или...3 Up
Характерът на хлапето "Самодивска омая" се очерта в основни линии, за три години и малко над 300 публикации. Първо /Искам!/, казано с неподлежаща на съмнения категоричност, а второ /Може ли?/, за да подчертае присъствието на куртоазия.
Извън категорията личен блог, всичко останало би наложило граници, които ще наруша рано или късно.
Залитам в различни насоки за неопределен период от време. Имам своите кратки или по-продължителни мании, които поддържам с хъс и настървение, за ужас или наслада на близки и приятели.
Ще прибавя днешното кулинарно предложение към тоталната наслада:
Мини пай с ябълки, белтъчно-орехово тесто и ганаш
Необходими продукти на 12 бр:
За тестото:
- 3 белтъка от яйца XL / или 4 от по-малките/;
- 70 гр. кристална захар;
- 70 гр. млени орехи;
- 40 гр. брашно;
За основата:
- маслени бисквити /използвах "Престиж"/;
- около 40 гр. краве масло;
- около 250 гр. обелена ябълка, нарязана на парченца.
За ганаша:
- 120 мл. течна сметана с висока масленост;
- 100 гр. натурален шоколад или такъв за готвене;
- 50 гр. краве масло;
- 40 гр. какао на прах.
Напоследък правя всички застройки за супи само с жълтък и събирам белтъците в хладилника с тайната идея да опра някой ден до направата на макарони, понеже това така и не се случва, белтъците ги превръщам в сладки или сладкиши. Така се появи идеята за белтъчно-орехово тесто, което според мен е и по-добър вариант от пандишпаново.
Белтъците се разбиват със захарта до получаване на сняг, а после се прибавят млените орехи и брашното. В основата на хартиени капсули се поставят бисквитите, парченце масло и нарязаните късчета ябълка:
Отгоре се разпределя тестото:
Пекат се при температура около 180 градуса за 15-20 минути. Готовите, изпечени мини се оставят да се охладят, а през това време се приготвя ганаша. Хубаво е той да се разлее, докато е топъл върху пайчетата.
Оставят се на студено /желателно е поне за 4-5 часа/ преди...нападението.
Мммм...ще се правят скоро пак!
Честити три годинки! Нестихващо вдъхновение, безброй читатели и приятели пожелавам, Иве! Пайчетата изглеждат толкова апетитно, че се изкушавам да се пресегна... Прегръдки! ;)
ОтговорИзтриванеКакто се казва: "От твоите уста, Еви...";)
ИзтриванеСемпло и вкусно...меко казано и за двете, пхаха, напоследък не си падам по твърде засуканите десерти, сигурно и на тях ще им дойде времето...т.е. надявам се!
Честити три годинки!
ОтговорИзтриванеЧудесни пайчета си приготвила!
Желая ти вдъхновение, приключения и нови приятели!
Всичките ти "залитания" много ми допадат!
Остани си все такава творческа натура и претворявай света през очите и ръцете си!
По-добре такова залитане, нали, Бети? Но пък както съм хвърлила мерак на домашните ликьори на Еви....няма голяма гаранция дали само с такъв тип световъртеж ще си остана :)))))
ИзтриванеЧестити 3 години, Диве! От сърце желая хиляди читатели, вдъхновение, креативност и още много години занапред на това прекрасно място! :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че мога да надничам тук и да черпя идеи от човек като теб!
Сърдечни поздрави! :)
Е, надявам се, Дани! То едва ли ще открия "топлата вода" но пък мога да я ароматизирам с нещо различно от иланг-иланг, ветивер и пачули :)))) или най-малкото ще ги смеся по различен начин :Р
ИзтриванеХлапето "Самодивска омая" е страхотно и си има собствен характер :)
ОтговорИзтриванеКойто отстоява :)
За това си го обичам <3
А белтъчно-ореховото тесто го открих преди доста време и го използвам
редовно като основа за сладкиши!
И за питка с белтъци :)
Твоето изкушение е чудесно!
Прегръдка, Ивче и хубав уикенд!
И аз так, Дани, отдавна си ми е любимо това тесто, но за този пай не се бях сещала да го пробвам....в интерес на истината звучи доста по-добре ;)
ИзтриванеЧестит омаен празник, ДИве :)
ОтговорИзтриванеСтрахотни са сладкишчетата :)
Като на тЛи, Зори, белите не са ми чужди, а и ми се иска много да порасна :)))))
ИзтриванеБраво! Честито мила!Нашите блогчета са се родили в един и същи ден, но моето е само на 1 годинка:)
ОтговорИзтриванеТвоето местенце е красиво , и е удоволствие да науча нещо интересно от човек с тригодишен опит в блогоправенето:)
Желая ти от сърце, много почитатели и още повече приятели!
Ха, интересно съвпадение, наистина, един вид се явавам "кака-та", така де, значи съм пораснала достатъчно :))))
ИзтриванеЧестита годишнина!Скоро те открих,но предстои да те опозная!Желая ти успех,който вече го имаш,вдъхновение,което не ти липсва,нови кулинарни сладости,за да им се наслаждаваме,нови хоризонти,за да ги покоряваме заедно!
ОтговорИзтриванеУспехът е много променлива величина, но виж приятелите са малко по-константна...т.е. дано, заедно, защо не!
ИзтриванеЧестито, Дивотийо! Три е хубава възраст, дори за дете;)
ОтговорИзтриванеМного супи ще да си сготвила напоследък, но затова пък виж как добре си оползотворила белтъците.
Харесва ми!Много!
Марте, у нас без супа рядко оставаме, особено през зимата, а и задължително ги разстройвам подобаващо:))))
ИзтриванеЧестита годишнина!
ОтговорИзтриванеСъздала си прекрасно местенце, което с удоволствие посещавам!
Прекрасни пайчета!
Благодаря, Тилия, дано!
ИзтриванеЧудесни са, Иве! Много оригинални пайчета, при това и с ябълки :)
ОтговорИзтриванеСнимките също много ми харесват, залитаща самодиво :)))
С пожелание за едно хубаво неделно утро с чаша топло капучино и няколко капки любов :)
Ина, не се съмнявам, че с всякакъв друг плод ще се получат ;)
ИзтриванеМммм, вкусно капучино :Р може ли да прекаля с ....подправянето му :))))
И аз искам! Може ли? :))) Страхотни са ДИве, усещам "прегръдката" на вкусовете на това великолепие! Поздравления, честито и още много години да ни радваш с творчеството си! Прегръдки и хубав неделен ден!
ОтговорИзтриванеМоже, да же е желателно :))))
ИзтриванеБлагодаря ви, момечта,Еви, Бети, Дани В. и Дани, Зари, Гоголина, Таня, Марта, Тилия, Ина, Снеже !
!!! Не знам дали ще го празнувам този РД три дни, но на там се очертава поне засега :Р
Хихиххи, един вид, моми-Мечета, щото сте много сладички като пухена играчка Мече :))))
ИзтриванеЧестита трета годинка ДИвенце и мнооого се надявам да ти се радвам още дълго! Блога ти е едно от най богатите и разнообразни места, пълни с красота, вкус, аромат и много идеи, а има и винаги нещо за душата :)
ОтговорИзтриванеСладкишите са трепач, сега ще заспя с мисълта за тях :))
Прегръдки и спорна седмица!
Благодаря, Еви ;) А аз ще очаквам с нетърпение да списваш често впечатления от Прага :Р
ИзтриванеЧестито на блогчето ти,Иве!Да ти носи много забавни и удовлетворяващи мигове и контакти!
ОтговорИзтриванеМъфинките страшно ми допаднаха,правила съм подобни,но са още в черновите,бисквитката отдолу се съчетава страхотно с пълнежа,но при теб са с допълнителна екстра-шоколадов ганаш,ммммм,какво блаженство!Ще ги опитаме и в тази версия непременно!Прегръдки!
А, аз пайчета си ги кръстих, но нищо, името не променя факта, че са безобразно вкусни ;) Благодаря, Роси!
ИзтриванеЧестити три вкусни години и четири дни!
ОтговорИзтриванеАз пак закъснявам с поздравленията, но изтървах хорото и фрассс - право в огъня, пък там топличко и съм задрямала.
Всичко най-добро ти желая, синеока магьоснице! :)
...и повечко магии в и извън горите тилилейски, нали :Р
ИзтриванеЧестита трета годишнина на блога ти, Иве!
ОтговорИзтриванеЖелая ти още много вдъхновение, за кулинарно и интелектуално творчество.
При теб винаги ми е много приятно да се отбивам. Публикациите ти са наситени с толкова емоции, а храната е истинско изкушение.
Кексчетата са прекрасни.
Сърдечни прегръдки!
Благодаря, Мони, надявам се повечето да са такива, както ги описваш :)
Изтриване