петък, 17 февруари 2012 г.

Медуза Vol.1

- Пазител?Аз, пха?! Изиграха ме, мен, единствената смъртна от трите горгони!!! Как можеш да опазиш нещо вечно, когато знаеш, че не си безсмъртен? Прекалено лесно ме превърнаха в заплаха, в уродливо създание, дори спомена за мен е чудовищно изроден. Как можеш да опровергаеш изкованото от силните обвинение?
  В красивите ми коси можеха да заспиват най-снажните, най-силните, най-мъдрите мъже, ако не те, то тези, които пожелаех, без значение какви са! Но не! Трябваше да защитавам храма на онази, скованата досадница, която развява целомъдрието си и наказва. 
  Прошепнах ли, че имам по-красиви коси от нея или някой прочете мислите ми по време на церемонията пред храма...Не знам! Помня само, че в мига, в който си помислих на какво ме обрекоха, в мига, в който проплака душата ми, а сърцето ми се сви от леден ужас се появи Той. Мнозина са го наричали "злочестина" в живота ми, "повод за проклятието", малцина го обвиниха, но някак тихичко, страхливо, че ме е прелъстил. Никой, освен нас, двамата не знае какво се случи тогава. Никой не разбра за страшния избор, който направих. 

   Сенките в храма на Атина започваха да се уголемяват. Тишината бавно започваше да обхваща външните помещения, където последните дошли да видят церемонията по всъпване в длъжност на главната жрица се оттегляха. Някъде във вътрешността на храма, в абсолютна тишина и помогнаха да свали дрехите. Първата, от три последователни нощи, в които трябваше да остане сама в храма, трябваше да преспи гола, в краката на статуята на Атина. Не се притесняваше от студа на голия мрамор. Мислеше за студа, който плавно и издайнически премина от сърцето и, към всяка частица на тялото и. Пръстите и бяха изтръпнали дълго преди да я облеят с вода, да я пречистят от множеството светски мисли и оставят насаме. Казаха и да отиде в главната зала в часа, в който вечерницата се появи на небосклона и излязоха. 
   Целият ден се превъртя в спомени пред очите и. Баща и, безкрайно доволен и горд, който я поведе през пътеката и стълбите на храма. Бяха му предрекли, страшна участ за малката му дъщеря, а той, за да я спаси я обрече да бъде жрица. Майка и, която тихичко плачеше и оплакваше съдбата и, но и съдбата си. Двете и сестри, които гледаха отдалече, щастливи, че вечерта, ще празнуват. Разкривената, беззъба усмивка на водещия церемонията, зловонния му дъх, шумната, после пееща химни тълпа и още хиляди незначителни, но толкова цветни, ярки, запомнящи се подробности от живота навън.
Това ли щеше да е живота и занапред? Протяжни, безкрайни молитвени песни, монотонни обреди, миризливи поклонници от близки и далечни земи, участие в безсмислени спорове, винаги в полза на целомъдрената.
Време беше! Докато мисълта и блуждаеше във всички посоки, ходилата и я предадоха и тя се запъти с бавна походка към главната зала на храма.
Изведнъж, се чу плясък на криле. Странно, тук толкова навътре в помещенията не влизаха птици!
...........
to be continued
Източник






14 коментара:

  1. To be continued...и правилно, защото спря на най-интересната част!:))
    Да им се чудиш какви са им били мъжета или по скоро жените, щом за да ги съблазнят все трябвало да приемат разни животински форми - то бикове ли, фазани ли що не бяха... :P :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Скоро, Ел...имай търпение :Р преди Vol.3 има Vol.2 пхахаха

    ОтговорИзтриване
  3. Седми път го чета вече и така и не виждам причина да не бяха включени подробни описния на телесните чуднотии на Медузата, придружени от щедър снимков мат'риял, все пак всеки се пъне да я описва, след като става на (спойлер :П) горгонясал ужас, ама никой не вае стихове за крехки бедра и напъпили цомби, което, според погледа ми на твърде професионален читател и безумен поет, е престъпно...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обещавам в издание 3 да задоволя всичките ви прищевки, твоите и на Ел, относно описанията на момъка, момата и туй-онуй дето са го натворили де :)))) Казвам 3, защото утре, точно в 9 излиза издание 2 :Р

      Изтриване
    2. Е та две кво ще е - изграждане на атмосфера и съспенс ли? Аз съм фен на двойната кулминация. Счупваш главите на хората и докато си съвземат ги друснеш с още по-мощна доза великолепие. Тъй че ако има гнявене и във втора част - няма се обидим :)

      Изтриване
    3. Хайде потрай до утре...после ме кори :Р

      Изтриване
  4. Аааааа, Иве, на мен търпението никога не ми е било силна страна! Кога да си ги чакаме следващите vol.-ве?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катя, горните двама с претенциите си мааалко ще ме изтормозят в третата част,за нея може да почакате повечко /днес си откраднах ден за мен, та затова пописах, нещо като лечебна терапия от глупости/, втората излиза утре, обещано е вече!

      Изтриване
  5. Ама 9 е чак утре, дали не 21 днес?
    Започва супер, нямам търпение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааа, Зори, не ме започвай и ти...че може и да не устоя :))))

      Изтриване
  6. Ох, добре, ама утре 9.00 ще съм тук и ще мрънкам още повече за 3 част :P

    ОтговорИзтриване
  7. Много интересно четиво,Диве!Прости,че не съм наясно,но цитат ли е или твое творение?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мое е,Роси :)Когато публикувам чужди текстове, не пропускам да спомена автор, или поне доуточнявам, че не знам кой е.

      Изтриване
  8. Диве,честит празник!Най-сърдечни пожелания за много обич,щастие,усмивки и ведро настроение!

    ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails