вторник, 4 януари 2011 г.

Мастилени стъклени пеперуди

и едно хоро в друга хореография :)
Танцът е в кръвта ми, втора природа, да не кажем първа, след многогодишно посвещение и отдаденост. Въпреки това, колкото и да е странно, дори противоречиво, масовите сцени не са ми по нрава. 
Хорцето обаче влиза в друга категория, как да устоиш на множествен синхрон и ритмично ..ъъъ поклащане ...

Колко и какво съм прехвърлила като страници през изминалата, съм споделяла частично под етикета Самодивка библиотека

Авторът, който ме очарова най-много през 2010 г. е Людмила Филипова. Последният роман, който прочетох и препоръчвам е:


Съдбата на "Стъклените деца", трагедията на няколко човешки съдби,описани с невероятния стил на авторката, задълбочените и проучвания, в допълненото издание, погледа в бъдещето, пречупено през призмата на "желанието за дете"... доказателства в подкрепа на тезата :
Пътят към ада е покрит с добри пожелания" 
и...финалната фраза:

И НЕКА ГОСПОД ПАЗИ ХОРАТА ОТ ЧОВЕЦИТЕ!

Не пропускайте да си доставите удоволствието да прочетете или откриете този автор!

Разбира се, смело мога да кажа, че Елизабет Костова, си съперничеше с другата забележителна дама за приза в моята библиотека, но както е казал Пух,"Колкото повече - толкова повече", а и математиката е показала отдавна, че 3 е по-голямо от две.

Е, и Жозе Родригеш Душ Сантуш, получи своя дял и място на полицата, макар и да ми идваше малко в повече сладникавостта и шаренето на очи на героят му в двата романа "Божията формула" и "Кодекс 632".

Авторът, който четох и изтръпвах на всяка страница е Халед Хюсейни, с "Ловецът на хвърчила". Не искам да коментирам този роман, дълго време не бях готова дори да го прочета, но...не съжалявам!

Има и страници, които остават в полза на терапията, която перманентно присъства и допълва времето до и по време на пътуванията ми, било то до страната на сънищата или....мечтите :)

Сега е време за препоръки и напътствия, откриване на нови или добре забравени стари...страници!

Edit:  Дани, Катя, от вашите уста, т.е. писмена, на моята лавица и близо до възглавницата се появи с днешна дата това:


P.S. Огромно благодарско за всички включвания и коментари. Ще си направя и допълнителна полица с ...другите предложения. :)
Аз Казах!  :D

23 коментара:

  1. Ама ти наистина се хвана на хорцето!
    :)
    Верно, че ако Сантуш беше пропуснал любовните сцени "Божията формула" щеше да е две стъпки по-нагоре. До Кодекса хич не стигнах. :)
    :)

    ОтговорИзтриване
  2. Да, не било чааак толкова сложна ...стъпката :Р
    Какво да ти кажа, Кодекса го лъхнах по време на едно пътуване, нов поглед върху великите географски открития, интересно ми беше да видя такъв прочит,а и бозавите сцени бързо се прелистват, освен това ми допада колко е отдаден на кулинарна тема авторът, все описва какво е ял, какво пил...малеее, мъка :D

    ОтговорИзтриване
  3. Диве, заинтригува се с Людмила Филипова и ще трябва да посегна :)
    Сантуш го пропуснах умишлено!
    Хюсейни прочетох още когато излезе книгата и ми хареса, макар и тежка и трудна на моменти за четене!
    На мен тази година ми хареса Стиг Ларшон /трилогията/ "Милениум :)
    Иначе най- ми допадна "Изворът" на Айн Ранд /говоря за последно четени книги/, както и обожавам Пат Конрой :)

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, "Изворът" си го слагам като идея за четене, пропуснала съм го, непростимо явно, а и ще посегна на Пат Конрой, обещавам :)
    Супер си, благодаря, че сподели впечатления!

    ОтговорИзтриване
  5. ДИве, много си смела, някои от тези книги съзнателно и преднамерено избягвам... изглежда не съм готова да ги прочета :)
    Благодаря, че сподели мнението си :)

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, и аз дълго време не бях готова за "Стъклени съдби", не само за Ловецът...всеки има своите мотиви, но друго е да се изправиш "очи в очи" пред страхове и предразсъдъци :)...и твоето време ще дойде :Р

    ОтговорИзтриване
  7. За много години, Диве! Здраве, щастие и изобилие навсякъде около теб и за теб да има!

    Интересна ретроспекция ни представяш. Аз Хюсейни от доста години все го обикалям (и двете му книги, които са на пазара и може би скоро ще се престраша). Иначе за книга, която ме е впечатлила - "Нова земя" на Екхарт Толле и от "прочетните", както казва баща ми, "9 зайци" на Виргиния Захариева.

    ОтговорИзтриване
  8. Хмм, добро включване, Мира, Тотле значи :)

    ОтговорИзтриване
  9. Диве, много интересна публикация. Да призная "Стъклени съдби" и аз отдавна обмислям, но отлагам. "Ловецът на хвърчила" започнах, прекъсвах и така няколко пъти. Все още ми седи в киндъл-а, с надеждата, че ще я довърша, макар да знам, че не искам повече да се връщам на нея. Засега тъна в света на фентъзито и нямам намерение скоро да изплувам оттам.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. А аз година не съм подхващала фентъзи, сподели някое заглавие, Дина, интересно ми е :)

    ОтговорИзтриване
  11. Людмила Филипова е пич, с някои от хонорарите си от книги е подпомагала не една благотворителни каузи. Истината е обаче, че до сега не съм чела нищо нейно...но смятам да се поправя!
    За книгите на Халед Хосейни аз лично мога да кажа само хубави неща, особено за "Ловецът на хварчила" много ми хареса и въздейства тази книга. После гледах и филма. "Хиляда сияйни слънца" не ме грабна така, дойде ми прекалено тежка на моменти.

    ОтговорИзтриване
  12. Привет е честита Нова Година!
    Много добър избор на автори, дали защото са точно по мой вкус...
    Преди няколко години предубедена посегнах към първата книга на Людмила Филипова/притесняваше ме, че е нечие отроче, рода и.../но останах изключително приятно изненадана. Книгите и са различни, макар да разпознавам стила и на писане вече. халед Хосейни също е страхотен, и на мен хареса повече "Ловецът на хвърчила"
    Признавам, че не ми говори нищо Жозе Сантуш, но обещавам да намеря и прочета. Ще следя с интерес библиотеката ти!

    ОтговорИзтриване
  13. Д'Иве, по-нагоре се спомена "Изворът" - препоръчвам го и аз, това е единствената книга с чийто герой (Х. Роурк) и начинът му на мислене се идентифицирам на 100% и нямаше как да не ми стане особено любима. Пък и е на архитектурна тематика.

    Впрочем прекрасните бижута, които ми подари, са снимани точно на фона на корицата на книгата :).

    ОтговорИзтриване
  14. Извини ме за правописните грешки горе, така е като не гледам, какво пиша...

    ОтговорИзтриване
  15. Ооо, Диве, дълга тема е тази с фентъзито. Идея нямам колко си навлязла в този жанр, затова ще стрелям напосоки с предложенията ми:) "Песен за огън и лед" ми е любимата поредица, тази година пък препрочетох целия цикъл "Колелото на времето". Запознах се и с един руски фантаст - Сергей Лукяненко, към който все още съм със смесени чувства.

    ОтговорИзтриване
  16. Виолка, не смятам скоро да прибегна до друга книга на Хосейни...трябва ми време и настроение :)

    Весела, добре дошла, ще се радвам, ако ти допадне нещо в библиотеката ми :) и това с грешките...нормално е, бързаме да напишем, емоции, какво да се направи :Р

    Кате, нали видя едита, втурнах се презглава днес, захапах я здраво тази книга :D

    Хммм, добре, Дина, има, има накъде да плувам в тези води, но пък...ще пробвам:) мисля да си взема "Песен за огън и лед", скоро :)

    Хубава вечер ви желая и събирайте сили, от утре започва поредния цикъл от трапези и наздравици :Р

    ОтговорИзтриване
  17. DsDiva, много интересно ... аз да си призная, преди години си купих първата книга на Людмила и бях леко разочарована, видя ми се тогава много повърхностна, но защо пък да не и дам шанс да ме спечели сега с нещо ново:) А за Айн Ранд ... аз съм и фен отдавна и нейната философия много ми допада, а Изворът е страхотна !

    ОтговорИзтриване
  18. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  19. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  20. В опит да помогна... :) От фентъзи до фентъзи има разлика хич да не е :). Аз също съм нова в този стил и може би трябва да разбереш за себе си какво повече ти харесва. По-научно фентъзи тип книгите на Айзък Азимов или по-скоро приказка тип "Властелинът на пръстените" Толкин или нещата на Тери Пратчет, който е мисля от най-забавната страна на фентъзито, една лека пародия на стила.
    Но мисля, че Ел е царицата на фентъзито, тя може да помогне с избора :)

    ОтговорИзтриване
  21. Ева, аз открих Людмила с Антинтонът и бях меко казано очарована...но, въпрос на вкус все пак. Айн Ранд ще преоткривам тепърва :)

    Thanks, Elra!

    Аааа, Виолка, тези книги ги знам от дете,едва ли не, откак се помня съм фен на LOTR, а и Пратчет никак не ми е чужд, само на около ...30%, може би, все пак не съм му изчела всички книги :Р

    ОтговорИзтриване
  22. Хъммм, Пратчет, аз сигурно единствена ще издигна глас срещу него. Не, че нещо...просто не е за мен. Азимов си е чист фантаст. Обожавам цикълът му за Фондацията / даже съм подготвила публикация за него и мислех тези дни да я пусна в блога/. Пробвай "Песента" пък пак ще говорим по-нататък..но се подготви за рядко срещан натурализъм и много брутални моменти.

    ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails