четвъртък, 18 март 2010 г.

Бисквитки с кардамон, срещу подпис :)))

Дяволицата се появи и се развихри, а както вече споменах в блога на Нанита предложението е само за пълнолетни !
Защо обичам да правя бисквитки:
1. Защото напомнят вълнението около Коледа и Великден / то не, че второто не наближава, хахаха/;
2. Малките и кокетни неща тотално ме привличат, става въпрос за храна и ...ъъъ декорация /моля, думите ми да не се вземат предвид за оправдание от типа - "Ето, имало и жени, които..."/;
3.Друго си е гризкането на нещо мъничко и вкусничко, в случая соленичкото прави почивка :))), а и това навява мисъл за Скарлет и нейното "похапване";
4. Склонна съм да стигна и до 10-то, но ...нека оставя и за друг път.

И така, подкукуросана, развълнувана от идеята, дяволито подсмихваща се, защото избора на подправки е целенасочен, преднамерен и внимателно подбран, се запътих към кухнята.

Изборът на продукти и подправки:
- 200 гр. пчелен мед;
- 2 с.л. краве масло;
- 2 бр. яйца;
- 1ч.л. сода бикарбонат;
- 3 с.л. смлени орехи ;
- 500 гр /приблизително/ пшенично брашно тип 500;
- канела /1 ч.л./, кардамон /4 шушулки/, черен пипер /една щипка/.

Ondine, ето обещаните етапи:)

А. Разбъркват се меда, трябва да е в течно състояние, маслото, подправките и двата жълтъка от яйцата

Б. Прибавя се брашното до количество, подходящо за точене, аз предпочетох по-меко тесто.


В. Разточва се кора с дебелина около 3 mm.



Г.  Изрязват се с помощта на формичка, може и малка чашка, кръгчета, слагат се в намаслена /задължително ползвам краме масло за този етап/ тавичка.  Намазват се с разбитите белтъци от яйцата. Пекат се на температура около 200 градуса за около 15 минути.


Д. Време е да покажете лична карта преди да ги опитате :)))





Така приготвените меденки могат да се тункват в шоколад или да се слепят две по две с конфитюр, или сметанов крем, въпрос на вкус.
Аз отивам да приготвям куфарите, а на вас пожелавам хубава вечер и ...Добър апетит !

4 коментара:

  1. Започнах да преглъщам още на две, ако трябваше да изчака до десет можеше да се задавя:)
    И аз обичам да хрупкам нещо дребно, макар че така хапвам повече!
    Хубаво пътуване/ имам пред вид куфарите/!

    ОтговорИзтриване
  2. E, браво! Подкокороса ни и нас с тези меденки и си обра крушите :)))
    Чудесни са!
    Лек път и да пратиш картичка хахах шега :)
    Прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, стават хрупкави като се охладят, а после страстите се разгорещяват :)))

    Хахаха, не е лесно, Ина, да си подстрекател :)

    Благодаря и на двете за пожеланията, картичка, хм, ще видим, може и да "изпратя" .

    Лека нощ и сладки, цветни сънища ви желая !

    ОтговорИзтриване
  4. Абе, тоз' кардамон къде мога да го намеря? :)))
    Аз до кардамона опрях вече :)))

    ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails