вторник, 18 септември 2012 г.

Вариации Vol.2

...на тема

Френска селска торта

Не знам доколко е френска, още по-малко селска!
Дали и доколко прилича на т.нар. "Медовик", какъв е спора за произхода също не ме е вълнувало! 
Истории и легенди лесно се създават, манипулират и оспорват.
Знаех достатъчно, за да  се навивам от известно време и да я направя.



Необходими продукти:
За блатовете

- 1 бр. яйце;
- 100 гр. захар;
- 70 гр. пчелен мед;
- 50 гр. краве масло;
- 10 - 15 гр. сода;
- 200 мл. прясно мляко;
- около 450 гр. брашно.

За крема:
- 400 гр. заквасена сметана;
- 250 гр. маскарпоне;
- 250 гр. кисело мляко 4.5% масленост;
- 150 гр. захар.

200 гр. орехи, настъргани, с които се поръсва цялата торта.
Опция е тестото да се ароматизира с ванилия, аз не го направих.

Приготвянето на тестото за блатове е по-особено в тази торта /тези, които вече са я правили са наясно с това/. Първо се разбива яйцето със захарта, после се добавят последователно млякото, меда, маслото и содата. Тази смес се поставя на огън и се вари до получаване на златист цвят. Някъде посочват, че се вари 30 минути, при мен това стана за около 10. Докато е още топла тази смес се прибавя брашното и се омесва нелепнещо тесто. Разделя се на равни части и се разточват кори. С радост установих, че при точенето не ми е необходимо повече брашно. Тестото беше еластично и не залепваше по плота. На мен ми се оформиха 7 кори с диаметър около 20- 21 см, в резултат на което тортата се получи симпатично висока.


Всяка кора се пече в предварително затоплена фурна при температура около 180 градуса. Изпичат се бързо, затова трябва да не се оставят без надзор :Р
Готовите кори изглеждат така:


Преди да започна да ги редя с крема ги изрязах с помощта на тортен саморегулиращ ринг. Краен диаметър - 19 см.
Вариациите по тази торта са в крема, не е само от сметана, както и в използваното сладко от папая и манго, с което намазах блатовете, преди да ги слепя с крем. В това дъждовно време, малко екзотика чудесно пасна на цялостната концепция по избор на десерт :Р

Тук може /сред жълтата светлина на вечерните ми изпълнаения:))) / да се види по колко сладко използвам за блатовете:


Добре е след като се оформи, поръси с орехи и т.н. да престои поне 4-5 ч в хладилни условия. При нас този път бяха почти 18ч, но така е, когато главния виновник за направата на това торте вече е зает в първата част на деня :D 



- Мммм, ама тази торта колко много блата има, мамчо? Едно, две....ехеее, цели седем, тя с толкова ли се прави или ... ам, ам, ам...ще се прави пак!


44 коментара:

  1. Истинска наслада за очите и за сетивата! Красиви снимки, фотогенична торта и много любим вкус! Хубав вторник! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен беше нов вкус, хареса ни, определено :)
      Хубав е вторника, дааа, сладък и някак ухаещ неустоимо, или поне за мен

      Изтриване
    2. Изглежда страхотно и невероятно вкусна!

      Изтриване
  2. Не, това накрая срязаното и отрязаното не биваше да ги виждам!(роня горчиви крокодилски сълзи и хълцам артистично!!!)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааа, не знам, този номер съм го научила от Ина :))) Виж, сълзите ти мога да попивам...също така артистично :D

      Изтриване
  3. Ауууу, първата снимка е убийствена!
    Трябва да я пробвам с този крем.
    Превъзходно!
    Прегръщам те Диве*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много вкусна се получи, Кате, но ти знаеш вече класическия тип, гледах я и при теб тази торта, преди да я подхвана!
      :*

      Изтриване
  4. Иве, страхотна се е получила!
    Как ме зарибяваш сега и мен!
    Как е със сладкото от манго и папая?

    Прегръдки за теб и целувки за "виновника" :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ловец съм, и рибар съм ...пхахах Тони,пробвай, много добро е, децата сигурно ще си паднат по нея. Аз не устоях на това да внеса промените, както забелязваш :Р
      Прегръдки и на двамата малки сладури от нас! :*

      Изтриване
  5. Любима торта ми е тази... и аз обичам да я променям според моментното ми настроение и определено ще опитам и твоето предложение, ДИве :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така, настроението води при определяне на вариациите :Р Вече я включвам в списъка на редовните десерти, Зори, хареса се у дома много!

      Изтриване
  6. Невероятно изкушаваща торта! Изглежда чудесно и .... много , много апетитно! Снимките са прекрасни! Комплимент!!! Благодаря за чудесното предложение! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Албена, за мен също се оказа чудесна идея :)

      Изтриване
  7. Дивче, такова преглъщане падна.....
    Страхотна е тортата без значение от името!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахахах, Дани, доколкото те знам ще спретнеш нещо достойно да преглъщаме всички :*
      Хубава и за теб :)





      Изтриване
  8. Много любима, не съм я правила отдавна! Великолепна! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лина! Сега се каня на нещо твое много любимо :Р

      Изтриване
  9. От много отдавна съм чувала за тази торта, не съм вниквала изобщо в рецептата, не знам защо мислех, че е нещо сложно, въпреки наименованието й. Диве, снимките ти, презентацията и изпълнението ти, ме карат да я запиша в списък Н1 за правене. Невероятна си! И преди съм ти казвала обожавам кулинарните ти музи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, и аз отдавна четях и гледах снимки,Бонбонче, докато най-накрая не ме тласна малкото с неговите мераци да я направя :)))

      Изтриване
  10. И в моята ту ду листа се подмотва една подобна, но явно не така активно все оше. Макар ако трябва да съм честна, след тези снимки леко ще я подбутна нагоре;)
    Страхотна е- от първата до последната снимка!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мартеее, имам още торта в хладилникот, да те побутна още малко, а?

      Изтриване
    2. Бутай, Дивотийо, бутай,
      почти излезе!!!! Най-отпред!

      Изтриване
  11. И аз ѝ се каня от кога на тази торта, но все отлагам! След тези обяснение и изкусителни снимки крайно време е да я направя!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. така и така съм наела с Марте-то, освен и теб да подканя да не се бавите :)))

      Изтриване
  12. ммм невероятна торта,от както я направих за първи път преди година някъде се влюбихме в нея!
    Не съм я правила по този начин със сладко и маскарпоне,но непременно ще се опита!
    снимките са страхотни!
    Поздрави и хубав ден

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видях я и при теб, Мими, в твоя вариант :) допълнителен стимул ми беше :Р

      Благодаря ви момичета и хубава сряда!

      Изтриване
  13. Ехааа, ДИве, каква торта само!
    Знаеш ли откога и се каня, ама все не се дореждам да я направя? Ей сега окончателно ме зариби :) Твоя вариант е страхотен - с маскарпонето и това екзотично сладко.
    Опасна си ти като се развихриш в кухнята!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лети :* Много ще се радвам, ако съм подействала като стимул в тази насока!!!
      Сърдечни поздрави и прегръдка!

      Изтриване
  14. Иве,кажи кога ще е това пак,за да се упътя към вас,тортата просто е разкош!
    Страхотни кадри!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как да предвидя, като все още имам от тази в хладилника, големичко се оказа това торте, направо идвай, Роси! :)

      Изтриване
  15. И аз искам да научат някаква точна дата за следващото тортено угощение :))

    Велеколепна е, Ив! Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виж, така попитано, Ина,...следващо тортено угощение ще има, с друг вид торта със сигурност ;)

      Хубава вечер, момичета!

      Изтриване
  16. Ахх каква вкусотия и аз незнам какъв от точно е произхода на тази торта, но я обожавам, а с това сладко ... ммм нямам думи прелест! И снимките са жестоки
    Поздрави ДИве и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как така всички...е, почти де, сте го опитвали това чудо, а аз на опашката, ааа, не може! :))))
      А похвалата за снимките си я слагам в рамка и на стената!:P

      Изтриване
  17. Истински разкош, Иве! Опитвала съм чешката интерпретация и отдавна се каня да я приготвя, май е дошло времето. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаеш ли, Еви, когато тръгнах да я търся тази торта, намерих някакъв полски вариант, любопитно ще ми е да видя твоя!:)

      Изтриване
  18. Ехе, Диве, великолепна е станала! И тази екзотика, за която говориш, е точно по вкуса ми. Интересна технология за блатове и от любопитство ще я изтегля по-напред в списъка. Повод не ми трябва :) Хубав ден и благодаря за хубавите снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, колкото повече постои, толкова по-вкусна става...ако я оставите де :))), така че...подреждай приоритетните рецепти :Р

      Изтриване
  19. HMMMMMMMMMMM,haresa mi, che 1,che 2 che 3... cedem etaza cedem lakomstva, za naz sladko....glasnite:) idva kato dobro antidepresivno i esenno, shte ya izprobvam!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха, как ме изненада с това появяване!!!
      Със сигурност ще ви хареса много, то не знам кой няма да я хареса :)))
      Поздрави на другите три А :Р

      Изтриване
  20. Много обичана и това сладко лелеее... събра ми очите. Браво и за тортата и за сладкото което е бижу.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иве, малкия ме врънка пак да я правя, ей, голямо нещо е тази торта, верно :)))

      Изтриване
  21. Ох, че вкусничкооо! Много ме омаяха тези снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В действителност е не по-малко вкусна тази торта :)

      Изтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails