четвъртък, 3 февруари 2011 г.

В приказното кралство

Има едно приказно кралство, в една не толкова далечна страна, в което можеш да попаднеш само, чрез един клик.

Всяко пътуване дотам е удоволствие за сетивата, затова редовно го посещавам! 

Днешният ден обаче е особен, нещо като идеята за Мохамед и планината. Вместо аз в кралството, то при мен на гости :) 

Много съм щастлива да ви представя /за тези, които не са запознати/  владетелката на Sweet Kingdom - Милена.
Тя ми гостува с едно великолепно предложение за десерт по повод наближаващ празник.


Да получиш покана за гостуване при DSdiva си е като да си целунат от истинска Дива!
Всяко посещение в нейния блог ми носи или усмивки и вдъхновение, или ме настройва философски, или ми навява носталгични мисли, накратко- прави ме съпричастна.

За гостуването ми тук съм приготвила нещо романтично и изкусително, но същевременно и лесно  за приготвяне. Напълно подходящо за настъпващия Св. Валентин, макар че за шоколадово изкушение никога не е нужен специален повод.

Моята представа за Валентинско изкушение е всичко шоколадово. Шоколадът носи страст, незабравими емоции и заради тъмния свят напомняне за нещо тайнствено и непредвидимо.  В комбинация е червен плод като малината, се получава неустоима комбинация.
Ще попитате защо не ягоди? Малините леко накиселяват и с това вкусовете се балансират и се получава една изтънчена феерия от сладко- кисела наслада.

Заинтригувах ли ви? Надявам се.

Двойно- шоколадов Валентински сладкиш


Това за мен е шоколадова фантазия. Шоколадов блат приготвен с какао и яйца, които му придават богат вкус. Шоколадовият крем е логичен завършек на това шоколадово приключение.
Това е лесен и същевременно ефектен  сладкиш, със заливка от ганаш и украса от малини. 


Продукти за блата (в оригиналната рецепта мерки са в унции, по- долу са еквивалентите в грамове):
42 г какао
118 г вряла вода
74 г жълтъци (около 4 бр)
44 г вода
156 г брашно
200 г фина захар
¾ ч.л. ванилия
2 ½  ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол
128 г безсолно масло

Необходима ви е 22,5 см тава с форма на сърце. Дъното и стените са намазани с олио.
Фурната се загрява до 175˚С.
Какаото се разтваря във врялата вода (118 г) и се остава около 30 мин, докато се охлади. За да се ускори този процес, може да се постави и в хладилника.
В купа се разбъркват леко с вилица или ръчна бъркалка жълтъците, водата и ванилията.
В друга купа се поставят брашното, захарта, бакпулвера и солта. Смесват се и към тях се добавя какаовата смес и маслото. Сместа се разбърква за кратко време, колкото да се смесят продуктите. Накрая се добавя и яйчената смес. Не е желателно да се бърка продължително време- 30 сек е достатъчно.
Сместа се изсипва в намазнената тава и се пече около 30 до 40 мин, или докато клечката излезе чиста. Блатът се отделя от стените на тавата след като тавата е извади от фурната.

Докато блатът се пече се приготвя ганашът.
Продукти за ганаш:
85 г шоколад ( със съдържание на над 60% какао)
174 г сметана

Сметаната се загрява в съд на котлона до получаването на мехурчета около стените на съда. Не се кипва! Добавя се към предварително настъргания/ситно нарязан шоколад и се бърка до получаването на хомогенна смес. Държи се на топло място или се приготвя последните 10 мин от времето за печене на блатът.

След като блатът е изпечен, още докато е в тавата, с вилица се правят дупчици и се залива половината от шоколадовия крем. Със силиконова четка се разнася равномерно, докато кремът попие. Проверете дали блатът се е отделил от стените на тавата като минете внимателно с нож покрай стените на съда. След това обърнете сладкиша върху плоска повърхност, покрита със свежо фолио. Така обърнатия сладкиш се надупчва отново с вилица и се излива останалата част от ганаша. Оставя се така поне час, докато шоколадът стегне. Обръща се отново и се отстранява фолиото.

Ако цялата процедура със заливането и обръщането ви се струва много сложна, може просто да разрежете блатът на две и по средата да залеете половината от шоколадова смес. Останалата част от крема излейте отгоре. Може и рязането през средата на блата да си спестите и просто да залеете сладкиша с ганаш.

След като шоколадовият крем е стегнал, се редят малините, като се започва от периферията на сладкиша.
За декорацията са ви необходими около 350-400 г малини.


Опционално:  Върху вече наредените малини може да се поръси леко затоплено малиново желе, смесено с 2 с.л. бренди или уиски. За желето- 2 с.л. от малиново сладко се прекарват през сито за да се отделят семките. Затопля се за 10 сек в микровълновата фурна и към желето се добавя алкохола. С четка се намазват леко малините за да им се предаде блясък.
Може да поднесете тази шоколадова фантазия с разбита сметана.  
Приятно шоколадови емоции!



Надявам се, че вашия Св. Валентин ще е толкова страстен и вълшебен, колкото и този сладкиш!

Изказвам сърдечни благодарности на ДИва за поканата и за чудесната изненада, която ми направи.
Иве, благодаря ти за това невероятно бижу!


