четвъртък, 5 юли 2012 г.

Бананови меки бисквити

Това са бисквити, подходящи за всеки сезон, колкото и да се самозалъгвах, че отиват повече на зимата, отколкото на това жежко и препечено лято!

Елементарно е: как де не избереш, вместо да запратиш покафенелите банани в коша, да ги съпроводиш подобрени във фурната и да обереш овациите на финал?



Взаимствах от тук ...леко.

Необходими продукти:
- 90 гр краве масло;
- 180 гр. захар;
- 1 бр банан;
- 1 бр. жълтък на яйце /може и цяло яйце/;
- 50 гр овесени ядки;
- 50 гр корнфлейкс;
- 70 гр кисело мляко;
- брашно около 200 гр смес пълнозърнесто 150 - 50 бяло тип 500;
- 5 гр сода бикарбонат;


Маслото се нарязва на късчета и се оставя леко да се поразмекне. Добавя се захарта и се разбърква с дървена шпатула, въобще не е нужен миксер! Когато сместа е горе-долу хомогенизирана се поставя жълтъка, последван от киселото мляко със содата, а после и намачкания банан. Пак се разбърква леко преди да се добавят овесените ядки, корнфлейкса и брашното. Сместа е гъста, не течлива и лесно с помощта на лъжица се поставя в тавичка за печене. Бисквитките се пекат в предварително загрята фурна при тепмература около 180 градуса за 15-20 минути в зависимост от желаната степен на ...препичане :)

Когато цялата къща започне да ухае на смес от масло и банан...ей, тогава ще се съгласите с мен, че няма сезонност в тази рецепта!!! 
Хрухкави отвън, меки вътре...но и с хрупкав елемент от корнфлейкса, само броенето на изядените бисквити може да ви затрудни :))) 
Не може да им хванете броя!!!



P.S. За две седмици съм навъртяла толкова часове в кухнята, че ще ми държи влага /надявам се/ за дълго време ...или да не се заблуждавам, до следващия повик на момчетата  :))))
Като се замисля...май готвя повече лятото, а пиша разкази и стихове през зимата...съвсем опростих нещата :))) Но пък не се знае, знае ли се!!!

26 коментара:

  1. Страхотна идея и чудесни бисквити - подходящи за сутрешна и следобедна закуска! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Тук все има страшни и интересни вкусотии :)))

    ОтговорИзтриване
  3. О, много нежно и вкусно!
    Дано размотаването в кухнята не ти държи много, за да се насладим на красотите които твориш!
    *)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, това прозвуча почти като упрек :)))но ще го имам предвид!

      Изтриване
  4. Много изкусително Иве, а аз мислех да не започвам със сладките...Тук обаче има участие на банани,значи решено е ,ще се пробва!!!Хубава вечер!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер, надявам се и у вас да се харесат толкова!

      Изтриване
  5. Иве, личи си, че са мекички отвътре - чудесно изглеждат! Много добре си поднесла бисквитките в тази синьо-розова гама - някаква асоциация съм си изградила - Прованса.

    Все по-често си мисля, че много ги разглезваме тия наши мъже :))

    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прованс, даааа...:Р
      Глезим ги я, то къде съкровища като нас? :)))

      Лека нощ и сладки сънища ви пожелавам!

      Изтриване
  6. Много се радвам на кулинарната ти страст в последно време! Истинска наслада ни доставяш! Бисквитките са вкусни то е ясно, а идеята пък е супер, обаче тези сини декорации ме плениха силно, а снимките още повече! Приятни почивни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре го нарече-страст, нещо ми се разгънаха желаниета за готвене тези две седмици :)))Благодаря ти, Кате!

      Изтриване
  7. Мхм, на вид-горе-долу, на вкус повече :)))

    Хубави почивни дни ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. хайде сега ще правиш равносметка кога стоиш повече в кухнята :)) Ами когато се налага, когато имаш желание, нали? А бисквитките са страхотни; щом са и с банани, няма начин. И ние ги обичаме разни банени. И невероятни снимки, Иве! Направо са си 3D измерни. Знаеш ли, като видях в блог рола бисквитки и сини чашки, веднага реших, че ще са твои :) Имаш слабост към синия цвят, а :))
    Хайде поздрави от мен и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам огромва слабост към синия цвят!!!Признато, потвърдено и доказано :)))
      Във всичките му нюанси и тонове! Освен него и към лилавото, но май не съм снимала толкова в лилаво напоследък :(
      бтв. малкия ми ме врънка пак да му направя твоите пилешки крилца по португалски, ей, страхотия са, но ти си го знаеш!

      Изтриване
  9. Изглежда доста вкусно, ще го пробваме. Поздрави и весел ден ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано ви хареса, ще чакам отзиви! Поздрави :)

      Изтриване
  10. Дивотийо, (казах го, не ме линчувай;)))
    ммммного готини беФсквитки, както би рекла онази надупената ми потомка;)
    Обещавам повече да не изхвърлям бананите, а да ги вместя тук!
    Харсват ми!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))))Само да си ме нарекла по друг начин, ейййй, ами това съм си аз!!!
      Виж, за малката може да е проблем корнфлейкса, малко полепва по зъбките, но на мен и това ми харесва, абеее, я пробвайте и ще кажеш после :P
      Много мразя да изхвърлям храна, която е с променено, но не и негодно качество!!! Обикновено все измислям начини за преработване и включване в нещо ново :)Случая с бананите е много показателен - аз ги обичам както се хазва хрупащи, малкия също, големия няма претенции, но ако покафенеят съвсем, никой не мрънка срещу бисквитите :))))

      Изтриване
  11. Няма, няма! Страшно ти приляга, по това което виждам тук и мислено си представям;)) Пфу, скала ми падна от гърдите, че реагира така;)))

    И аз мразя, но досега кучето усвояваше променените продукти. Вземам му бананите обаче;) А дребната хапва корнфлейкс, няма да се сърди, ако е в бисквитки. Пак благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мжля, моля, само кучо да не ме намрази, че започнаха да ти допадат идеите да го подяждаме горкото добиче :))))

      Изтриване
  12. Изглеждат толкова изкушаващо и апетитно...!

    ОтговорИзтриване
  13. Tienes un blog maravilloso.

    Un saludo desde BArcelona ;))

    ОтговорИзтриване
  14. сега ги виждам. Мисля, че и за зимата са идеални.

    ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails