четвъртък, 27 май 2010 г.

Мързелът се лекува с овации

Възхищавах се и замирах в адмирации от Еос от това, че всяка седмица приготвя хляб в къщи.  Затова си подложих на лечение гореспоменатата сладка болест /истината е, че откраднах време, за да направя това от други занимания, но кражбата бе оценена подобаващо и с овации:)))/ 

Факт е, че у дома не се консумират количества хляб! /Един хляб на 2 седмици показват проучванията, спестени пари за ...ъъъ, абе въобще не успявам да ги сложа в прасенцето  :)))/

Неоспорим факт е, че хлябът на нашия пазар рядко получава добра оценка от специалистите!

Добре, добре, знам, мързелът е нещо лечимо и преодолимо! Коства много усилия, безспорно, но когато и угризенията се включат лечението се ускорява :)

Ето го резултатът, охлажда се върху скарата:


Подреден в панерче:


И готов за похапване с пастет от маслини:



Рецептата взаимствах от Еос.

Продукти:

200 гр. типово брашно
200 гр. пълнозърнесто брашно "Грахам

30 гр овесени трици
7 гр. суха мая
10 гр. сол
30 гр. мед
200 гр кисело мляко, разбито с топла вода до получаването на около 300 мл. айрян
30 мл зехтин.

От брашното, маята, солта, айряна и меда се замесва лепкаво тесто, добавят се овесените трици и се меси до хомегенизиране на тестото. Може да се наложи добавяне на още малко брашно. Полученото тесто не е нито меко, нито твърдо. Покрива се в намаслена купа и се оставя да втаса до удвояване на обема. Оформят се топчета от тестото, отавят се  за  около 20 минути да втасат, мажат се с прясно мляко и се пекат в предварително загрята фурна 10 минути на 220 градуса, след това на 190 градуса.

Е, няма невъзможни неща, а и целта си струва усилията!

7 коментара:

  1. Страхотен, здравословен и диетичен хляб, Самодивке! Браво на теб! Потрудила си се и чудесния резултат е на лице! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Дива, поздравления :)

    Понякога си заслужава да откраднеш време :)

    Много вкусни ми изглеждат питчиците ти :)

    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Хубаво. :) Това ще ви е за към десетина дни някъде. :P

    Пффф, на моите не им стига по хляб на ден - как ли няма да се размеся.

    ОтговорИзтриване
  4. Русанка, благодаря, този хляб трябва да се опита, това вече го разбрах! :)

    Еос, да ти призная не съм доволна много от това, че не са толкова кръглички, колкото ми се искаше, но следващият път ще ги докарам, обещах си! :)

    Фрогси, същото каза и сестра ми,/абе да не сте стреляли на една и съща полянка дивеча?:)))/, дори отказва и машина за хляб да си вземе, защото щяла и на нея да слугува :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, и аз не успявам да сложа спестеното в прасенце:)))
    И ние консумираме малко хляб, но като гледам резултата си е струвало откраднатото време!!
    Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  6. Сестра ти, Самодивке, е ужасно права! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Аз от около година и половина имам машина за хляб и от горе-долу толкова време смятам, че никой не е по-голям от домашно приготвения хляб. Много е приятно у дома да ухае на прясно изпечено тесто (кучето най се радва, милото). Утре е събота и е ден за експерименти в кухнята, ще направя земелки от такова тесто. Благодаря за идеята как да зарадвам половинката (и кучето) :).

    ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails