Не ми е присърце този сезон, независимо от лобирането тук-там, независимо от палитрата разкошни цветове, а може би дори въпреки нея.
Обаче, и да си мрънкам не ми става по-добре, то затова и не виждам особен смисъл да го правя.
Ех, няма как, ще се старая някак да ги преодолявам настроенията от типа- меланхолия, носталгия по слънчевото лято и ще си наваксвам с повече сън. Така де, зимата си идва, хибернацията си е нормално състояние:)))
Леещият се дъжд навън и настъпилия студ провокираха желанието ми да се сгрея, камината гори,а и фурната в кухнята спомага за това. Не може все на чужда трапеза, редно ми е, а и ми се полага да поизползвам малко и това пространство в къщата!
Но пък да знаете как хубаво ухае сега у дома! Ароматът на току-що изпечен хляб се носи на талази и приканва гостите да пристигат канени или не:)
Но, какво тук значи някаква покана?
Всеки е добре дошъл!
Днес предлагам тази есенна хапка /за разядка :)))/ :
Семпло, вкусно и да, здравословно, в количество - хапка :)))
Рецептата за хляб взаимствах от Лети и спретнах вчера набързо това хлебче, тип фокача. Толкова бързо го ометохме, че днес направих вече сериозен - хляб :)
Ето и моя вариант за рецепта на хляб с вино.
Необходими продукти:
7 гр. суха мая;
200 мл. прясно мляко
7 гр. суха мая;
200 мл. прясно мляко
100мл топла вода, около 50 градуса
30 гр. мед
5 гр. сол
40 мл зехтин
50 мл бяло сухо вино
400 гр брашно тип 500
40 гр. овесени трици
С 2/3-ти от брашното, маята, солта, млякото и меда се замесва лепкаво тесто,оставя се да втаса на топло до удвояване на обема. Добавят се на този етап овесените трици и виното, меси се до хомегенизиране на тестото с другата част от брашното. Може да се наложи добавяне на още малко брашно. Полученото тесто не е нито меко, нито твърдо. Покрива се в намаслена купа и се оставя да втаса до удвояване на обема. Оформя се хлебчето, поставя се във форма за печене и отново за около 20 минути втасва.Факачата намазах с жълтък на яйце, хляба не го. Пекат се в предварително загрята фурна на 220 градуса, след това на 190 градуса. Фокачата беше готова за 15 минути, хляба за около 40.
За есенните хапки си избрах и нещо друго, което направих и съм много горда, че си надвих на масрафа :)))
Неотдавна по примера на Диди, си затворих част от лятото в бурканче :)))
Това са моите сушени домати, едно към едно със споменатата рецепта.
Ето я, есенна хапка с уникален хляб,
слънчеви сушени домати,
сиренце във формата на листо, жълтичко, симпатично, допълващо вкуса и магданоз за...но, това е друга тема :)))
P.S. Сериозната вечеря тепърва предстои,
кой както си я ...нареди :)))
В момента ръфам ябълка. И поради твоите изкусителни снимки и предвид факта, че ябълката е от най-зелените и най-кисели, слюноотделям двойно;)
ОтговорИзтриванеПриятна вечер, Иве!
П.П.А лятото и да го мислиш, и да не го мислиш, то си замина. Мен по ме притеснява идващата зима:)
Миленка, разсмя ме :)
ОтговорИзтриванеНе я мисли зимата ще ти кажа аз, и тя ще си дойде,че и ще отмине, но преди това ето, празници се задават, а и Коледата тепърва я чакам и аз като децата с велико нетърпение /макар и да не се озъртам под елхата, а по-скоро да шаря по магазините :)))/
Чудесно!Истински хляб:)
ОтговорИзтриванеСушените домати са голяма работа, правилно казваш слънчеви :)
Иве, много хубаво го каза "тя ще си дойде,че и ще отмине" - точно там е проблемът:) Аз зимата хич не я обичам, но тази ако може да е дълга. Нали ме притискат срокове с дисертацията, та ми се иска дните да са по 48 часа. Аз затова и не го "пущах" толкоз време това лято. А ето,че и есента е на път да ми се изплъзне и докатао се обърна дошъл февруари...
ОтговорИзтриванеИначе и аз с мисли за празниците "гоня" лошото настроение:)
Кръстю, незаменима работа е, не си го спестявам напоследък :)
ОтговорИзтриванеОоо, Миленка,много добре те разбирам, но ще го пъдим лошото настроение, и ще наваксваме със срокове! Спорно да е, искрено ти пожелавам успех!
Ура! Още една сродна душа, дето не долюбва есента :)
ОтговорИзтриванеАма пък какъв хляб си изпекла,Ивка, иска ми се и на мен :)
Пепи, това за сродните души и от преди си беше ясно де :)))А хлябът е много вкусен с вино в него, без да го превръщаш в комка :)))
ОтговорИзтриванеИвче, не мрънкай за есента, да не ти изпратя моето коте да ти замрънка за това как не обича есента/ за зимата да не говорим/
ОтговорИзтриванеХлябът ти е превъзходен, чакам го от сутрината, като прочетох коментара ти при Лети :)
А за това в бурканчето и тази камина, нали се сещаш, че ще дойда на място!!!!
Прегръдки!!
Добре си ми дошла, Дани, то зимата само с добри приятели и вкусна трапеза е поносима, камината е просто бонус :)
ОтговорИзтриванеЗимата да мре!
ОтговорИзтриванеОбаче е на , хоризонта засега :)
ОтговорИзтриванеО, сега как ще тръгна на работа? :))) Не мога да се откъсна от последната снимка! Чудесна комбинация, Иве :)
ОтговорИзтриванеТо и аз недолюбвам есента, но само когато е мрачно, духа вятър и вали :))), с други думи 90%.
Хубав ден :)
А, снимките, нищо и никаква работа, ще влизам аз в преговори с Дядото на Коледата за нов фотоапарат,да видим докъде ще ме ощастливи :)
ОтговорИзтриванеЕдва ли е останало нещо от тези хапчици :) Ама такива доматчета и аз имам, освен да запретна ръкави и да опека едно такова хлебче :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен, ДИве :)
Зори, това е втория хляб след твоите, който така ни се услажда, както виждаш, запазих меда в рецептата :) Прегръдка и от мен!
ОтговорИзтриванеЧудесен хляб си опекла и чудесна хапка, Ива!
ОтговорИзтриванеСлънчево, уютно и вкусно е при теб,
чак не вярвам, че не обичаш есента.
Поздрав и усмихнат ден, Диана
Ди, знам, че не ме разбираш, предвид твоите пристрастия към сезона.
ОтговорИзтриванеЗа мен идеалния сезон си остава лятото :)
Радвам се, че ти е харесала тази семпла есенна хапка!