събота, 28 юли 2012 г.

Строго кулинарно


Колач със сини сливи и маково семе



Необходими продукти:
За тестото                                                 За пълнежа
- 350 гр. пшеничено брашно;                  - 100 мл. маково семе;
- 100 гр. краве масло;                               - 80 мл. прясно мляко;
- 150 мл. прясно краве мляко;                 - 60 гр. кристална захар.
- 60 гр.захар, кристална;
- 1 жълтък;
- около 2 гр. суха мая;
- щипка сол.

Брашното се пресява заедно със солта. Маята се разтваря в затопленото прясно мляко. Кравето масло се разтопява и когато се охлади леко се прибавя към млякото. В тази млечно-маслено-дрождена смес се слага и жълтъка. При разбъркване се поставя брашното, а след това се омесва до получаване на тесто, което не залепва по стените на съда и по ръцете. Оставя се за около 15-20 минути на топло да втаса леко. Разточва се и започва оформянето. Получената кора се разделя на приблизително равни части. Върху всяка част се разпределя пълнежа и се завива на фитил. В тавичка  в желана форма се подреждат всички фитили, а между тях се редуват резени от сини сливи, примерно така.
За пълнежа: Млякото се кипва със захарта, когато се отстрани от котлона към него се добавя маковото семе.

Оформен, колачът се оставя пак да втаса за кратко време или слага за печене в студена фурна. Изпича се приблизително за час при температура 180 градуса.

Изважда се от фурната:



Връчва се на любимото джараме важната задача да се наклепа до уши с пудра захар:



И ето ни, с готов колач:



Рязането си е не по-малко важна част!
Хоп, едно парче за първия, готов да пробва:



Докато е топъл десерта се усеща, че в тестото има дрожди, но след като се охлади този привкус се поизгубва и започва да преобладава друг, на маслено тесто, много добре /похвалете ме уста :)))/ съчетан със сливи и маково семе.

Хайде и едно в по-близък план, стил Ина, за да заличи всяка колебливост да го бъде или не :)))



P.S. Идеята за този сладкиш отдавна си харесах ето от тук. Речено - сторено, хвърлен камък, отразил доста кръгчета в езерцето, без да цапардоса златната рибка ...надявам се :D на финал сериозността ми отиде да си говори с рогатите, които дърпат ...хвъркатите :))))



36 коментара:

  1. Много подло рано-зарана такива наръсенички с пудра захар демонстрации да правите, ах,ах! :D {}

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно, идея за ранобудни моми/невести, да замесят тестото и по обяд да го предложат :Р

      Изтриване
  2. Съвсем не навреме попадам тук - с голо кафе в ръка и само се взирам в изкушаващия сладкиш. Много ми харесва! Диве, колко рецепти си копнах от твоя блог... кога ли ще те стигна :) Хубава събота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз от теб си припомних бабиния ориз, между другото днес точно него си напавихме :)
      Хубава и на теб!

      Изтриване
  3. Не е подло :D
    Това е вчерашната закуска :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ...споделена като идея в заран :D а не в морни жеги следобедни :Р пожалих хората, с други думи :)))

      Изтриване
  4. Ей, изтървах първото парче. Друго няма ли да отрежеш?
    Чуден е , Ивче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има точно едно още :))) Чуден, дааа, Пепи!

      Изтриване
  5. Прекрасен сладкиш Ивче.Представям си как ухаееее примамливо.А фотосите,както винаги са много красиви.Поздрави и прекрасен уикенд.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, откога му бях хвърлила око, само чаках определен тип сливи да намеря,расли на слънце, с чуден аромат :)
      Благодаря, Таня!Хубав и за теб да бъде :)

      Изтриване
  6. Страхотно предложение, много красиви снимки! Прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотен е! Убийствен на вид!Какво е "джараме"? Нещо като чааве?/хлапе:)/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Джараме е нещо като диване, което се опитва да дирижира положението :)))точно - хлапе :Р

      Изтриване
  8. Ивче, страхотен е!
    Ще ми трябва помагач за клепането с пудрата!
    А стил "Ина" е голяма работа!
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Голяма е, верно!!! Хубави почивни дни, Дани! :*

      Изтриване
  9. Пак някъде ми се е затрило щението! :D Помолих за едно мъъъъъъъъъъъъничко парченце, ако е оцеляло нещо от тази вкуснотия! ;)
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам къде ти се е изгубило,но побързай, има точно едно мъъъъничко парченце :Р

      Изтриване
  10. Нахрани ми душичката само със снимките!
    Сладкишчето е невероятно:)
    Диве, забравих да прочета рецептата:)само местя нагоре надолу по снимките:)
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи трябва по-често да снимам на втората любима дъска :))) Благодаря ти, Кате!!! Щом толкова си харесала снимките, ако ти потрябва рецептата- знаеш къде да я намериш :Р:*

      Изтриване
  11. И аз като Катето не мога да се отлепя от снимките, уникално изглежда.Страхотна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Павлина, страхотна неделя и на теб! :)

      Изтриване
  12. Не бях чувала за колач, но много ми допадна. Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Те, в съседско май колач казват на доста десерти, много се чудих дали да го оставя това име, но ми хареса така :)Благодаря, Ани!

      Изтриване
  13. Бря,я гледай ти какво наднича тук и се кокори-съвършено печиво,Диве,чак малко ме изненада признавам и ще те похваля много,много бурно за стореното сладкишче!
    Последната снимка разбива сърца отвсякъде!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. п.п. сигурна ли си в двата грама суха мая,не е ли малко?
      Аз бих сложила половин пакетче поне,пък ако е на Йоткер направо цялата,че е ужасно мудна за моите скоростни нужди.

      Изтриване
    2. Сега прегледах източника/бледнее пред твоите снимки и резултат де/ ,и аз бих сложила 20 гр. жива мая,което е пакетче суха от 7 гр.

      Изтриване
    3. Роси, за тези продукти, вярвай мо, 2-та грама са абсолютно достатъчни! Тестото си ухае на мая отвсякъде. Ползвам суха и аз. Първото втасване, след първия половин час не даде някакъв резултат и си останах малко скептична, дори се зарадвах, понеже не ми е тръпка да ми мирише прекалено много на мая. След печене, обаче, така хубаво направи обем...ти можеш да пробваш,разбира се с каквото количество решиш :)За мен дори 20 гр.прясна мая си е прекалено, аз бих сложила 1/4 дори 1/5 от него :)

      Изтриване
  14. Уау!!! МНого добро!!!
    На мен оттук не ми "ухае" на мая, но пък разреза в стил Федорска е чуден!
    И твоето синьо и тези дъски- страшни снимки!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, Марте, ти се завърна от море :Р като изтръскаш чантите, събери ми падналия пясък /е, като бонус може и някоя мидичка/ и ми ги прати :Р
      Това със снимките, не знам кой за пръв път е снимал върху стари дъски, обаче е бил гений :D , а как да откажеш да следваш такъв :D:D:D току-виж прихвана и нещо друго :))))

      Изтриване
  15. Здравей,

    Снимките и предложението са СТРАХОТНИ :)

    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Отново любими цветове, в съчетание с вкусен сладкиш! А за парченце, не знам да ли е останало, ама ще се насладя на фотосите! Приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, пристрастия, какво да правиш,аквамарин, тюркоаз, много лятно, много мое :) Хубава и на теб, Кате!

      Изтриване
  17. О,много вкусно и много красиво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. мхм, прибавих го в групата на лесни и ефектни десерти :)

      Изтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails