Колач със сини сливи и маково семе
Необходими продукти:
За тестото За пълнежа
- 350 гр. пшеничено брашно; - 100 мл. маково семе;
- 100 гр. краве масло; - 80 мл. прясно мляко;
- 150 мл. прясно краве мляко; - 60 гр. кристална захар.
- 60 гр.захар, кристална;
- 1 жълтък;
- около 2 гр. суха мая;
- щипка сол.
Брашното се пресява заедно със солта. Маята се разтваря в затопленото прясно мляко. Кравето масло се разтопява и когато се охлади леко се прибавя към млякото. В тази млечно-маслено-дрождена смес се слага и жълтъка. При разбъркване се поставя брашното, а след това се омесва до получаване на тесто, което не залепва по стените на съда и по ръцете. Оставя се за около 15-20 минути на топло да втаса леко. Разточва се и започва оформянето. Получената кора се разделя на приблизително равни части. Върху всяка част се разпределя пълнежа и се завива на фитил. В тавичка в желана форма се подреждат всички фитили, а между тях се редуват резени от сини сливи, примерно така.
За пълнежа: Млякото се кипва със захарта, когато се отстрани от котлона към него се добавя маковото семе.
Оформен, колачът се оставя пак да втаса за кратко време или слага за печене в студена фурна. Изпича се приблизително за час при температура 180 градуса.
Изважда се от фурната:
Връчва се на любимото джараме важната задача да се наклепа до уши с пудра захар:
И ето ни, с готов колач:
Рязането си е не по-малко важна част!
Хоп, едно парче за първия, готов да пробва:
Докато е топъл десерта се усеща, че в тестото има дрожди, но след като се охлади този привкус се поизгубва и започва да преобладава друг, на маслено тесто, много добре /похвалете ме уста :)))/ съчетан със сливи и маково семе.
Хайде и едно в по-близък план, стил Ина, за да заличи всяка колебливост да го бъде или не :)))
P.S. Идеята за този сладкиш отдавна си харесах ето от тук. Речено - сторено, хвърлен камък, отразил доста кръгчета в езерцето, без да цапардоса златната рибка ...надявам се :D на финал сериозността ми отиде да си говори с рогатите, които дърпат ...хвъркатите :))))
Много подло рано-зарана такива наръсенички с пудра захар демонстрации да правите, ах,ах! :D {}
ОтговорИзтриванеТочно, идея за ранобудни моми/невести, да замесят тестото и по обяд да го предложат :Р
ИзтриванеСъвсем не навреме попадам тук - с голо кафе в ръка и само се взирам в изкушаващия сладкиш. Много ми харесва! Диве, колко рецепти си копнах от твоя блог... кога ли ще те стигна :) Хубава събота!
ОтговорИзтриванеАз от теб си припомних бабиния ориз, между другото днес точно него си напавихме :)
ИзтриванеХубава и на теб!
Не е подло :D
ОтговорИзтриванеТова е вчерашната закуска :D
...споделена като идея в заран :D а не в морни жеги следобедни :Р пожалих хората, с други думи :)))
ИзтриванеЕй, изтървах първото парче. Друго няма ли да отрежеш?
ОтговорИзтриванеЧуден е , Ивче!
Има точно едно още :))) Чуден, дааа, Пепи!
ИзтриванеПрекрасен сладкиш Ивче.Представям си как ухаееее примамливо.А фотосите,както винаги са много красиви.Поздрави и прекрасен уикенд.
ОтговорИзтриванеОх, откога му бях хвърлила око, само чаках определен тип сливи да намеря,расли на слънце, с чуден аромат :)
ИзтриванеБлагодаря, Таня!Хубав и за теб да бъде :)
Страхотно предложение, много красиви снимки! Прекрасен уикенд! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани :)
ИзтриванеСтрахотен е! Убийствен на вид!Какво е "джараме"? Нещо като чааве?/хлапе:)/
ОтговорИзтриванеДжараме е нещо като диване, което се опитва да дирижира положението :)))точно - хлапе :Р
ИзтриванеИвче, страхотен е!
ОтговорИзтриванеЩе ми трябва помагач за клепането с пудрата!
А стил "Ина" е голяма работа!
Прегръдка и хубав уикенд!
Голяма е, верно!!! Хубави почивни дни, Дани! :*
ИзтриванеПак някъде ми се е затрило щението! :D Помолих за едно мъъъъъъъъъъъъничко парченце, ако е оцеляло нещо от тази вкуснотия! ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Миро
Не знам къде ти се е изгубило,но побързай, има точно едно мъъъъничко парченце :Р
ИзтриванеНахрани ми душичката само със снимките!
ОтговорИзтриванеСладкишчето е невероятно:)
Диве, забравих да прочета рецептата:)само местя нагоре надолу по снимките:)
Целувки*)
Значи трябва по-често да снимам на втората любима дъска :))) Благодаря ти, Кате!!! Щом толкова си харесала снимките, ако ти потрябва рецептата- знаеш къде да я намериш :Р:*
ИзтриванеИ аз като Катето не мога да се отлепя от снимките, уникално изглежда.Страхотна неделя!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Павлина, страхотна неделя и на теб! :)
ИзтриванеНе бях чувала за колач, но много ми допадна. Прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеТе, в съседско май колач казват на доста десерти, много се чудих дали да го оставя това име, но ми хареса така :)Благодаря, Ани!
ИзтриванеБря,я гледай ти какво наднича тук и се кокори-съвършено печиво,Диве,чак малко ме изненада признавам и ще те похваля много,много бурно за стореното сладкишче!
ОтговорИзтриванеПоследната снимка разбива сърца отвсякъде!
п.п. сигурна ли си в двата грама суха мая,не е ли малко?
ИзтриванеАз бих сложила половин пакетче поне,пък ако е на Йоткер направо цялата,че е ужасно мудна за моите скоростни нужди.
Сега прегледах източника/бледнее пред твоите снимки и резултат де/ ,и аз бих сложила 20 гр. жива мая,което е пакетче суха от 7 гр.
ИзтриванеРоси, за тези продукти, вярвай мо, 2-та грама са абсолютно достатъчни! Тестото си ухае на мая отвсякъде. Ползвам суха и аз. Първото втасване, след първия половин час не даде някакъв резултат и си останах малко скептична, дори се зарадвах, понеже не ми е тръпка да ми мирише прекалено много на мая. След печене, обаче, така хубаво направи обем...ти можеш да пробваш,разбира се с каквото количество решиш :)За мен дори 20 гр.прясна мая си е прекалено, аз бих сложила 1/4 дори 1/5 от него :)
ИзтриванеУау!!! МНого добро!!!
ОтговорИзтриванеНа мен оттук не ми "ухае" на мая, но пък разреза в стил Федорска е чуден!
И твоето синьо и тези дъски- страшни снимки!!!!
Ооо, Марте, ти се завърна от море :Р като изтръскаш чантите, събери ми падналия пясък /е, като бонус може и някоя мидичка/ и ми ги прати :Р
ИзтриванеТова със снимките, не знам кой за пръв път е снимал върху стари дъски, обаче е бил гений :D , а как да откажеш да следваш такъв :D:D:D току-виж прихвана и нещо друго :))))
Здравей,
ОтговорИзтриванеСнимките и предложението са СТРАХОТНИ :)
Успешна седмица!
Благодаря :)
ИзтриванеОтново любими цветове, в съчетание с вкусен сладкиш! А за парченце, не знам да ли е останало, ама ще се насладя на фотосите! Приятна нова седмица!
ОтговорИзтриванеЕх, пристрастия, какво да правиш,аквамарин, тюркоаз, много лятно, много мое :) Хубава и на теб, Кате!
ИзтриванеО,много вкусно и много красиво!
ОтговорИзтриванемхм, прибавих го в групата на лесни и ефектни десерти :)
Изтриване