сряда, 24 март 2010 г.

Супа "Добра жена"

... или завръщането

Лесна и бързо приготвяна, тази супа е много подходяща, когато много задължения напират, а желанието за нещо вкусно си е непреодолимо.

Необходими продукти :

- 1 стрък праз;
- около 250 гр. картофи;
- 1 морков / по желание/;
- 30 гр. масло;
- 50 мл. прясно мляко;
- магданоз;
- сол и черен пипер;
- сирене за поръсване / количеството е според вкусовете и потребностите /.





Празът, нарязан на дребно, се задушава в масло за около 10 минути и се долива  вода  /става по-вкусно със светъл месен или зеленчуков бульон/. Добавят се картофите на кубчета. Към края на варенето се слага прясното мляко и се овкусява с черен пипер. 
Сервира се със сирене и магданоз.

Много се веселихме с въпросите:
-Защо все пак се казва добра жена ?
- Дали жените стават по-добри след консумацията и или са добри, за да я приготвят ?
- Какво и е доброто, та нали е само с праз и картофи ? / типичен въпрос за месоядните :)))/
....


P.S. Макар и със закъснение ми се иска да ви пожелая следното:
Честита първа пролет, бъдете лъчезарни, обичайте и бъдете обичани и нека вдъхновението и желанието да творите не ви изоставя !

6 коментара:

  1. Закачливо наименование на супичката, Diva!

    Обещава да е вкусно! Харесвам лесни, бързи и приятни за небцето ястия.

    Пълни с положителни емоции, слънце, топлина и :-) пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Любима сума,Diva :)
    Аз я правя пасирана, но е много вкусна.
    Когато бях студентка в "Унгарският ресторант"
    имаше шницел "Добра жена" и беше страхотен; а и свиреха на цигулка "на ухо"
    Хубави спомени!
    Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубава рецепта,ще се изпълни:)))честито Благовещение,бъди здрава и щастлива,хубави дни ти желая !

    ОтговорИзтриване
  4. Дими, старая се да намирам забавното навсякъде, какво да се направи, предпочитам усмивката, пред мърморенето, странно нали ? :)

    Дани, сигурна съм, че е било невероятно преживяване в този ресторант,чудя се къде сега има такъв ресторант, унгарски искам да кажа. Иначе и аз обичам музика "на ухо". :)

    Силвия, благодаря, знаеш ли, този празник е много специален за мен. :)

    Радвам се, че харесахте тази толкова лесна, но обичана от мен рецепта :)
    Сърдечни благодарности за одобрението ви, то ме насърчава да продължавам да се изявявам и в тази област!

    ОтговорИзтриване
  5. Не мога да кажа дали има унгарски ресторант.
    Този преди беше срещу НАТФИЗ.
    Честито Благовещение :)

    ОтговорИзтриване
  6. Хм,може.
    Аз имам други спомени с унгарска кухня, дълга история, ще я разказвам някой ден на внуците :)))

    ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails