понеделник, 14 февруари 2011 г.

С кулинарните умения

...и изключителните фотографии на Ваня Филипова от Culinary with me

Предполагам мнозина, подобно на мен, се впечатляват първо от снимките, а след това заглеждат по-сериозно какво стои зад тях. Това е и първото, което ме привлече към блога на Ваня. Много и стилно поднесени рецепти, придружени от запомнящи се фотографии.
Не устоях на изкушението да я поканя в моя блог!
Вижте нейното предложение:

Мини пица със спанак, чери домати и пъдпъдъчи яйца




Нали се сещате как всяко хлапе си пада по пица, а нали се сещате как всяка майка иска дето и да се храни с възможно най-полезната храна, но предполагам, също се сещате, че най-полезната храна не винаги се възприема лесно от малчуганите. Та именно в такива  размисли и страсти, се получи нещо много вкусно и вървежно, поне при моите хлапета. 



Ето какво ви е необходимо:

Разбира се, тесто за пица. Може да използвате готово, може дори да използвате бутер тесто, но аз винаги го приготвям сама, тъй като има неповторим вкус.

Начина е следния:

В голяма купа, пресейте 4 ½ чаши бяло брашно. Добавете ½  ч.л. сол и 1 с.л. суха мая и разбъркайте. В отделна купа разтворете 1 с.л. захар в 1 ¾ чаши студена вода и ¼ чаша зехтин. Направете кладенче в брашното и разбърквайки добавете течността. Прехвърлете тестото върху набрашнен плот и месете няколко минути до получаването на гладко и еластично тесто. Разделете на равни части според желаната големина на пиците. Това тесто е достатъчно за 4 средно-големи пици, в сегашния случай за 24 мини пици с диаметър 10 см. Всяка топка се намазва със зехтин, поставя с в найлонов плик и се оставя поне за ден в хладилник, за да втаса тестото.

До тук добре. Ако вече сте избрали тестото, преминаваме към плънката.


В 2-3 с.л. зехтин задушете 300-400 гр. спанак, 2-3 стръка пресен лук, 2-3 с.л. доматено пюре, сол и черен пипер на вкус.

Загрейте фурната на 250С. Малката ми тайна за изпичане на хрупкава пица е камъкът за пица на Baumatic,  ако имате възможност и сте любител на пицата, веднага потърсете такъв. Със сигурност няма да се разочаровате. Ако пък имате вече такъв, сега е момента да го нагреете, заедно с фурната.

Поръсете царевично брашно върху хартия за печене и подгответе пиците.

Разточете тестото в желания размер, нанесете лъжица спаначена смес и с опакото на лъжицата направете нещо като кладенче, а в него сложете пъдпъдъче яйце или разрязано чери доматче.

Печете 12-13 минути и поръсете с няколко капки зехтин, преди да сервирате.


Благодаря за гостуването!

Честит двоен, троен n-на брой празник на всички, които ще празнуват!

8 коментара:

  1. И ние благодарим за порцията удоволствие - зрителна и не само :)
    И честит празник и на двечките :)

    ОтговорИзтриване
  2. Похапнах си добре :)
    Прегръдки и за двете и усмихната вечер:)

    ОтговорИзтриване
  3. Диве, честит празник и на теб! Много обич цяла година!

    Поздравления и за гостенката ти! Много са изкушаващи тези мини-пици.

    Честито и за новата визия! Харесва ми :). Поздрави и весело!

    ОтговорИзтриване
  4. Ваня прави изключително с(т)илни гостувания. Да, снимките й са страхотни! И рецептите!
    Хубав празник, дами!

    ОтговорИзтриване
  5. Момичета, благодаря за милите думи. При всички вас е изключително приятно и интересно!

    ОтговорИзтриване
  6. ДИве, поздравления! За теб и за гостенката ти!

    ОтговорИзтриване
  7. ДИве, дано денят ти е бил омаян от вино и любов! :-) Поздравления и за гостенката ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Толкова апетитно изглеждат тези мини пици, а снимките са вълшебни.. не че се очаква друго де, имайки предвид кой ги е заснел :-)

    ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails