събота, 19 май 2012 г.

С/токката и фуга/с

- Стоката ти казвам, важна е!
- Качеството на стоката е по-важно!
- Не!!!Цената и! 
- Уви!

Всичко е важно! Въпрос е - какво правиш когато т.нар. стока започне да се разваля? 
Даа, за баба ми "стоката" означаваше цялото сборище от животинки в двора и, както и всичко онова, което слагаше в плетената кошница и носеше на пазар..."о, времена...".
Пак от бабите знам /е, и от книжките за малки дяволчета/, че няма защо да се изхвърля прясното млякото, когато започне да се прокисва /знам терминологията, но точно тук не виждам защо да я употребявам :Р, освен това съм инкогнито ...и си вярвам :)))/. От него става чудесна домашна извара, а от суроватката - прекрасни палачинки. В настоящия случай, без да се сварява млякото или това, в което се е превърнало, т.е. забравено в хладилника за по-дълъг от необходимия период време, послужи за направата на този великолепен провансалски хляб:

Fougasse




Необходими продукти за 4 бр.
- 250 мл не съвсем прясно мляко :))));
- 1 яйце;
- 1.5 гр. суха мая;
- около 250 гр пълнозърнесто пшеничено брашно;
- около 70-90 гр. бяло брашно тип 500;
- 20 -ина мл зехтин;
- 5 гр. захар /може и мед/;
- щипка сол



В 50 мл топла вода със захар се разтваря маята, след това се добавя малко от бялото брашно, за да се направи стартерната закваска. Оставя се за около 30 минути на топло. Към стартера се прибавят млякото, яйцето и се разбърква с дървена лъжица. Замесва се меко тесто, което се оставя да престои в хладилни условия поне за 24ч.
Добре е на  следващия ден охладеното тесто да се постави на топло, или поне стайна температура 22 градуса, за около час, но ако нямате време /моя случай/ може да го поомесите малко повече. От топлината на ръцете то ще се стопли /или ръцете ви ще измръзнат :))) - шегувам се/. Оформя се подходящо, поръсва се със зеленилка /да се чете като "ароматни треви" - фръц/ по желание. Аз избрах отново чубрица и босилек. Поставя се за печене в студена фурна, за да се позволи на тестото допълнително да втасва.


Така, такааа, нали ме знаете, едно тесто не може да се използва само за едно нещо!!!Та, вместо 4 фугас направих две, плюс две  гевречета: едното с маслини и чубрица, а другото - с шунка, каперси и кашкавал като плънка. Второто овалях босилек и оставих да втасват преди печене.


Сгреших!!!
Това с каперсите, трябваше да е поне 4 броя...добре, че оставих половината тесто във фризера :)))
Споко, мерките са коригирани в рецептурата! Дефакто се озовах с половин литър забравено мляко...срам !!!
Но пък сега имам още тесто за поредната вакханалия ...в кухнята :D:D:D




26 коментара:

  1. Ужасно са ти красиви фугасите, Дивче! При нас обикновено мляко не остава, хем консумираме в доволни количества, но ако все пак се случи, ще те имам впредвид.
    Поздрави и приятни почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, те стават и с 50:50 прясно към кисело мляко :)
      Благодаря, Мария!

      Изтриване
  2. Ивче, ама си ми сладкодумница!
    Чудесна идея и изпълнение!
    За такива като мен, непрофесионалисти по
    млякото, то не трябва да е пастьоризирано ли?
    Защото купешкото май трудно провкисва :)
    Прегръдка и поздрав от морето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пастьоризирано беше, Дани,но това не пречи да прокисва след време, просто си беше натурално, без всякакви добавки за дълготрайност. Напоследък си харесах едно магазинче за млечни продукти от Родопите, та от там си го взех. Хахах, което ми напомня, че продават и прясно мляко в кофички, като за киселото...леле какъв смях беше, когато първия път занесох у дома такова, без да видя дефакто какво съм взела :))))А овчето им мляко е потресаващо добро!!!
      Ах, моретоо, ах моретоо.....пея си, иискам и аз на море :*

      Изтриване
  3. много красив хляб си направила, а и гевречетата са страхотна идея! Прекрасен уикенд, Иве! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ева! За първи път се сещам, че мога вместо фокача, да се заиграя с фугас, ми...голяма тръпка, а и ми харесва момента с хрупането като геврек :)))

      Изтриване
  4. Именно. Най - качественото прясно мляко най - бързо вкисва . Но пък се получава извара един път :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тотално "ЗА" истинските неща!!! Разбрахме се! :Р

      Изтриване
  5. Ха ха ами да наистина нищо не се хвърляше, а прокисналото мляко беше много подходящо за разни вкусотии :)) Хлебчетата са уникално красиви и съм сигурна, че и също толкова вкусни! Аз навеждам глава ... преглъщам и отивам да унищожа една зелена ябълка :))
    Хубава неделя ДИве :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, Еви, ти грабваш фотоапарата, че чакам третата част от фрагментираната история :Р Голям кеф е!!!

      Изтриване
  6. Ама как само са се понапукали деликатно... добре, че преди малко 'апнах, та сега не ти завиждам чак толкова :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахах, деликатно...Ина, ще ме умориш!!!Наистина!!!

      Изтриване
  7. Отговори
    1. Изкушаващ, дори на снимка, нали? :Р
      Благодаря ти, Зори!

      Изтриване
  8. Голяма красота,ей! Очите ми останаха, вземам си ги и бягам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хихихи, взе си ги, нали, че и тук да не стане ...канибалски хляб :))))
      Благодаря!

      Изтриване
  9. Ехааа, ДИве, много красиви тези!!!
    И понеже досега давах "тръгналото" мляко на кучето, вече ще почна да го връщам в подобни гевречоподобни;)
    Харесват ми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Айдеее, подядохме кучето с идеята за фугас-и, ей, сега ще го мисля това добиче как да го накараме да ни врътка опашка като Sweetheart ...примерно :)))

      Изтриване
  10. Много красиво оформен фугас! Няколко пъти се връщам към снимките! Комплименти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Дори заформих идеята за останалото във фризера тесто, ще има продължение...усещам :))))

      Изтриване
  11. Чудни фугаси, Иве! И много хубава заигравка с тестото!
    Е сега да имаше едно такова и бучка сиренце :))
    Поздрави и хубава нова седмица да ти е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сирене и череши, ауууу, страхотна идея, Пепи!
      Хубава и кратка, с много почивни дни - перфектно!!!

      Изтриване
  12. Амчи то значи много съм се минавала като изливам таквози престояло прясно мляко,фръц!Щото у нас най-редовно края на опаковката отива на пътешествие в канала :).Много благодаря,че ми даваш кураж да не го зяносвам,а да замеся нещо толкова великолепно,хрупкаво и вкусно като твоите хлебчета,Иве!
    Геврече пък от кога не съм правила,добре ме подсещаш!
    Прегръдки,сладка,и хубаво днес!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пхаха, голяма минавка, нали, Роси? Като го превърнеш в кифлички, понички, палачинки, хлебчета, ехееее :))) Което ми напомня за приятелка, която обръщаше джобните си в ...червени панталони :))))
      Хубава съботна вечер!

      Изтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails