Възхищавах се и замирах в адмирации от Еос от това, че всяка седмица приготвя хляб в къщи. Затова си подложих на лечение гореспоменатата сладка болест /истината е, че откраднах време, за да направя това от други занимания, но кражбата бе оценена подобаващо и с овации:)))/
Факт е, че у дома не се консумират количества хляб! /Един хляб на 2 седмици показват проучванията, спестени пари за ...ъъъ, абе въобще не успявам да ги сложа в прасенцето :)))/
Неоспорим факт е, че хлябът на нашия пазар рядко получава добра оценка от специалистите!
Добре, добре, знам, мързелът е нещо лечимо и преодолимо! Коства много усилия, безспорно, но когато и угризенията се включат лечението се ускорява :)
Ето го резултатът, охлажда се върху скарата:
Подреден в панерче:
И готов за похапване с пастет от маслини:
Рецептата взаимствах от Еос.
Продукти:
200 гр. типово брашно
200 гр. пълнозърнесто брашно "Грахам
30 гр овесени трици
7 гр. суха мая
10 гр. сол
30 гр. мед
200 гр кисело мляко, разбито с топла вода до получаването на около 300 мл. айрян
30 мл зехтин.
От брашното, маята, солта, айряна и меда се замесва лепкаво тесто, добавят се овесените трици и се меси до хомегенизиране на тестото. Може да се наложи добавяне на още малко брашно. Полученото тесто не е нито меко, нито твърдо. Покрива се в намаслена купа и се оставя да втаса до удвояване на обема. Оформят се топчета от тестото, отавят се за около 20 минути да втасат, мажат се с прясно мляко и се пекат в предварително загрята фурна 10 минути на 220 градуса, след това на 190 градуса.
Страхотен, здравословен и диетичен хляб, Самодивке! Браво на теб! Потрудила си се и чудесния резултат е на лице! Поздравления!
ОтговорИзтриванеДива, поздравления :)
ОтговорИзтриванеПонякога си заслужава да откраднеш време :)
Много вкусни ми изглеждат питчиците ти :)
Поздрави и приятна вечер!
Хубаво. :) Това ще ви е за към десетина дни някъде. :P
ОтговорИзтриванеПффф, на моите не им стига по хляб на ден - как ли няма да се размеся.
Русанка, благодаря, този хляб трябва да се опита, това вече го разбрах! :)
ОтговорИзтриванеЕос, да ти призная не съм доволна много от това, че не са толкова кръглички, колкото ми се искаше, но следващият път ще ги докарам, обещах си! :)
Фрогси, същото каза и сестра ми,/абе да не сте стреляли на една и съща полянка дивеча?:)))/, дори отказва и машина за хляб да си вземе, защото щяла и на нея да слугува :)))
Ох, и аз не успявам да сложа спестеното в прасенце:)))
ОтговорИзтриванеИ ние консумираме малко хляб, но като гледам резултата си е струвало откраднатото време!!
Да ви е сладко!
Сестра ти, Самодивке, е ужасно права! :)
ОтговорИзтриванеАз от около година и половина имам машина за хляб и от горе-долу толкова време смятам, че никой не е по-голям от домашно приготвения хляб. Много е приятно у дома да ухае на прясно изпечено тесто (кучето най се радва, милото). Утре е събота и е ден за експерименти в кухнята, ще направя земелки от такова тесто. Благодаря за идеята как да зарадвам половинката (и кучето) :).
ОтговорИзтриване