За мен беше удоволствие да се “отбия” при теб на гости! Жалко, че не можах лично да донеса и този десерт.

P.S.  Великолепно ли казах? 
Не, това е съвършеният десерт за този повод, напомнящ вкуса на целувката на любимия :) 
Благодаря ти Милена!

24 коментара:

  1. Ще я видим тая целувка? Ще бъде докладвано , проверено , подушен аромата на пури и тогава , след размисъл....

    ОтговорИзтриване
  2. Онемях! :)))
    Красота! Целувам наред за едно парченце от тази вкусотия :)))

    Чудесни сте и двечките!

    ОтговорИзтриване
  3. След такова представяне как да не се почувствам като "сладка" кралица :-)
    Благодаря ти още веднъж за поканата, Иве! Половинката също благодари на свой ред, иначе едва ли щеше да се сдобие със сладка дегустация :-)
    А книгоразделителят вече е отбелязал следващата рецепта за опитване :-)

    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Милена, и тук да кажа колко ме изкефи шоколадовото ти предложение. Иве, много приятна гостенка си поканила, а и с какъв разделител си я дарила! Поздрави и на двете ви и сърцеразтуптяващи празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Кой каза шоколад...:)) Много е красива! Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ивка, днешната ти гостенка ми е една от любимите майсторки на тортите, поздравления! Невероятен шоколадов сладкиш, гарниран с малини - какво повече му трябва на човек :) Само да не беше виртуален :)

    ОтговорИзтриване
  7. Красота! Поздравления и на двете ви за таланта! :)

    ОтговорИзтриване
  8. С малинов дъх - целувка?
    Звучи ми някакси познато.
    Със шоколад - като милувка,
    за сетивата - пиршество богато.

    Фантастичен десерт, а и книгоразделителя май е правен с точно предназначение. Поздравления и за двете. Невероятни сте.
    :)

    ОтговорИзтриване
  9. Дива и владетелка на царство...невероятно добра комбинация!
    Милена, сладкиша ти е просто приказен, като наистина излязъл от царство-господарство на сладките шедьоври...Мойто домашно гадже е заслужил такъв сладкиш за празника, но...за жалост, не бих могла да го направя така.Ще се опитам, де...
    Поздрави и много усмивки, и много любовен празник и за двечките!

    ОтговорИзтриване
  10. Лелееее, колко хубав специализиран блог за аристократични сладости, очите ми останаха, особено стилната торта за възрастната дама. Поздравления, Миленка!

    Рецептата е разкошна, а като гледам не е и сложна.

    Иве, все ти се чудя от къде ги намираш такива съкровища, първо Ивейн, сега и Милена.

    ОтговорИзтриване
  11. Оставихте ме без думи :))))
    И двете сте прекрасни!
    Прегръдки с много усмивки!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Шоколад и малини - разкош!
    А книгоразделителят наистина е като бижу!
    Поздравления и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  13. Dear friends!!, this cake is quite alluring and irresistible!
    Perfect to celebrate Valentine's greedy and sophisticated way .. very chic. ;)
    Happy nice weekend!
    Besos!

    ОтговорИзтриване
  14. Много омайващ тандем сте двете - домакиня и гостенка :)) Невероятната малинова красота сътворена от Милена и омагьосващия блог на Самодивата - неустоимо!
    Поздрави и на двете ви!

    ОтговорИзтриване
  15. Дълго ще ми е пред очите.
    Много стилно гостуване, по кралски!
    Поздрави на Миленка за страхотната рецепта и презентация, и на теб, Иве, за избора на гост!

    ОтговорИзтриване
  16. Още като видях снимките на този великолепен сладкиш бях сигурна, че това предложение на Милена ще бъде оценено и от вас, момичета!
    Благодаря!

    Gracias,Juana!

    ОтговорИзтриване
  17. Истинска прелест!
    Поздравления и за госта и за домакина :-)

    ОтговорИзтриване
  18. Красота за окото и наслада за сетивата :)))Страхотни снимки!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  19. Ива,
    изключително талантлива гостенка имаш -
    страхотен тандем в приказното царство!
    Великолепие, стил, финес ...
    Поздравления и за двете ви,
    благодаря за удоволствието, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря на всички за прекрасните коментари! :-)
    ДИва знае как да вдъхновява! :-)
    Иве, благодаря ти още веднъж за поканата!

    Весел уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  21. Невероятен сладкиш и фантастично изпълнение!! Истински вълшебници сте момичета - ПОЗДРАВЛЕНИЯ за прекрасната работа!!!

    Ива, бих искала да те поканя да си вземеш една блог награда:

    http://angellovescooking.blogspot.com/2011/02/i-blog-awards-sharing-part-i-pomegrante.html

    Приятна събота,
    Мина

    ОтговорИзтриване
  22. Ето какво чудо се получава когато се съберат една самодива и една царица.
    Взъхитително!

    Благодарност на Милена за качествата и' на естет, на кондитор и на умел разказвач.
    Както и за всичко останало положително, което носи у себе си!

    Благодарност и на Самодива за поканата, дала ни възможност да се насладим на толкова вкусна красота.
    Поздрав, момичета!

    ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails