- Качеството на стоката е по-важно!
- Не!!!Цената и!
- Уви!
Всичко е важно! Въпрос е - какво правиш когато т.нар. стока започне да се разваля?
Даа, за баба ми "стоката" означаваше цялото сборище от животинки в двора и, както и всичко онова, което слагаше в плетената кошница и носеше на пазар..."о, времена...".
Пак от бабите знам /е, и от книжките за малки дяволчета/, че няма защо да се изхвърля прясното млякото, когато започне да се прокисва /знам терминологията, но точно тук не виждам защо да я употребявам :Р, освен това съм инкогнито ...и си вярвам :)))/. От него става чудесна домашна извара, а от суроватката - прекрасни палачинки. В настоящия случай, без да се сварява млякото или това, в което се е превърнало, т.е. забравено в хладилника за по-дълъг от необходимия период време, послужи за направата на този великолепен провансалски хляб:
Fougasse
Необходими продукти за 4 бр.
- 250 мл не съвсем прясно мляко :))));
- 1 яйце;
- 1.5 гр. суха мая;
- около 250 гр пълнозърнесто пшеничено брашно;
- около 70-90 гр. бяло брашно тип 500;
- 20 -ина мл зехтин;
- 5 гр. захар /може и мед/;
- щипка сол
В 50 мл топла вода със захар се разтваря маята, след това се добавя малко от бялото брашно, за да се направи стартерната закваска. Оставя се за около 30 минути на топло. Към стартера се прибавят млякото, яйцето и се разбърква с дървена лъжица. Замесва се меко тесто, което се оставя да престои в хладилни условия поне за 24ч.
Добре е на следващия ден охладеното тесто да се постави на топло, или поне стайна температура 22 градуса, за около час, но ако нямате време /моя случай/ може да го поомесите малко повече. От топлината на ръцете то ще се стопли /или ръцете ви ще измръзнат :))) - шегувам се/. Оформя се подходящо, поръсва се със зеленилка /да се чете като "ароматни треви" - фръц/ по желание. Аз избрах отново чубрица и босилек. Поставя се за печене в студена фурна, за да се позволи на тестото допълнително да втасва.
Така, такааа, нали ме знаете, едно тесто не може да се използва само за едно нещо!!!Та, вместо 4 фугас направих две, плюс две гевречета: едното с маслини и чубрица, а другото - с шунка, каперси и кашкавал като плънка. Второто овалях босилек и оставих да втасват преди печене.
Сгреших!!!
Това с каперсите, трябваше да е поне 4 броя...добре, че оставих половината тесто във фризера :)))
Споко, мерките са коригирани в рецептурата! Дефакто се озовах с половин литър забравено мляко...срам !!!
Но пък сега имам още тесто за поредната вакханалия ...в кухнята :D:D:D
Ужасно са ти красиви фугасите, Дивче! При нас обикновено мляко не остава, хем консумираме в доволни количества, но ако все пак се случи, ще те имам впредвид.
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятни почивни дни! :)
А, те стават и с 50:50 прясно към кисело мляко :)
ИзтриванеБлагодаря, Мария!
Ивче, ама си ми сладкодумница!
ОтговорИзтриванеЧудесна идея и изпълнение!
За такива като мен, непрофесионалисти по
млякото, то не трябва да е пастьоризирано ли?
Защото купешкото май трудно провкисва :)
Прегръдка и поздрав от морето!
Пастьоризирано беше, Дани,но това не пречи да прокисва след време, просто си беше натурално, без всякакви добавки за дълготрайност. Напоследък си харесах едно магазинче за млечни продукти от Родопите, та от там си го взех. Хахах, което ми напомня, че продават и прясно мляко в кофички, като за киселото...леле какъв смях беше, когато първия път занесох у дома такова, без да видя дефакто какво съм взела :))))А овчето им мляко е потресаващо добро!!!
ИзтриванеАх, моретоо, ах моретоо.....пея си, иискам и аз на море :*
много красив хляб си направила, а и гевречетата са страхотна идея! Прекрасен уикенд, Иве! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ева! За първи път се сещам, че мога вместо фокача, да се заиграя с фугас, ми...голяма тръпка, а и ми харесва момента с хрупането като геврек :)))
ИзтриванеИменно. Най - качественото прясно мляко най - бързо вкисва . Но пък се получава извара един път :)
ОтговорИзтриванеТотално "ЗА" истинските неща!!! Разбрахме се! :Р
ИзтриванеХа ха ами да наистина нищо не се хвърляше, а прокисналото мляко беше много подходящо за разни вкусотии :)) Хлебчетата са уникално красиви и съм сигурна, че и също толкова вкусни! Аз навеждам глава ... преглъщам и отивам да унищожа една зелена ябълка :))
ОтговорИзтриванеХубава неделя ДИве :)
Не, Еви, ти грабваш фотоапарата, че чакам третата част от фрагментираната история :Р Голям кеф е!!!
ИзтриванеАма как само са се понапукали деликатно... добре, че преди малко 'апнах, та сега не ти завиждам чак толкова :)))
ОтговорИзтриванеХахах, деликатно...Ина, ще ме умориш!!!Наистина!!!
ИзтриванеЧуден хляб, ДИве :)
ОтговорИзтриванеИзкушаващ, дори на снимка, нали? :Р
ИзтриванеБлагодаря ти, Зори!
Голяма красота,ей! Очите ми останаха, вземам си ги и бягам:)
ОтговорИзтриванеХихихи, взе си ги, нали, че и тук да не стане ...канибалски хляб :))))
ИзтриванеБлагодаря!
Ехааа, ДИве, много красиви тези!!!
ОтговорИзтриванеИ понеже досега давах "тръгналото" мляко на кучето, вече ще почна да го връщам в подобни гевречоподобни;)
Харесват ми!
Айдеее, подядохме кучето с идеята за фугас-и, ей, сега ще го мисля това добиче как да го накараме да ни врътка опашка като Sweetheart ...примерно :)))
ИзтриванеМного красиво оформен фугас! Няколко пъти се връщам към снимките! Комплименти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Дори заформих идеята за останалото във фризера тесто, ще има продължение...усещам :))))
ИзтриванеЧуден хляб!
ОтговорИзтриванеРадвам се!
ИзтриванеЧудни фугаси, Иве! И много хубава заигравка с тестото!
ОтговорИзтриванеЕ сега да имаше едно такова и бучка сиренце :))
Поздрави и хубава нова седмица да ти е!
Със сирене и череши, ауууу, страхотна идея, Пепи!
ИзтриванеХубава и кратка, с много почивни дни - перфектно!!!
Амчи то значи много съм се минавала като изливам таквози престояло прясно мляко,фръц!Щото у нас най-редовно края на опаковката отива на пътешествие в канала :).Много благодаря,че ми даваш кураж да не го зяносвам,а да замеся нещо толкова великолепно,хрупкаво и вкусно като твоите хлебчета,Иве!
ОтговорИзтриванеГеврече пък от кога не съм правила,добре ме подсещаш!
Прегръдки,сладка,и хубаво днес!
Пхаха, голяма минавка, нали, Роси? Като го превърнеш в кифлички, понички, палачинки, хлебчета, ехееее :))) Което ми напомня за приятелка, която обръщаше джобните си в ...червени панталони :))))
ИзтриванеХубава съботна вечер!