четвъртък, 4 февруари 2010 г.

Кокосов сладкиш с какао и ...изненадааааа

На връщане от работа днес, след като цял ден ми се е въртяла идеята да направя нещо сладичко и вкусничко, се отбих в близкото до дома ми магазинче за хранителни продукти. Защо от бизкото ли ? Защото не ме привлича идеята за орангутанови /дълги, а не космати/ ръце. И си казах, сега ще си взема кокосови стърготини и ще забъркам онзи десерт, който обожавам, а правя толкова рядко. Нарамила всичко останало, необходимо като провизии, се оглеждах за кокоса, съответно не го съзирах. На касата най-любезно попитах въобще има ли и след положителния отговор изстрелях :
- Може ли 200 грама кокосови стърготини?
Дамата отсреща започна плахо да премига и със съжаление, изписано на миличкото и лице, ми отвърна, че има само 3 пакетчета от по 20 грама. Започнах леко да недоволствам, наум, заради провалените ми мераци за сладкиша, но смело взех решение, че ще ги взема тези 60 гр, не се знае дали скоро ще заредят с повече.
Прибрах се, но идеята за сладкиша продължи да ме дълбае, затова измислих, ще импровизирам и ще заменя кокоса с нещо..с нещо, с какво ли ? Пред погледа ми попаднаха морковите.
Чудесно, след като може да има сладкиши с доматен сок, защо да няма и с моркови . И за да допълня хранителния профил на десерта за тази вечер сложих и овесени трици.

Рецептата :
- 3 яйца,
- 150 гр. пудра захар,
- 150 гр. брашно,
- 125 гр.краве масло,
- 5 с.л. прясно мляко,
- 1 бакпулвер,
- 30 гр. какао
- 1 ванилия
- 200 гр. кокос / които замених с 60 гр кокос, около 40 гр. овесени трици и 100гр настъргани моркови/
Маслото се разбива с пудрата захар, последователно се прибавят един по един жълтъците на яйцата, след това брашното с бакпулвера, млякото /леко затоплено/ с ванилията и какаото. Имам навика когато използвам какао предварително да го разбърквам до гъста каша с вода, след това го прибавям. В тази смес се слагат стърготините...от всичко :) Белтъците от яйцата се разбиват на сняг и се добавят към тестото. Пече се при температура 170 градуса за около 50 минути.

Ето го резултатът :



3 коментара:

  1. Сега видях, че Ирина е правила морковени тортички по вица със Зайо. Страхотно !
    Важното е да се експериментира !

    ОтговорИзтриване
  2. А, ама за разлика от вица, тортичките с морковчета са вкуснички :)))
    И твоето изглежда такова. Браво!

    ОтговорИзтриване
  3. Хихихи, понеси си сега вината, че ме зарази с ентусиазъм в кухнята !

    ОтговорИзтриване

Meet The Author

Related Posts with Thumbnails