Продукти за пастета:
- 300 гр пилешки дробчета;
- 2 глави червен лук;
- 20 мл. зехтин;
- 100 мл. бяло вино;
- 150 мл. доматен сок;
- 1 с.л. дижонска горчица;
- сол на вкус.
Лукът се нарязва и задушава в зехтина. Прибавят се дробчетата. Оставят се около 10-ита минути да се задушават и после се прибавят доматеният сок, виното и горчицата за още около 15- 20 минути на слаб огън. След като дробчетата са стигнали кулинарна готовност, се пасира.
Казвала съм, че съм любител на червено вино, дори не просто! Обичам тежки, сухи, червени вина, отлежали- още по-добре :) Всяка капка искри с цвета на хайдушката кръв, всяка глътка опарва гърлото и вдъхва живот на бледите страни.
Ето, такова е предястието тази вечер при нас :)
Ах, Самодивке, да знаех само преди една година какво е това Pâté, нямаше да мигам на парцали в един френски ресторант. Оказа се, че съм си поръчала млечен пастет (абе йогурт си беше, ако ме питаш мене) за предястие и за десерт, с тази разлика, че първото бе с лук, а второто без.
ОтговорИзтриванеИ сме на една вълна - аз също правих пастет, но печен.
За червеното винце 10+ от мене, защото си от моята партия :)))
Буйна и пенлива ;)
Мислих да лягам, но като че ли усетих някакъв аромат да се носи от монитора и викам чакай да надникна...
ОтговорИзтриванеСега - питам аз - как ще спя спокойно?
И къде да търся пастет по това време на нощта?
Отивам да мачкам безутешно чаршафите, а ти се бори с угризенията!
:)))
Самодивке,
ОтговорИзтриванепърво започвам от червеното вино - явно сме от една кръвна група :)
Обичам домашно приготвен пастет, а твоя
е много изкушаващ.
И с този прекрасен хляб...
Имам един въпрос - какво е виното в тази рецепта,
защото все чета за едни десертни вина /като Марсала, Порто/, които не мога да намеря?
Усмихнат ден!
Заповядай в моя блог за награда. :)
ОтговорИзтриванеИна, ако знаеш колко искрено съм се смяла /и участвала също/ в езиковите неразбории, особено когато попаднах в многоезична компания: рускиня, говореща само руски; испанец, говорещ френски и английски; французи, не знаещи нищо друго освен родния си език и българи...В един момент, на рускинята говорех на френски, на испанеца на руски, а на франсетата на английски:)))Докато се осъзная, че всички ме гледат втрещени, а приятелите-българи си припадаха от смях :)))), защото и те са минали през същото. Абе страхотия е да си студент в чужбина, дори и не по време на цялото ти обучение!
ОтговорИзтриванеЕл, какъв цвят са чаршафите ? :))) И въобще спа ли или люлякови настроения те налазиха ?
Дани, виното, което използвах е бяло, сухо "Каберне". Може би, ако се използва полусухо или полусладко бяло вино, вкусът на пастета ще е по-мек :)
Слънчево настроение ви желая и спорен ден!
P.S. При мен е едно дъждовно, сиво,а аз съм грейнала от сутринта :)))
Ха, Маги,колко приятно съм изненадана :)
ОтговорИзтриванеЧаршафите са ми зелени. Обърна се наляво - Шрек, обърна се надясно - Магарето, забия нос надолу - женски дракон ми се хили...
ОтговорИзтриване:)