Ех, търпението никак не ми е силна черта!
Навярно, за да се по/на/уча на тази толкова значима добродетел, важните събития в живота ми въобще не се случват на ранен етап. Узряват безобразно бавно, изчегъртвайки цялата ми устойчивост, а понякога дори се нижат на ръба на бездната/безверие. Сигурно, казано с убеденост, затова по пътя на реализирането си така разгръщат аромат/визия/достолепие, че всичките ми трепетлИви изпълнения намират своето място. Бих го нарекла- абсолютно заслужено и на висота, достойна за ... адмирации, добре де - възхищение :Р
А и нали все говоря затова колко е важен пътя, а не целта...та както си го говоря, то така и ми се случва.
Дали да не започна да говоря по-често за онова жадувано пътешествие до Куба, през Еквадор и до Индия пред Фиджи?
Междувременно, се задействах да удовлетворя едни не само мои желания, далеч по-простички, насъщни и съвсем достъпни/достижими, свързани с преодоляване на временните неудобства:)
В този ред на мисли се развихрих, а това доведе до появата на:
Солени гевречета със зехтин, маслини, черен сусам и маково семе
Необходими продукти за 8 бр:
-150 мл. прясно мляко;
-50 мл.. суроватка;
-1 бр. яйце;
- 3,5 гр. суха мая /половин пакетче/;
- 10 гр. захар;
- 15 мл. зехтин;
- щипка сол;
- брашно около 400 гр.
Малка част от млякото се затопля приблизително до 40 градуса, добавя се захарта, цялата суроватка, малко брашно и маята. Това е стартерното тесто. То е с вискозитета на гъста боза. Държи се на топло /аз предпочитам на водна баня, така се получава по-бързо/, докато видимо започне процеса на ферментация. Последователно към него се прибавя яйцето, зехтина и останалото брашно. Измесва се до меко тесто, което се оставя в хладилник за 24ч.
Оформят се, аз заделих една част, в която сложих нарязани на дребно маслини и риган, другите поръсих със сусам и мак. Оставят се допълнително да втасват още поне 1ч. Сложих в студена фурна и за 45 минути бяха с този великолепен златист загар.
За мен най-най- се оказаха тези с маслини и риган...въпрос на вкус :)
Да спомена ли тук, че не само аз съм от нетърпеливите:
- Мамо, това тесто за какво е?
- Мамоооо, а няма ли вече да го правим?
- Мамоооооооо, минаха точно 23ч и 53 минути!!!
.....
Уроци, уроци...къде негови, къде мои, редуват се във вихрен...танц :)))))
Пак е неделя - великолепно нали?
Още повече, когато утрешния понеделник не е обвързан с ранно ставане и целия негативизъм на ...първия работен ден от седмицата.
Да му мисли срядата! :D
Но не и днес...не и сега!!!
P.S. Силно препоръчвам, за чудещите се дали да гледат някой филм, тези два:
-"Жени в изкушение"
- "Мъже в надежди"
Искрено се забавлявах и на двата!
Ха, Дани, аз съвсем го омазах, изтрих без да искам и отговора ти, голям съм шемет :(
ОтговорИзтриванеЗа суроватката, от домашен кътък е, но може и с кисело мляко 2%
Бравос, бре! Ние сме с теб от една партия, и на мен ми липсва търпение, ама много ми липсва.
ОтговорИзтриванеМного пухкавКи гебреци. Отвън и отвътре изглеждат адски апетитно!
Кажи сега къде да ти дам разяснения откъде да си вземеш поднос за сладки или торта :)) Виж как те озаптявам, нали?! :))
Слънчо, пухкави са защото бях търпелИвааа :))) знаеш ли колко много са 24 ч. втасване :Р
ИзтриванеХайде, дай напътствия на мейл, онзи diva.samodiva@yahoo.fr ,че ми изтекоха очите по тия твои ...форми :)))) озъптяване, страаашно става!
Прекрасни гевречета!
ОтговорИзтриванеМхм, чуден вкус, Траяна!
ИзтриванеДИве, ми то търпи ли се, когато знаеш че от тестенцето ще стане такава вкусотия :)
ОтговорИзтриванеБих хапнала няколко, но сигурно отдавна ги няма :)
Не се, хич даже! Направо надминахме себе си тоя път :)))
ИзтриванеХапвай, намират се още :Р
Ми щом си казала, ще гледаме. 'Фащам ся първия, дано е дубар... :P
ОтговорИзтриванеИнак у тия кифли нема месо, пак вкусно изглежда, ма не се точи кръв нещо, барем да знаем, че е протеин :)
Втория по е като за теб :D
ИзтриванеПа ти си направи кървясали, вместо с маслини :Р
Ся съм един час по средата на първия. Малко над тва, дето минава за добро в българското кино, ма нещо няма голотии, секс и зомбита, а толкова добър сетинг има за това. Иначе бива филмето до момента, нещо ако немските бозички по бтв на обед ставаха за гледане. Сладко е.
Изтриванехихи, чакам да се изкажеш след втория :Р
Изтриване20 минути по-малко и щеше да е бая по-добре, след като се спукаха нещата с пича в гардероба много зле забиха надолу, ма дотогава си бе приятно и гледаемо. :)
Изтриванехубава препоръка с други думи :)
А изпълненията в ресторанта, а преди това в клуба по билярд...от втория филм?
ИзтриванеВъобще, добро си беше като попадение!
Аз само за женския лафя сега, втория още не съм гледал.
ИзтриванеРазбрах, когато спомена за гардероба :Р но те навивам да хвърлиш око, даже две на втория.
ИзтриванеКрасиви неща има!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЕ ДИве нямаш милост и това си е ... опитвам се да откажа тестото ... причина за визуално неприяното ми шкембенце ... ама ей на да знаеш отговорна си за двата залъка в този късен час :))
ОтговорИзтриванеА онова с търпението ... то сякъш за мен става дума ... да не е от името ни "търпелИви" ... ужасТ някакъв,а живота все такива изпитания ми поднася :)
Но трябва да ти призная ... дали от липса на търпливост или пък че някой те е ядосал ... резултата винаги е впечатляващ, на това му се вика да превърнеш негативното в позитивно!
Хубав и мързелив понеделник ДИве :)
Ай, виновна съм, обаче ще си понеса вината!!! Ужасно са вкусни тез гИвреци :)))
ИзтриванеАз съм "ЗА" клуб на нетърпелИвите!
разкошни гевречета,и макар търпението съвсем да ми липсва,ще ги пробвам някой ден :))
ОтговорИзтриванекато гледам коментарите,може да си направим партия "нетърпение" :)))
поздрави
Готово, вече сме солидна партия от 4-ри ..дами :)))
Изтриванемного благодаря!
ОтговорИзтриванеЩе си взема едно, ако е останало, Иве! Прекрасни са! :)
ОтговорИзтриванеКое си избра, Ева? Любопитно ми е :)
ИзтриванеЧудни гевречета, Иве!
ОтговорИзтриванеСледващия път направо обявявай семинар на тема "търпение", току виж голяма дружина сме се събрали :))
Саминар ли, то ние сме направо за конгрес :)))
Изтриване