петък, 29 юни 2012 г.

À la une

Aubergines au four 


Патладжаните са ми доста пипкави за приготвяне, осъзнавам, че това е основната причина да не присъстват на трапезата ми. 
Казано с други думи -  рядко им обръщам внимание!
Обаче настъпват дни, в които решавам, че ще се реванширам и тогавааа...Така обикновено отправям закани, реално погледнато са дадени обещания. 
За пренебрегнатия / в случая син домат/  избирам или замислям рецепта, която да си струва усилието и да даде максимум гастрономическо удоволствие за всеки хедонист като мен! 

 Необходими продукти:
- патладжани (пак за тавичка 25х25 - 2бр. средно големи);
- свинско филе  около 150 гр.( става и с прошуто или шунка);
- кашкавал около 150 гр.(следващият път ще пробвам съ синьо сирене :Р);
- корнфлейкс;
- 1 яйце;
- маслини;
- каперси;
- зехтин.


Патладжаните леко се изпържват в зехтин. Оформянето става като върху всеки резен изпържен патладжан се поставят парченце филе, маслини и каперси, а после кашкавал
Сгъват се на две, потапят се в разбитото яйце, овалват се в корнфлейкс и се подреждат в тавичка.


Не е необходимо да се добавя повече зехтин!!! Достатъчен е този, който патладжаните са поели при изпържването!

Получи се много вкусно топло предястие/ястие, което има достатъчно завършен и балансиран вкус - зеленчук, месо, млечно, леко кисело от каперсите...леко хрупкаво от корнфлейкса...ммм...


Чревоугодничеството ми е признат грях!
Половин грях!
Дали да не скокна да допълня с още една половинка :))))

22 коментара:

  1. Може ли една двойна половинка и за мен :) И аз сериозно ги пренебрегвам патладжаните, но така изкушаващо си го описала това ястие, че не бих му устояла ако съм наблизо :))) Хубави и прохладни почивни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, може, и без това дечо категорично ми отказа :(, тааа намира ми се една порция :)))
      Хубави дано са!

      Изтриване
  2. Дай първо да уточним количеството на половинката от това "гряхче", пък после ще ти кажа си или не си хедонист :))
    Много ми харесва хрумката ти!

    П.П. И чушляяята (както казват някои :)) ми 'аресват :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахах, чушляята, много яко! Сложих ги, защото напоследък без люто не сядам, а пипер тук не ми хареса, а домата, ами така де, най-добре погасява ако чушляята са попаднали от онези, на "Рогатия", огън да го гори :))))
      Колкото до половинките, абе...намират се :Р ама това е тема за друг /дъъълъг/ разговор :D

      Изтриване
  3. О, не мога ли да ги наредя, както казват "кат патладжан, кат плънка" :)
    Сигурно е много вкусно!
    И на мен "чушляяята" ми харесват!
    Прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Що да не може, отгоре да залееш с яйце и поръсиш с корнфлейкс...само малко по-трудно ще се срязват порциите, защото така си остават разделени и много лесно се сервират :Р
      Прохладна я, време е за градинско соаре, питие, пък салата, основно...десерт, сладки приказки ехеее, петък вечер, какво повече му трябва на човек...после книжка и сладък сън - пълна програма /е, почти де :)))/

      Изтриване
  4. Вече не остана, нали... страхотно изкушение.
    Обожавам патладжан и съм склонна да положа повече усилия -
    това е прекрасна рецепта!
    Благодаря,
    сърдечни поздрави и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Намират се още три рулца, да ги нарека така, доста насища това ястие, може би трябва да премисля дали да не присъства по-честичко на трапезата :)
      Хубаво и на теб, Ди!

      Изтриване
  5. Диве, е това е нещо различно!
    Всеки би прегрешил, с такова изкушение!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мхм, различно и безобразно вкусно, Кате! :)
      Хубав и спокоен...надявам се!

      Изтриване
  6. Oh! Ça donne envie!.. Искам една голяма порция, а половинката как би му се зарадвал само на този разкош!... Непременно и веднага го включвам в някой от патладжанените дни - толкова го обичаме този зеленчук, че всяко лято му отделяме специално внимание! :) Браво, Дивче, чудно е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Oui!Rien n'est si sûr!!!
      Ще чакам отзиви дали и половинката го е одобрила ;)

      Изтриване
    2. Дивче, само да ти кажа, че патладжанчето стана ПРИКАЗНО! Пропуснах каперсите (нямах в наличност), но и без тях вкусът беше чудесен - половинката одобри с две ръце и каза пак да направя!
      Благодаря ти за хубавата рецепта и до нови срещи! :)

      Изтриване
    3. Ехаа, супер много се радвам, че сте го пробвали!!! :)

      Изтриване
  7. Е, изненада! Добре си го обмислила, аз го ползвам домата /синия/ и ще го уважа и в тази му интерпретация, че в нашата къща се прегрешава! Поздрави и хубава събота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стана спонтанно замислено, не исках да панирам отново веднъж пържени патладжани, направо потръпнах от мисълта :))) Затова - печени, с корнфлейкс за допълнителен кеф :Р
      Хубава, даааа!

      Изтриване
  8. Ха-ха то май много полу-грешници сме се събрали тука:):):) Ама пък нали знаеш единствения начин да устоиш е да му се отдадеш на изкушението:). Страхотна рецепта си създала и поднесла, браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няколко дузини,ако съдя по блогрола си, и още толкова скрити лимонки, които следя :)))) Благодаря ти, Кате!

      Изтриване
  9. Уцели ме право в сърцето с тази рецепта, ДИве! Ако е за падлаждани, нищо не е достатъчно пипкаво за мен, не устоявам и това е!
    Ще го направя това твое патладжанено изкушение на всяка цена.
    Прегръдка и хубава да ти е докрая неделята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хихи, много се радвам, че ти допада толкова много рецептата, Лети!!!
      Хубава седмица, но преди това...сладки сънища :*

      Изтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails