стил Жозеф Ромен Жоли да ти извадя :Р

    ОтговорИзтриване
  18. Чирачето е много важна съставка от сладкиша :) При първа възможност ще го забъркам. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  19. I love loukoum and in this combination looks amazing good!

    ОтговорИзтриване
  20. Ойй, ета вкусна, гаречия пая :D :D
    Това беше моя руски :D

    ОтговорИзтриване
  21. Ива,
    Този сладкиш изглежда страхотно.
    Презентация и снимки - изкушаващи, впечатляващо.
    Поздрав и целувки за малките ръчички, Диана

    ОтговорИзтриване
  22. Страхотен пост, ДИве :) С такъв помощник няма как да не постигнете отличен резултат :)

    ОтговорИзтриване
  23. Поздравления за чудесния десерт,майсторското поднасяне и хубавите снимки!
    Сушените домати ги видях - перфектни са станали!

    Слънчева седмица!
    :-)

    ОтговорИзтриване
  24. Катя, Диана, Зори, Диди, нахъсвате ме за нови приключения, то това с похвалите си е отговорност:Р, която поемам ...вече в пълно и трезво състояние :D

    Калчо, ти откъде го измъкна тоя руски бре, от "шо е маке ли" :D
    Thanks, Lilly :)

    ОтговорИзтриване
  25. Самодивка, сладкишът изглежда неустоимо! Задължително ще го приготвя, както и шоколадовите трюфели.
    Целувка за ръчичките на малкото чираче, тролче, дзверо или както аз го виждам - сладко момченце :)))


    Хубава вечер и усмихнат утрешен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  26. Вълшебен сладкиш, Иве! Но чирачето, подозирам, е ключът за успех! :-) Голяма радост е да видиш такова ентусиазирано тролче :-)

    ОтговорИзтриване
  27. Тони, Милена, много ви благодаря! Дечко в последно време освен белите и чисто момчешки щуротевини се забърква и в тестени приключения, кой знае, може да му стане хоби :)

    ОтговорИзтриване
  28. Ох, този сладкиш да ми паднееее... :)

    ОтговорИзтриване
  29. ...какво, ще се бориш ли за титлата "Първи дегустатор" ? :P

    ОтговорИзтриване
  30. Защо не? А после може и да те гостя с него :))))

    ОтговорИзтриване
  31. Принципно съм мнооого съгласна...да ме гощават, дори някакси го предпочитам :)))

    ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails