четвъртък, 19 август 2010 г.

Молитвата на маргаритките

Вървеше бавно, а времето отмерваше ход с въздишките. Мислите хаотично се срелкаха от една непрогледна пещера към друга, и всички те наподобяваха "Дяволското гърло". Хиляди варианти на ход, нито едно разрешение. Телефонът инатливо мълчеше, а тишината дълбаеше своите белези там, където няма забрава, няма лечение. Очите не виждаха пъстротата на ежедневието, къпеха се в изворите на тъгата. В миг на светлина, пролука между две въздишки се огледа и видя, че стъпва по изумрудена морава, обсипана с маргаритки. Наведе си и откъсна най-красивата, с най-бели листенца, с най-жълта, слънчева сърцевина. 


Не чу агонизиращия вик откъм цветето, хилядите гласове на прелитащи мисли в главата го заглушиха. Не чу и сподавения стон, когато малкото слънчице усети топлината на пръстите. Страх полепна по стъбълцето и пролази до самият център. "Обича ме, не ме обича" - кое чудовищно създание е измислило Светата Инквизиция в света на маргаритките. 

-Моля те, не ме измъчвай!- прошепна тя. Моето страдание няма да ти даде отговора, който толкова жадуваш. Дори листенцата ми да са с точния брой, това няма да те задоволи! Ще продължиш да причиняваш това на сестрите ми,подобно римски император, чакащ кървава победа, независимо кой печели двубоя. А победител в случая няма!  Ще започнеш да броиш резултати, да изчисляваш вероятности. Неоправдана жестокост в името на какво? На своята несигурност? Съзнанието ти ще търси логика, но тя е само инструмент, а не доказателство!Моля те, не ме наранявай повече от това. Запази ме, поне за ден още! Вода ще утоли жаждата ми,  прохладата и ще намали болката ми, а красотата ми, ще направи чудо в душата ти, само дано скоро очите ти да прогледнат!

Вървеше бавно, а времето отмерваше ход с въздишките.


6 коментара:

 1. Много нежно и красиво. Поздрави и усмивки:)))И рисунката е прекрасна:)

  ОтговорИзтриване
 2. Красиво е, както маргаритките, които ни се усмихват и ни даряват с настроение.

  ОтговорИзтриване
 3. Написанато не ме учудва, майстор си на словото, но виж, с рискунката ме изненада. Много таланти в тая България, бре :)))

  Прекрасен ден!

  П.П. Маргаритките и теменужките са любимите ми цветя.

  ОтговорИзтриване
 4. Здравей и от мен:)Много красиво рисуваш:)Винаги ще има някой който да причинява болка на маргаритките без да търси отговор на въпросите,които задава в самия себе си:)Приятен ден:)

  ОтговорИзтриване
 5. Благодаря, Цвети, отдавна се канех да изявя позицията си в защита на маргаритките!

  Владо, "красотата щяла да спаси...",но кого ?Едни я линчуват, други завиждат, колцина замират в захлас? Но пък я има, за тези, с очи в душата си!

  Инче, ако знаеш отколко време не бях хващала молив...А беше време когато и пастела, и акварела, и маслените бои ми бяха стихия :(

  Калчо, знаех си, че имаш "очите" :)

  Аполон, здравей и благодаря! Съгласна съм, че все ще има инквизитори, това си е вечния дуализъм, двуполюсния модел, чудя се, ако се превърне в триполюсен, какво ще се получи и кой е третият полюс, да му се не види ...?

  Хубав ден на всички ви!

  ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails