четвъртък, 25 март 2010 г.

Tarte aux noix et framboise "Bisous" -

Въпросът:
- Как се устоява на желанието на дете да му направиш сладкиш ?
Отговорът:
- Не се устоява, предаваш се ! 

Има няколко сладкиша, което са ми емблема, този е един от тях. Ако имах кулинарна хералдика, то задължително щеше да участва в нея. Приготвям го по времето на пресните малини, а през останалото време замразените плодчета са алтернатива. Вкусен е и с други плодове, ябълки, сливи, ягоди, но към малините имам особено предпочитание. Дали защото пренасянето им от Кръстоносците ми навява древни истории от предишен живот ? :))) Или защото вкусът им е свързан със сладки спомени ? А може би защото са любима закуска за мен и посестримите около Еньовден. Да не говорим колко е полезна с високото съдържание на витамини и минерални вещества, хранителни влакнини също. 
А защо трябва да има един отговор ? И защо да се търси такъв ? Нека  го има очарованието на неизвестното ! 

С течение на времето рецептата се променяше. Оригиналната рецепта е дори с други ядки, но аз обичам сладкишите с орехи. Най-накрая придоби този вид.

Необходими продукти:
- 4 бр. яйца;
- 125гр. краве масло;
- 300гр. захар;
- 250 гр. брашно;
- 1 ч.л. бакпулвер;
- 400 - 500 гр. замразени малини /или други пресни или замразени плодове/;
-  2-3 с.л. нишесте;
- 100 гр. млени орехи за тестото и орехи за украса;

Белтъците на яйцата се отделят от жълтъците. Смесват се кравето масло с около 100 гр. от захарта и жълтъците. Разбива се до получаването на гладък крем. Добавя се брашното и бакпулвера. Така полученото тесто се разпределя  и оформя като коритце, с вдигнати краища, в тавичка, предварително намазана с масло или във форма за тарт. Оставя се в хладилника за известно време. 
Плодовете се размразяват, за да се използва пълноценно отделения сок се слага подходящо количество нишесте. Белтъците се разбиват с 200 гр. захар на сняг и към тях се прибавят плодовете и млените орехи. 
Върху тестото в тавичката се разпределя равномерно белтъчно-плодовата смес, гарнира се с орехови ядки и се слага в топла фурна. Пече се при около 175 градуса за около 45- 50 минути.




P.S. Нека има за всекиго от вълшебството на нощта, но да не забравяме, че утрото е по-мъдро! 

13 коментара:

  1. Хубава мисъл.
    А сладкиша има защо да се харесва :))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Браво, бе! Дойде си и веднага спретна задачка - сега трябва да пусна чичко Гугъл, че от заглавието само за пай нещо разбирам :)))
    Чудесно е! :)

    ОтговорИзтриване
  3. и Съвет: Хич и не се опитвай да устояваш :)
    На първата покана още запрятай ръкави :)

    Много апетитно изглежда, Ива!
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви, дами, трогната съм !

    Хихихих, сега ще се втурна да правя още неща, то с толкова похвали да ме хване срам да не се застоявам в кухнята :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно изглежда! :-)

    Поздрави и слънчев ден,
    Ирина

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Ирина, повярвай, колкото добре изглежда, поне три пъти е по-вкусен :)))

    Хубав ден и вълнуващи празнични дни ти желая !

    ОтговорИзтриване
  7. първо -изглежда страхотно и привлекателно,направо ми се стича слюнката,но ще запретна ръкави скоро ,като си дойде моето дете за празниците,приятни почивни дни:)

    ОтговорИзтриване
  8. Kaкто всички диви колежки и аз обожавам горските плодове. Хубаво е, че не всеки път се броди из горите за тях :-))

    Diva, тартата обещава свеж, сладостен вкус.. подсети ме за нещо..

    Поздравявам те сърдечно и с интерес ще очаквам следващи публикации :-)

    Слънчеви и пълни със сила и любов пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Силвия, то и аз заради детенце го направих този сладкиш, лесно ме изнудва, какво да се прави, мамичка :)

    Дими, благодаря ти за сърдечните думи и пожелания, много ме зарадва, хихихи, диви колежки ли каза ?
    Ще очаквам с нетърпение да видя в каква насока е било подсещането :)

    И нека има слънчево настроение за всеки, споделени емоции и удовлетворение !

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесно предложение, Самодивка!
    Имам боровинки във фризера и за утре ще спретна тази тарта :)

    Слънчев и много усмихнат празничен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. Тони, радвам се, че ти харесва !
    И с боровинки е неустоим, пробвано е :)

    ОтговорИзтриване
  12. честит имен ден Иве,нали така се казваш,бъди жива и здрава и много късмет да ти носи името,хубав и весел празник:)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Силве, да, Ива съм.
    Празнувам няколко именни дни и на Ивановден, че дори и на Еньовден :)))

    ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails