вторник, 13 април 2010 г.

Pâté de fois de poulet

...или как се хапва хляб, с пилешки пастет по ...селски :)))






Продукти за пастета:

- 300 гр пилешки дробчета;
- 2 глави червен лук;
- 20 мл. зехтин;
- 100 мл. бяло вино;
- 150 мл. доматен сок;
- 1 с.л. дижонска горчица;
- сол на вкус.

Лукът се нарязва и задушава в зехтина. Прибавят се дробчетата. Оставят се около 10-ита минути да се задушават и после се прибавят доматеният сок, виното и горчицата за още около 15- 20 минути на слаб огън. След като дробчетата са стигнали кулинарна готовност, се пасира. 

Казвала съм, че съм любител на червено вино, дори не просто! Обичам тежки, сухи, червени вина, отлежали- още по-добре :) Всяка капка искри с цвета на хайдушката кръв, всяка глътка опарва гърлото и вдъхва живот на бледите страни.

Ето, такова е предястието тази вечер при нас :)

7 коментара:

  1. Ах, Самодивке, да знаех само преди една година какво е това Pâté, нямаше да мигам на парцали в един френски ресторант. Оказа се, че съм си поръчала млечен пастет (абе йогурт си беше, ако ме питаш мене) за предястие и за десерт, с тази разлика, че първото бе с лук, а второто без.
    И сме на една вълна - аз също правих пастет, но печен.
    За червеното винце 10+ от мене, защото си от моята партия :)))
    Буйна и пенлива ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Мислих да лягам, но като че ли усетих някакъв аромат да се носи от монитора и викам чакай да надникна...
    Сега - питам аз - как ще спя спокойно?
    И къде да търся пастет по това време на нощта?
    Отивам да мачкам безутешно чаршафите, а ти се бори с угризенията!
    :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Самодивке,
    първо започвам от червеното вино - явно сме от една кръвна група :)
    Обичам домашно приготвен пастет, а твоя
    е много изкушаващ.
    И с този прекрасен хляб...

    Имам един въпрос - какво е виното в тази рецепта,
    защото все чета за едни десертни вина /като Марсала, Порто/, които не мога да намеря?

    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Заповядай в моя блог за награда. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ина, ако знаеш колко искрено съм се смяла /и участвала също/ в езиковите неразбории, особено когато попаднах в многоезична компания: рускиня, говореща само руски; испанец, говорещ френски и английски; французи, не знаещи нищо друго освен родния си език и българи...В един момент, на рускинята говорех на френски, на испанеца на руски, а на франсетата на английски:)))Докато се осъзная, че всички ме гледат втрещени, а приятелите-българи си припадаха от смях :)))), защото и те са минали през същото. Абе страхотия е да си студент в чужбина, дори и не по време на цялото ти обучение!

    Ел, какъв цвят са чаршафите ? :))) И въобще спа ли или люлякови настроения те налазиха ?

    Дани, виното, което използвах е бяло, сухо "Каберне". Може би, ако се използва полусухо или полусладко бяло вино, вкусът на пастета ще е по-мек :)

    Слънчево настроение ви желая и спорен ден!

    P.S. При мен е едно дъждовно, сиво,а аз съм грейнала от сутринта :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Ха, Маги,колко приятно съм изненадана :)

    ОтговорИзтриване
  7. Чаршафите са ми зелени. Обърна се наляво - Шрек, обърна се надясно - Магарето, забия нос надолу - женски дракон ми се хили...
    :)

    ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails