Не познавам човек около мен, който да не примира за спагети, талиятели, лазаня, с други думи по италианската паста. Лично съм пристрастена, макар и да не правя често у дома.
Хм, като се замисля, аз просто не готвя често. За някои съм щастливка, за други ..мързеливка :))) Лично се оценявам като човек, който ако може да си спести / или да ми го спестят/ престоя в кухнята, го прави. Това не означава, че не съм гастроном, включително кулинар ! Имам си обаче любима категория : "Мъничко, вкусничко и соленичко".
Те, спагетите не са много към тази категория за другите хора, просто защото порцията, която признават в никакъв случай не е малка.
В днешната вечеря ги предложих с гъби, които според приятелката ми са "à la diable" .
Много ще се затрудня да опиша рецептата, защото, както съм споменавала не веднъж, не работя с точни мерки и теглилки в кухнята. Съотношенията, изборът на продуктите се получават от само себе си. Колкото и да е чудно, ястията дори да ги повторя, пак са със същия вкус :))) Наречете го "точно око" , "професионално изкривяване", все ще е вярно.
И така...
Спагетите сварявам в подсолена вода, преди края на времето за варене ги отцеждам Оставям да се досварят в доматена салца, към която прибавям зехтин и подправките: босилек, риган, чубрица и къри. Добавям и нарязан месен продукт, в днешната рецепта е колбас "Петрохан". Не обичам и не ползвам запръжките независимо на какво, зеленчуци, месо, кайма и др.
Аранжирах при поднасяне с маслини и кашкавал на "Маджаров".
Гъбите са приготвени отделно. Задушени са в зехтин и заквасена сметана, соев сос и горчица. Соевият сос често ми заменя ползването на сол към някои ястия.
И всичко това, придружено с чаша истинско червено вино - "Мавруд" от Марково.
Наздраве !
Ооо, идеята е чудесна! Толкова е близо до ума, но кой да се сети? Винаги си правя соса отделно, но ето, че можело и по-лесно и с по-малко изцапани съдове. А аз съм недостижима в това отношение :)))Благодаря за споделеното!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав!
За мен е удоволствие, Ивейн!
ОтговорИзтриванеТрябва да обичаме и щадим човека зад котлона/печката все пак:)
А това, че глезим тези на стола,пред масата, си е част от удовлетворението!
Това за спагетите си е трик,оригинален от Италия, но съм виждала много кофти изпълнения, уж по същата схема. От типа на плуващи в доматен сос или удавени в нещо като доматена супа. Най-любимото ми е разварената каша от т.нар. "спагети", потънала в нещо червеникаво, гъррррр.
Дозата прави едно и също блюдо при едни да е "ужасяващия кошмар на гастронома" или неговия реализиран "сън-мечта".
Хубава вечер ти пожелавам!