понеделник, 12 април 2010 г.

Хляб с три вида брашно

Отдавна се канех да вляза в тази светая светих на майсторите. Досега само набирах смелост, събирах идеи, възхищавах се, четях рецепти на Диана, Ина, Лети, Ирина , Тони , Дими  и т.н. Тотално проучване и като всяко такова, направено прецизно /то няма и какво друго да е при мен/ , логичният резултат се проявява в практически опит. Днес ми е денят Х / "Х", като хляб разбира се, без мистика, без криминалистика:)/

Ето го и резултатът :





За основа на рецептата си ползвах Типов селски хляб, на Диана .

Необходими продукти:

- 2 ½ чаши /от 200 мл./ типово брашно,
- ½  чаша царевично брашно
- 1 супена лъжица сусамено брашно
- 1½ чаши вода
- 1 ч.л. захар
- 3 к.ч. лъжици сол
- 7 гр. суха мая /за 0,5 кг. брашно/ или 20 гр. свежа

Свежата мая се надробява, поръсва се със захарта, 1/2 ч.чаша брашно и 1/2 ч.чаша хладка вода. Оставя се да "шушне", за 15 мин., след което се изсипва брашното. Постепенно се добавя вода, която е загрята до 50 C и продължава разбъркването. Тестото е лепкаво и се омесва, докато започне да се отделя от стените на купата. Покрива се и се оставя тестото да почива от 2 до 8 часа /става по-вкусен - за предпочитане 12 до 18/, при стайна температура. Смята се за готово, когато повърхността му е осеяно с мехурчета. Повърхността на плот се поръсва с брашно, поставя се тестото и поръсва и върху него. Съвсем леко се омесва и оставя още 15 мин. да отпусне, покрито с фреш фолио. Отново, в обилно количество брашно, но без да се доомесва /тестото трябва да е много меко!/ - се оформя топка. В съд за печене се ръси обилно брашно и поставя оформената топка с прегъванията отдолу. Поръсва се и отгоре с брашно, покрива с кърпа/фолио и оставя около 2 часа да втасва.
Когато е готово, тестото е удвоило обема си и е еластично при допир.
Половин час, преди печене се загрява фурната на 230 С и в нея поставя съд с вряла вода под решетката за печене. Хлябът се пече около 40 мин. Последните 10 мин. може да се извади от съда и да се запече още за по-хрупкава коричка. Изпеченият хляб, освен суха клечка при пробиване има и ясен, кух звук при почукване.
 P.S. Едва изтърпяхме да си види нивичката, това хлебче, сори и за снимките "на тъмно," но до утре няма има какво да се снима :)))

15 коментара:

  1. Самодивке, така ухае..
    И у нас до утре нямаше да има какво да снимаме:))

    Ароматна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дани, наистина си е друго домашен хляб!

    Хубава вечер и на теб, приказни сънища и пълноценна отмора, прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  3. Eхааа.. чудно хлебче, Дива!

    И плетивото под него също ми зарадва очите :-)
    Харесвам рустикалния сти, а снимката е точно такава.. :-)

    Поздрави и усмивки за теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Хахах, това с вечерните снимки ми е много познато. Пак добре са твоите :), както и хлебчето. Аз вече го пробвах и много ни хареса.
    Харесала съм си една рецепта за чабата, ама дано ми се получи с големи дупки, че нещо предишните ми опити бяха с много мижави такива :)))

    Отплеснах се. Исках да кажа, че тези хлебчета много вървят с маслинова паста (стига да обичате маслини :)))

    Много слънчева, усмихната и безветрена седмица :)

    ОтговорИзтриване
  5. Дими, това ми е любим стил, има много топлина в него, сякаш пази фамилния огън жив :)

    Ина, обожавам маслини, а малчо въобще не иска и да ги види дори :)

    Ех, колко се радвам, че ви хареса моят първи опит, много поощряващо :)))

    Сладки сънища ви желая, момичета, щастлива съм, че ви познавам, дори и виртуално!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудна коричка има, Самодивке!
    Нали знаеш, който го е страх, не ходи в гората за мечки :) А ти щом и с мерак го правиш - няма как да не стане хубав :)
    Поздрави и усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  7. Изглажа страхотно Иве,много професионално,браво,поздравления,хубав ден от мен,и все такива вкуснотии да ни предлагаш,защото доста рецепти взаимствам от твоето блогче което е чудесно:))))

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, Пепи, хихихи, не ме е страх, вече не:)))
    Силве, как ме хвалиш само, нямам нужда от руж в момента:)))

    Хубав ден ви желая и благодаря за сърдечните отзиви!

    ОтговорИзтриване
  9. Ох, още вчера се канех да спомена нещо за плетивото, но отнесена и развълнувана от одобрението ви не успявам...
    Това плетиво, Дими, ми е от мама,дори си има история. Преди време, нейна приятелка, много артистична жена ни беше гостувала за около седмица в къщи.Времето, прекарано с тях беше уникално преживяване!Освен творческите идеи, свързани с плетива, шев, интериор имаше и много уроци по кулинария :))) А също и житейски уроци. Тази жена в последствие уши роклята на сестра ми за бала, а после и за сватбата и. Чувствам я като втора майка. Покрай нея в къщи започнаха толкова промени...тя беше и ментор на майка ми в онзи период...
    Това плетиво е един от резултатите на този престой...

    ОтговорИзтриване
  10. Je suis touché, Fimère !
    Salut et merci bien pour votre avis :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ммм...срахотна хлебче!
    Да го захрускаш с удоволствие!Сигурно е много вкусно.
    И трите вида брашно са много полезни.
    Хубава вечер Самадивке!

    ОтговорИзтриване
  12. Оххх... на нищо не прилича това, значи! Като надникне човек при теб и всякакви идеи за диети се изпаряват, тотално задушени от аромата на това чудо!

    Страхотно, Самодивке! Ако не бяхме така на "Вие" с маята, щях да взема да пробвам... :D

    ОтговорИзтриване
  13. Този ясен, кух звук при почукване предизвика обилно слюнкоотделяне!
    Възмутена съм, че не мога да усетя и аромата!
    Трябва да се измисли нещо, че освен звук и картина, да се долавят и вкусните ухания...
    Изкусителка такава!
    Хайде - лека вечер...
    :)

    ОтговорИзтриване
  14. Русанка, брашната ги избрах точно заради това, полезно и вкусно:)

    Гери, споко, има време и за диети...маняна :)))

    Ел, образ безподобен, нали знаеш, че всичко е свързано с всичко, значи и ти си свързана с мен, как може да не усещаш аромата ? :)))

    ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails