Поканен си, бъди мой гост,
усмивка щедра ми дари!
Умората я остави на пост,
ликуващата дързост събуди!
Много народи използват хлябът като символ в различни обреди, ритуали и обичаи. Древна славянска традиция е да се посрещат гостите с хляб и сол за "Добре дошли". В славянските вярвания е възникнал и митът за самодивите, които понякога се проявявали като работни жени и помагали по време на жътва. На трапезата им хлябът заема почетно място, затова при омилостивителните и лечебно-магически обреди в чест на самодивите се оставят малки питки с вярата, че човекът, настъпил самодивско място, ще оздравее.
Мит или реалност, реших да претворя славянската традиция за посрещане на гости, чрез този типичен италиански хляб, поднесен в градината, току пред самия праг.
- 500гр. пълнозърнесто брашно, тип "Грахам";
- 200 мл. топла бира;
- 100мл. прясно мляко;
- 20 гр. свежа мая;
- 20 мл. зехтин;
- 10 гр. захар;
- 15 гр сол.
-маслини, червен лук, риган и босилек за аранжиране.
Маята се разтваря в затоплената бира. Прибавят се прясното мляко, солта, захарта и брашното. Замесва се меко тесто, което не се оставя да втаса. Разстила се в подходящ съд с ръце, потопени в зехтин. Нареждат се кръгчета лук и маслини / при мен само наполовина, че нещо не ги обичат моите хора:)) / и се поръсва с босилек и риган. Пече се в затоплена фурна. При 200 градуса за около 40 минути е готова.
P.S. Не може без приказка за "Лека нощ" :)
Самодивке,
ОтговорИзтриванемнго добре си решила да претвориш славянската традиция! На гостите сигурно им е било много приятно да ги посрешнат от прага с хляб и сол, защото това е символ на уважение към тях.
А хлябът е чудесен и много здравословен!
С това пълнозърнесто брашно, с подправки, лукчета и маслинки ммм......много вкусно!
Поздрави и хубав ден!
Самодивке, имаш хубава градина :)))
ОтговорИзтриванеА фокачата ми хареса / нали правих пицата /
и ще я опитам!
Вкусна седмица!
Aham!Тя тази фокача от диетичните! ;)Ще я изпробвам и аз в някой от следващите слънчеви дни! :)
ОтговорИзтриванеХубав ден! :)
п.п.изглежда супер :)
Русанка, радвам се, че ти допада рецептата :)
ОтговорИзтриванеДани, вярно е, че тестото е като на пицата, различава се по това, че сложих мляко и използвах пълнозърнесто брашно. Технологията е същата. В интерес на истината, това е най-лесното и най-сполучливо тесто от този вид, което съм правила. Просто няма какво да му объркаш, става винаги, с много фини шупли е. Ти си го опитвала, знаеш какъв невероятен вкус придава бирата:), в съчетание с мляко е за предпочитане при пълнозърнестите брашна.
Онди, пробвай, както казах бързо и лесно за приготвяне е, вкусно и здравословно също!
Няма дечко, който да го е опитал и да не е пожелал още и още :)
Ааа, много добре изглежда (само трябва да скрия малко бира, че мъжът ми много си я кътка :)))
ОтговорИзтриванеПърво посрещаш гостите с тази вкусна фокача и после ги довършваш с философски въпроси :)))
И домът ми се превръща в свърталище на все по-сладкодумни хора, привлечи от... :)))
ОтговорИзтриване