Ако трябва да съм безкрайно коректна в наименованието на тези малки сладурчета, пълни с вкусен крем, то тогава ще ги нарека - Профитероли.
Но днес не ми се борави с безкрайността като величина, а и издребняването го използвам в буквалния, а не в преносния му смисъл!
Реших, че ще направя тортата по повод, а това доведе до заиграване с мини-еклерите:
Необходими продукти:
За парено тесто
- 120 мл прясно мляко;
- 120 мл вода;
- 120 гр краве масло;
- 6-10 гр захар / в зависимост от желаната сладост на еклерите/;
- щипка сол;
- 130 гр пшеничено брашно, тип 500;
- 4 бр яйца.
Получиха ми се 70 броя еклерчета с диаметър от 3 до 4см:
За крема на еклерите:
- смесват се 1:1 маскарпоне и бита сметана, а към тях се прибавя на вкус малинов концентрат /сироп/;
Млякото, водата, солта, захарта и маслото се поставят в съд на котлона и сместа се довежда до кипене. Отстранява се от огъня и към нея се изсипва претегленото брашно. Не варих допълнително сместа, просто много добре я разбърках и оставих да се охлади. След това се поставя първото яйце, хубаво се хомогенизира и така всички останали, едно по едно. Тестото трябва да е хомогенно. Еклерите се оформят с помощта на шприц.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 гр. Времето за изпичане зависи от големината, както и от това дали фурната е с вентилатор. Моите се пекоха за около 20 минути до хубав златист загар.
Еклерова чийз торта
Еклерите напълних с посочения крем,
поставих ги върху слой от натрошени бисквити с масло /в тортена форма с падащо дъно/.
За крема на тортата:
- 500 гр заквасена сметана;
- 250 гр. маскарпоне;
- 300 мл течна сладкарска сметана;
- 10 гр желатин;
по желание към крема може да се прибави нарязан шоколад за готвене.
За основата на торта:
- 2 пакена чаени бисквити;
- 125 гр . краве масло;
- 50 гр. стафиди;
- 50 мл бял ром;
Разрезът:
Великолепно, вкусно и омайно! Усмивки! :)
ОтговорИзтриванеДа, а се оказа и не чак толкова трудоемко, колкото си мислех, че ще бъде ;)
ИзтриванеДивче, четейки в началото имах предложение
ОтговорИзтриванеда взимаш еклерите и да идваш да правим торта!
Сега аз ще трябва да идвам :D
Страхотна е !
Прегръдка и хубаво настроение!
Не отказвам, Дани, а и еклерите можеха да стигнат за няколко торти :Р само за мъъъничко ще го отложим във времето;)
ИзтриванеХубава седмица и на теб!
Разкошна еклерова торта и снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделя!
Благодаря, наистина се получи такава, нещо между парфе, чийз и еклерова торта :)))
ИзтриванеНещо ни е обхванала чийз- вълнАта :) Безкрайно ми хареса увода, а след това и издребняването. Идеята е жестока! Поздрави!
ОтговорИзтриванеСега ще видя и твоята вълнА накъде води :)))
Изтриване/да казвам ли, че похвала от теб ми е особено скъпа...упс, казах си го :Р/
Абе, Диве, Ти похвала ли чакаш? Краставици на краставичар да продавам... Докъде я докарахме :)
ИзтриванеПрегръдка!
Дотам, където ни е най-най ;) ааа, аз краставичар със сигурност не съм :))))
ИзтриванеДива, винаги съм се възхищавала на хора, които могат да правят еклери, а твоите са изкусителни и пухкави..пък и торта убиец!
ОтговорИзтриванеСпорна седмица
С усмивка
мария
Мария, аз не бях правила от векове,малко им се стрясках, но сега вече знам, трудното е само ...да ги подхванеш :)))
ИзтриванеХубави дни и за теб! :)
Ех, че вкусно! Отдавна не съм правила еклери,твоите предизвикват:)
ОтговорИзтриванеЛекинко те подканям да ги направиш ;)
ИзтриванеСтрахотно и пухкаво:-)
ОтговорИзтриванеОх, а как ухаят току-що изпечените еклери...не е истина просто :))))
ИзтриванеMммм, дай насам това резенче!
ОтговорИзтриванеОт мен парченцето от теб раздумката :Р Имаме уговорка, Гло!
ИзтриванеА какъв е поводът? :))
ОтговорИзтриванеЧудесно е тортето!!! Много ще ми допадне с този крем.
Заигравай се по-често :)
Хубава нова седмица, Ив :)
Мама вчера имаше РД, та по този повод се реших да се заиграя, Ина :) но сестра ми се включи в идеята и обеща тя да направи тортата за тати :))) те и двамата са ни родени през февруари, на мен ще остане да се заиграя по другия повод - сърдечни трепети, вино и...там, каквото си го направим :)))
ИзтриванеХубава и на теб, Слънчо!
Обожавам еклери, ДИве! А за торти с тях да не говорим!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица ти пожелавам!
Зори, едно от най-хубавите торти, които съм яла си остават тези, с еклери, кремът може да варива от баварски /пхахах, за малко да напиша "бохемски" :)))размечтала съм се нещо :))/ до чийз...страхотен вкус!
ИзтриванеХубава да бъде и за теб! :)
Охо! еклерите се превърнали в торта, докато отворя цялата публикация :)
ОтговорИзтриванеЧудесни са, Иве! Мънички, пухкави, симпатични :) и накрая обедидени в тортЕ :)
Спорна и успешна седмица да ти е!
Пепи, ази заигравка си струваше отвсякъде и времето и овациите :)))
ИзтриванеСпорна дааа, и на финал - още един празник :)))
Иве, чудеса, сладки чудеса правиш! Тортата е великолепна! Записвам си я :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Хихих, казваш, вместо вълшебна пръчица да размахам силиконова шпатула и ...готово, чудото става :)
ИзтриванеДИве много сладур ски и вкусни изглеждат еклерчетата и как ги обичам само ... :) А тортата е страхотна! Искам и аз ... ама да взема да си направя :))
ОтговорИзтриванеПрегръдки ДИвенце и много хубава седмица ти желая !
Еви, твоите малки сладурки ще се забавляват в направата им заедно с теб ;)...предполагам :)
ИзтриванеЕх, как ми се иска да имам една седмица в Прага:Р
Прекрасна торта, Диве! Красива, изкушаваща и неустоима. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и една прекрасна нова седмица!
Благодаря, Вени, прекрасна нека да е!
ИзтриванеСтрахотно е! Еклери и чийзкейк в една фантастична комбинация! Хубаво утре :)
ОтговорИзтриванеТочно такава е комбинацията :)
ИзтриванеСладки сънища!
Наречи ги както искаш, но аз ги искам с или без тортата;)
ОтговорИзтриванеИ с или без чийзкейк;) Поздравления, Диве!
А един друг въпрос, ти не беше ли някъде до Пазарджик, дето имало някакво готино местенце за семейсна почивка и наистина ли е толкова готино?
Не, Мъхче, но тук има добро местенце :) на 50-60 км от...Пазарджик :Р
ИзтриванеУаааау,все любими неща-и любим крем,и любими еклери,и любима торта си композирала с тях,много,много ми допада,Ив!Страхотно апетитно и красиво поднесено!С пожелание за слънчев и ползотворен ден! :)
ОтговорИзтриванеРоси, замислила съм и друго приложение на тези еклерчета...да видим кога ще успея да го спретна , невероятно вкусни са! ;)
ИзтриванеИ торта и еклери и снимки - всичко е неустоимо! Еклерите ти са се получили перфектно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеХихих, дано и занапред поне така да се представям, Бонбонче ;)
ИзтриванеСтрахотна се е получила тортата, Иве!
ОтговорИзтриванеДа ви е жива и здрава мама!
Чакам сладващата торта :)
Отивам да забъркам смес за еклери, че те ще стават за ядене довечера, а парфенцето на Ина ще оставя за утре - трябва да пренощува в хладилника :)
Прегръщам ви силно! :)
Аааа, в теб въобще не се съмнявам, днес едното, утре още три нови :Р
ИзтриванеАко знаеш днес каква покана получих /за работа говоря де, но все пак/ за 16-18 май...ще идвам към теб, много е вероятно :Р
Поздрави на цедата и от нас!
Може да е твърде рано, но ви пожелавам /вече/ сладки сънища...
Еха, Иве, това е страхотна новина <3
ИзтриванеЩе те/ви/ чакаме с нетърпение! :-)
Парфе, чийз, еклери….олее как ги обичам:))
ОтговорИзтриванеКак съм пропуснала това вълшебство от вкусове?Тортата е чудесна!
Страхотно изглежда тортата! Прекрасно си съчетала продуктите и си сътворила едно голямо изкушение :)
ОтговорИзтриванеОбичам еклери :)