понеделник, 9 януари 2012 г.

Ф/р/ант-Аз-и- Я

Навярно бих обърнала много повече внимание на Франта /да се чете като капризната литература, която иска да и обръщам внимание/, ако между А/з/ и /не/Я нямаше едно много симпатично Т, което ме разсейва и привлича. Намира се и едно С /което напомня, че има и друг вид литература, която задължително трябва да се прегледа, проучи, и т.н./, което само по азбучен ред предхожда Т-то, но в никакъв случай не го превъзхожда...но и двамата да са в достатъчно степен рогати, че да заинтригуват вниманието ми.

Тематично силно начало с "Името на вятъра" , последващо от готварските умения на леля Ог; а голямата боза, която се вижда в розово и размазаните петна е книга, която силно не препоръчвам!!!
Следва сагата "Песен за огън и лед" - с настървение си купих първата част, с нетърпение втората, с любопитство достигнах до "Вихър от мечове" и...уви, на инат до средата на "Пир за врани"...нямам сили, нито интерес да продължа нататък! В един момент осъзнах, че книгата се превръща в голям сапунен мехур, чийто диаметър/страници  все повече се разраства/т, а не ми носят нищо повече като вълнение и емоция от прочита.




Поезията - съвсем скромно представена, но на Яков и Персей. Чакам с нетърпение какво ще издаде тази година за 14-ти Февруари.


Друго, което ме възхити, пак на издателство Яков е Vita Brevis от Юстайн Гордер.   Силно го препоръчвам, но пък...сестра ми ми сподели, че няколко пъти успява да се приспи с това скромно книжле :)))) Как да не я оставя на този цяр, вместо на други лекарства :D

Старо и златно, изровено от букинистите:


 Виното от глухарчета оставих да узрее при мен, защото при първия прочит, след цялото фентъзи и стилен цинизъм, въобще не го оцених подобаващо....но, накрая допих и последната глътка като ценител!

И още няколко повече за цвят, отколкото за колорит:


Първото разочарование от Филипова; Раят и Кафето - абе стават, особено втората, но без свинските изпълнения и залитанията на главния герой!

За финал ще допълня още:
"Милениум" - на един дъх, а след това шведския филм - на маратон :Р ще гледам и американската версия!
"Оскар и розовата дама" на Ерик Еманюел Шмид - задължителна!
Бегбеде - само ако умирате да го прочетете :)))

Както се казва:  Нова година -  нов ...репертоар :D

21 коментара:

  1. Видях Сонети Шекспирови :) Гениални :)
    В този смисъл Анонимният е достоен завършек :)
    http://rutor.org/torrent/160708/anonim_anonymous-2011-bdrip-720p-ot-r.g-goldenshara
    Който обаче не беше забелязан от българските киноблогъри :)
    А сега ще препусна към мегаскандалния хомо поет Жан Жьоне :)
    http://rutor.org/torrent/163663/kerel_querelle-1982-dvdrip-ot-r.g-mega-best

    ОтговорИзтриване
  2. Вал,имам ги и в други издания, но Яков го издаде в този сипматичен двуезичен том :) Анонимус ...хмммм, ще !

    ОтговорИзтриване
  3. Снощи се чудех как ще ми понесе Vita Brevis. :) Винаги се смущавам и получавам киселини, когато има изобилие от любов към Бог. Но пък нито страниците, нито парите й са много, така че мога да рискувам след препоръката ти. :)

    ОтговорИзтриване
  4. :)ЧИД,малко на патерици!;)Жива и здрава да си и всички около теб!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Диве,голям репертоар си подготвила!
    И верно ли си била именничка?Честито и нека харизмата бъде винаги с теб!
    Сърдечена прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Диве, наистина ли Песента се прецаква чак толкова след втора-трета. Аз си ги купих всичките, ама като ги видя така строени в библиотеката и ме заболява главата. :( Как се четат пет хиляди страници, аз толкова не съм чел за последните пет години взети заедно. :(

    А Абъркромби явно не те кефи. Ламот го хвалеше, ама аз още нищо не съм си купувал от него. Кое не ти допадна?

    На Дос Пасос отдавна му се каня, понеже самата поредица ме радва, а и съм почитател на англоезичната класическа литература, ама така и не стигнах до него.

    А Бегбеде защо трябва да чакам да заумирам? :)

    ОтговорИзтриване
  7. Аз Бегдебе доброволно го отказвам- седи ми негативно, противно на повечето мнения.
    Оскар го вземам и също Vita Brevis:)
    Thanks, Dive, че ме осветли;-)
    После пак ще му мисля.

    ОтговорИзтриване
  8. Хубаво, широкоспектърно и силно начало, Ива!
    Благодаря за чудесната сутрешна компания,
    сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Точе,ще чакам да те прочета с коментар :)
    Онди, аз така и така празнувам все още :Р
    Еликсир, благодаря ти! :)
    Ностро, честно, доскуча ми вече на поредното безкрайно приключение на хилядния герой, а тия дракони няма да ги видя в танц ...скоро:)))Абъркромби може да и се прежалиш заради Глокта, има малки попадения там, които ме накараха поне да стигна до финал, иначе само едни битки/кървища са ми останали в главата, не случайно корицата е наплескана така :Р Бегбеде ми е твърде франт, но държах да го прегледам...е, не примрях :)

    Мъх, добър избор.....като начало :)

    Благодаря ти, Ди!

    ОтговорИзтриване
  10. Обаче никой не смее да си покаже порно колекцията, само някакви книги. Аман. Оляхте се :P

    С това на ум - сонетите на Шекспир са с доста красива визия. За много години :)

    ОтговорИзтриване
  11. Много тъп-як филм. Очаквах да го мразя с изгарящата страст на запален, мръсен памперс, той взе, че ми хареса, въпреки многобройните си кусури.

    ОтговорИзтриване
  12. Не се измъквай! Не питах за филма, той послужи само за фон :D

    ОтговорИзтриване
  13. Мче за какво питаше? Аз съм просто чада и си ми трябва пояснение. Например, ко мацка ме викне да "месим питки" или "правим курабийки" се появявам с олио и брашно, тъй че определено си ми трябва малко повече информация, за да отговоря адекватно :)

    ОтговорИзтриване
  14. А, то ти отвори дума за скритото-покрито, после се замеси в питки с олио и брашно, не оливане, ами направо Оливие ще загуби ума и дума :)))

    ОтговорИзтриване
  15. А единственото, дето исках бяха порно препоръки, че не знам какво да пусна на семейния уикенд. Лоши хора, ама така и не разбрах скрития смисъл на What's Your Number?. Аз знам за какво се пита (вервай ми...), ама не знам защо ме питаш мен :)

    ОтговорИзтриване
  16. Не ти вярвам! :)))
    /Верно, оляхме се :Р но...нищо лично, електричарска му работа :D /

    ОтговорИзтриване
  17. Ми оляхме се, ама аз пак мисля, че е за моя сметка, щото не схванах точно как се оляхме, а това е грозно оливане. Бтв, "песента" е велика поредица. Вярно, че е за момченца-психопати, ама е чудесна просто. Това са едни от много, ама много малкото съвременни заслужаващи си книги. И сега много се радвам, че масово я плюят. Преди ми беше кофти, всеки я харесва, сега сме вече малцинство :)
    Сигурно ще започна да харесвам сериала по нея, чак когато всички вдигнат ръце от него.

    ОтговорИзтриване
  18. Хм, аз не я "плюя", просто "песента" ми стана монотонна след третия куплет и загубих тотално интерес по средата на четвъртия :Р Много се надявам с "The Wise Man's Fear" да не се случи така!
    Колкото до сериала, ще видим той как ще продължи в новия сезон :)

    ОтговорИзтриване
  19. А при Ру/рут(все тая)фус няма лабаво. Книгата е като първата (от гледна точка на стил и водене на действие... или по-точно липсата на такова), но е абсолютен кеф за четене и пак е в пъти по-епична от десетки страници безсмислено насилие (както е Малазанската поредица например).

    ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails